Prima pagină » Titlurile zilei » Autoritățile desecretizează afacerile de milioane de euro din Iași! Patronii stațiilor GPL tremură după tragedia de la Crevedia – FOTO

Autoritățile desecretizează afacerile de milioane de euro din Iași! Patronii stațiilor GPL tremură după tragedia de la Crevedia – FOTO

29 aug. 2023, 02:00, 13 ,
în Titlurile zilei

Tragedia de la Crevedia, județul Dâmbovița, a atras atenția întregii populații, iar singurul gând al românilor este că se poate întâmpla oriunde. Astfel, în județul Iași, instituțiile au anunțat controale riguroase la companiile care comercializează GPL. Afacerile sunt de ordinul milioanelor de euro

Chiar luni, 28 august 2023, dis-de-dimineață, o explozie de la o brutărie din municipiul Pașcani, județul Iași, urmată de un incendiu, a speriat întreaga comunitate. Toate gândurile s-au îndreptat spre incidentul de la Crevedia, unde mai multe explozii au lăsat în urmă victime și pagube uriașe. Astfel, agenții economici care comercializează GPL și au venituri de milioane de euro au de ce să le fie frică în acest moment.

Patronii tremură din cauza controalelor

 o poză cu Bogdan Cojocaru

Prefectul județului Iași așteaptă informațiile de la ISU și ISCIR pentru a emite ordinul

În urma incidentelor de la Crevedia, instituțiile din cadrul statului vor începe să facă verificări riguroase la stațiile GPL din țară, inclusiv în județul Iași.

„În județ este vorba despre aproximativ 70 de agenți economici care sunt în vizorul nostru. Cei mai mulți sunt pe raza municipiului Iași și mai sunt câteva pe raza municipiului Pașcani. Noi am început de astăzi (ieri – n.r.) controalele, rămâne de văzut ce vom descoperi”, a declarat Ionuț Grădinaru, inspector șef ISU Iași.

În contextul tragediei de la Crevedia, dar și al exploziei din Pașcani, prefectul Bogdan Cojocaru a convocat o întâlnire de lucru cu reprezentanții instituțiilor de control. Prefectul a menționat că deocamdată nu a emis ordinul pentru startul controalelor.

„Mâine (astăzi – n.r.) așteptăm informările de la ISCIR și ISU, după care voi emite ordinul”, a transmis Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași, în contradicție cu cele anunțate de ISU.

Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR) va face controale pe raza județelor Iași, Suceava, Botoșani și Vaslui.

„Vom avea o perioadă de controale peste tot, în toate județele arondate, Suceava, Botoșani, Vaslui și Iași. Noi am început deja, avem echipele de control trimise pe teren. Vedem în funcție de personalul pe care îl avem, încercăm să acoperim cât mai mult teren. Noi, ca instituție, vizăm siguranța în funcționare a instalațiilor, conform legii”, a precizat Stelian Eusebiu Mercaș, inspector șef ISCIR Iași.

Se pare că există o lipsă de comunicare între instituțiile statului, deoarece prefectul așteaptă informațiile de la ISU și ISCIR, însă s-au apucat deja de făcut controale în teren.

Explozie la o brutărie din Pașcani

 o poză cu Ionuț Grădinaru

În cazul brutăriei de la Pașcani nu se cunosc exact factorii care au dus la declanșarea exploziei, însă în clădire era o acumulare de gaze de la butelii

O explozie a băgat în sperieți cetățenii din municipiul Pașcani. Chiar în ziua în care prefectul a chemat toate instituțiile în ședință, o brutărie a luat foc după ce s-a produs o explozie din cauza unor acumulări de gaze. Se pare că în interior se aflau butelii de GPL, cu capacitatea de 60-70 de litri.

„La Pașcani a fost vorba despre niște acumulări de gaze, existau trei butelii. Când patronul a intrat în clădire, e posibil să fi aprins becul, să fi băgat ceva în priză sau avea o țigară aprinsă, așa că s-a produs explozia, încă nu știm cu exactitate”, a precizat Ionuț Grădinaru.

Echipajele care au intervenit au găsit în interiorul brutăriei doar proprietarul, care era conștient, însă cu arsuri la o mână și la nivelul feței.

„Pacientul are arsuri de gradul 1 spre 2 pe 9-10 la sută din suprafața corpului. Este stabil hemodinamic, este îngrijit de colegii de la chirurgie plastică, dar cel mai probabil nu va avea necesita intervenții chirurgicale. Arsurile sunt puțin mai grave decât capătă o persoană care stă în soare, deci starea lui nu o să ridice probleme. Probabil că pacientul s-a retras când a simțit explozia, de aceea arsurile nu sunt severe” a declarat dr. Ovidiu Popa, medic UPU SMURD Iași.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași a declanșat o anchetă, după ce o echipă a fost la locul producerii exploziei.

