Autorităţile române şi-au fixat un obiectiv, acela de a vaccina până în toamnă 10,4 milioane de persoane. De la debutul campaniei de vaccinare şi până în prezent s-au imunizat 3,6 milioane de rezidenţi. Acum cetăţenii se pot vaccina mult mai uşor faţă de debutul campaniei de imunizare. Cel mai probabil din toamnă va fi autorizată imunizarea minorilor cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani. Se caută o strategie pentru vaccinarea acestora.
Andrei Baciu a fost întrebat de situaţia străinilor care se afla pe teritoriul ţării noastre şi care vor să se imunizeze. Cetăţenii străini care lucrează şi au drept de şedere în România se pot înscrie singuri sau de către angajatori la centrele de imunizare. Însă, nu orice străin se poate vaccina, în mod special cei care sunt turişti sau stau pentru o scurtă perioadă de timp în România, deoarece deozele de vaccin sunt limitate.
„În acest moment se analizează și acest aspect, însă pentru noi sunt (valabile – n.r.) vaccinurile care au autorizație de la Agenția Europeană a Medicamentului. Lucrurile sunt în dinamică, se vor găsi soluții, adică se va echilibra situația, se va alinia la demersurile internaționale. Sunt astfel de discuții la nivel european, nu este România singură țară care se confruntă cu această situație, cred că în perioada următoare se va identifica o soluție oarecum uniformă la nivel european”, a declarat secretarul de stat Andrei Baciu.
Soluţia găsită pentru că românii să se vaccineze
Cetăţenii români care doresc să se imunizeze împotriva noului coronavirus, se pot programa online pentru a-şi administra doza de vaccin. Pe platforma este pusă la dispoziţie şi o hartă a centrelor de vaccinare din întreaga ţară. Autorităţile sunt cele care încurajează locuitorii ţării noastre pentru imunizarea împotriva Covid-19.
Pentru a se imuniza o persoană trebuie să aibă asupra lor doar buletinul, însă cei care au prioritate sunt cei care au programări. Persoanele trecute de vârstă de 60 de ani se pot vaccina pe tot parcursul întregii zile, iar cele sub 60 de ani se pot imuniza după ora 14:00 pentru a le de prioritate persoanelor vârstnice.
Până pe data de 11 mai 2021, vor continua maratoanele de vaccinare împotriva Covid-19. Până în prezent s-au vaccinat 14,500 de persoane în cele 7 spitale militare din ţară, iar 3.500 de persoane au fost imunizate în timpul nopţii.
„E nevoie de soluții care să permită accesul oamenilor inclusiv după program, inclusiv noaptea”, a subliniat Andrei Baciu.
Autorităţile vor avea o abordare specială pentru imunizarea minorilor
Cât de curând vor fi incluşi în campania de vaccinare copiii şi adolescenţi. Cei de la Pfizer şi Modernă au făcut demersuri pentru a obţine autorizaţie.
„Pentru vaccinul de la Pfizer-BioNTech, pentru 12-16 ani sunt studii, procedurile sunt în evaluare, deci probabil că vom avea vești în perioada următoare și din partea EMA. În momentul în care va primi autorizație, va putea fi utilizat pentru 12-16 ani, însă sunt studii în desfășurare și pentru copiii cu vârste mai mici, începând cu 6 luni, deci o să avem vești în acest sens pe măsură ce lucrurile evoluează. Aici trebuie o abordare specială, tocmai pentru că va veni probabil această recomandare cândva în timpul verii. Este extraordinar de util acest punct pentru demararea școlii în toamnă ”, a spus Andrei Baciu.
De la începutul lunii mai au început maratoanele pentru vaccinare
Între data de 7-9 mai 2021 în Bucureşti s-au desfăşurat maratoane de vaccinare pentru combaterea Covid-19. Un astfel de eveniment se va organiza din peste 21 de zile pentru efectuarea rapelului. Imunizarea a fost făcut cu serul produs de către cei de le Pfizer.
”Pe 7-9 mai va fi acest maraton al vaccinării la București. Foarte probabil, locațiile vor fi două. La Sala Palatului și Biblioteca Națională. Trebuie să combinăm acest eveniment medical cu unul social și cultural. Va fi nevoie doar de cartea de identitate. a declarat Valeriu Gheorghiță. aleriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a vorbit despre centrele de vaccinare drive-thru care s-au desfăşurat până la finalul lunii aprilie.
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a vorbit despre centrele de vaccinare drive-thru care s-au desfăşurat până la finalul lunii aprilie.
„Până la finalul lunii aprilie vom avea primele centre în ţară de acest gen şi care vor primi vaccin de la compania Pfizer. Pot să vă spun de Bucureşti, Deva din judeţul Hunedoara şi mai sunt şi alte judeţe care au în plan organizarea acestor centre de tip drive-thru. Fără programare. Am dimensionat la circa 400 de persoane care pot să fie vaccinate în fiecare zi. (…) Persoanele vor veni doar cu mijloacele de transport, fie personale – autoturisme cu capacitate maximă de patru plus unu persoane – sau mijloace de transport în comun gen taxi, Uber şi alte tipuri similare de transport”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.