Prima pagină » National » Autorităţile din Buşteni au găsit o soluţie pentru a îndepărta urșii din oraş

Autorităţile din Buşteni au găsit o soluţie pentru a îndepărta urșii din oraş

15 iul. 2022, 11:41,
în National

Autorităţile din staţiunea Buşteni au găsit o soluţie pentru problema urşilor. Acetia vor încerca să îndepărteze animalele sălbatice din zona intravilană folosind raze laser şi ultrasunete, primele astfel de dispozitive urmând să fie montate în oraş în cursul săptămânii viitoare.

De asemenea, amintim că există cel puțin un urs în pădurea Dobrovăț, din județul Iași, iar acest lucru este confirmat de imaginile video cu animalul surprinse de specialiști în cursul unei nopți

Metoda prin care urșii din Buşteni vor fi îndepărtaţi din oraş

Primarul din Buşteni, Mihai Corbu a declarat că metoda prin care ursii vor fi relocati, este un program pilot care, dacă, va da rezultate va fi extins pe raza staţiunii.

Edilul a mai precizat şi că s-au făcut solicitări către Garda Forestieră pentru relocarea unui număr de cinci urşi, unul fiind deja dus în pădurea din Săcele.

„Mulţumim pentru mesajele şi înţelegerea cetăţenilor. Ştim că situaţia curentă este una dificilă şi dă bătăi de cap atât localnicilor, cât şi turiştilor. Trebuie să cunoaşteţi faptul că în fiecare seară sunt cel puţin 3-4 acţiuni de îndepărtare a animalelor sălbatice pentru a evita producerea de evenimente tragice. Trebuie să fim cu toţii conştienţi că sunt animale sălbatice cu reacţii imprevizibile, de aceea vă îndemnăm să adoptaţi o poziţie precaută faţă de acestea”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Primăriei Buşteni.

Urșii, tot mai întâlniți printre așezările omenești

În cadrul aceluiași context, amintim că autorităţile din Vâlcea au emis în data de 11 iulie, o alertă privind prezenţa unui urs în comuna Titeşti, după ce o femeie din localitate a sesizat prin numărul unic de urgență 112 că un animal sălbatic i-a omorât un taur aflat pe islazul din apropierea gospodăriei.

În acest caz, primarul localităţii, Cătălin Daneş, a precizat că atacul s-a produs dimineaţa, după ce bovina a fost lăsată nesupravegheată în timpul nopții, într-o zona foarte aproape de pădure.

„Ne-am deplasat cu jandarmii şi reprezentanţii AJVPS Vâlcea la faţa locului. Ursul nu a atacat în gospodărie, ci pe izlaz, la mai bine de un kilometru distanţă de ultimele case, unde vitele au fost lăsate la păscut libere pe timpul nopţii. Am anunţat autorităţile şi vom vedea mâine (marţi, n.r.) ce putem face pentru a îndepărta animalul sălbatic din acea zonă. I-am adus totodată la cunoştinţă proprietarei taurului ucis să nu mai lase vitele libere pe timpul nopţii, mai ales că şi în 2019 a mai avut animale ucise de urs. Nu au fost însă până acum atacuri în gospodării”, a declarat primarul din Titeşti.

Așadar, reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vâlcea au transmis că au fost anunţaţi de proprietara taurului ucis la câteva ore după producerea atacului, astfel că atunci când echipajele au ajuns în zonă nu au mai găsit ursul.

De altfel, un urs a fost filmat într-o gospodărie din județul Vrancea în timp ce mânca cireșe dintr-un copac. Se pare că animalul a intrat în satul Roșcari din comuna Dumitrești și s-a urcat într-un cireș, apoi a început să mănânce nestingherit fructele. Câinii din zonă l-au simțit imediat și au început să latre, dar ursul nu a fost deranjat de fel.

Având în vedere și prezența tot mai frecventă a animalelor sălbatice în orașe, dar și prin stațiuni, autorităţile din Buşteni au găsit o soluţie pentru a îndepărta urșii din oraş.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`