„ITM Iași a demarat o anchetă, conform Legii 319, pentru a stabili cauzele producerii accidentului de muncă cu o victimă. Ar putea fi considerat un incident periculos”, a declarat Costel Grojdea, șeful ITM Iași.

Administratorul firmei Tozcan Prod SRL, unde a avut loc explozia din Pașcani, este Resit Demirci, un cetățean turc ce a deschis afacerea „Brutăria din Vale” în anul 2017. Vânzările au crescut anual, astfel că ultimele date financiare arată că acesta ar fi avut, în 2021, o cifră de afaceri de 83.000 de lei, profit de 40.000 de lei și datorii de 358.000 de lei. Bărbatul se afla în afara locației în momentul producerii exploziei care ar fi fost provocată de o acumulare de gaze. Astfel, proprietarul brutăriei avea niște butelii neconforme, iar din cauza acumulării de gaze s-a produs explozia. Surse din cadrul anchetei spun că a fost întocmit dosar penal pentru distrugere și improvizații pe numele administratorului brutăriei din Pașcani.

Reporterii BZI au încercat să ia legătura cu patronul companiei Tozcan Prod SRL, însă acesta nu a dat vreun răspuns solicitărilor.

Instituțiile statului au început să facă verificări riguroase la instalațiile GPL din județ. La Pașcani, mai multe butelii au explodat într-o brutărie, după ce au fost scăpări de gaz. Patronii tremură din cauza a ce ar putea descoperi instituțiile.

Comentarii
  • Este bine si dupa tragedie; dar nu mai bine preventiv? Institutiile care trebuie sa verifice, cu ce-si ocupa timpul de la o nenorocire la alta?

  • la noi in tara intai tre sa moara vreo 100 de oameni si dupa statul isi incordeaza muschii flewscaiti…..astia cu statiile gpl trebuie verificati si prin prisma personalului deservent,aduc toti babuinii si obositi cu 4 clase sa umple butelii….daca ii dai 5 lei in plus iti baga de iti bubuie casa. Astia de la verificarea cazanelor sub presiune,mai frecati mult mangalul prin institutie?Sau erati la pupat poalele la nepoata lu’ Timofte?

  • Chuck Norris

    Aceasta situatie se repeta obsesiv in Romania. Se fac controale dupa… Dar de ce nu se fac inainte, ca sa se respecte legea?

  • tractoristul

    Aveti grija sa nu bubuie statia Lukoil de pe Sf. Lazar, ca se duce naibii Palas-ul.

  • Este una in Copou gard in gard cu Smurdul! Cred ca a puscariabilului Zapodeanu.

  • @Chuk Noris – e normal pt că aceste stații sunt deținute de oameni foarte influenți în structurile înalte de partid și de stat. orice control s-ar fi făcut înainte se solda cu injurii și amenințări și cum directorii instituțiilor care sunt îndrituite să facă activități de îndrumare și control, toate neregulile , oricât de mari ar fi fost, treceau sub tăcere ! Slugile care trebuiau să se bată cu cei care nu respectau regulile nu și-au pus problema că ar putea fi ei , soțiile și sau copiii lor victime ale unor explozii pt că și ei se alimentau de la astfel de stații…
    Unde-s USR-iștii care strigau: Corupția ucide…. ! Au strigat nejustificat la Colectiv unde nu corupția ci prostia a produs victime ! Corupția a ucis și la Vama Veche – 2 Mai !
    Ceea ce mă întreb eu , cum de unii neica nimeni au ajuns să ne vândă nouă averea noastră constând în resurse naturale, de ce nu sunt ale statului aceste stații pt că averea este a noastră a statului !

  • omu' de rand

    Aia care finanteaza la partid scapa, tot babutele care vand rosii o sa fie penalizate.

  • Este o statie gpl exact intre case pe Sf Lazar mai jos de Sri e și o biserică pe acolo,nu înțeleg cum a primit aviz de funcționare e de ani de zile acolo

  • Director la ISCIR este nepoata fostului director SRI, adică un fost securist, să ne înțelegem că dacă s-a schimbat denumirea nu s-au schimbat și oamenii sau mentalitățile, o frumusețe din al cărui CV reiese că a strălucit făcând facultate de drept la Petre Andrei … apoi colegiu de apărare, academie de informații… ce sa mai vorbim, cea mai competentă persoană în ceea ce privește instalațiile sub presiune sursa

    https://smart-sa.ro/documente/cv_directori/TIMOFTE%20IOANA.pdf

  • Dintre cele 70 de firme, doua cu siguranță nu vor avea probleme. Una e a unui ex-sri iar alta e firma de acoperire a băncii agricole. Nimeni nu le va bate la ușă.

  • Se fac si inainte controale dar nu respecta legea din pacate,politic si nu numai

  • Este o statie GPL chiar in spatele unitatii de pompieri de care ei nu cred ca stiu ceva…deci despre ce vorbim, despre controale de sambata seara din cluburi si alea cu pont.

  • PSD controleaza aceste statii GPL.Amuzant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *