Prima pagină » Local » Autoritățile au prins mai multe haite de câini la periferia orașului! Animalele fără stăpân continuă să vină în Iași din zona metropolitană: „Sunt în căutare de hrană”

Autoritățile au prins mai multe haite de câini la periferia orașului! Animalele fără stăpân continuă să vină în Iași din zona metropolitană: „Sunt în căutare de hrană”

22 aug. 2024, 02:00, 7 ,
Petronel Ștefan în Local

Angajații de la Salubris au capturat mai multe haite de câini la periferia orașului Iași. Padocul de la Tomești devine neîncăpător, având în vedere câte animale sunt aduse în fiecare lună

În municipiul Iași, câinii comunitari reprezintă o problemă eternă. Animalele își găsesc adăpost pe la periferia orașului, unde se formează haite de câini. Aceștia se înmulțesc incontrolabil și, în timpul zilei, circulă pe străzile din Iași în căutare de hrană. Multe dintre aceste animale vin din zona metropolitană a orașului.

Haite de câini la periferia municipiului Iași

În fiecare an, angajații de la Salubris capturează peste 1.000 de animale fără stăpân. De cele mai multe ori, acestea vin din comunele învecinate Iașului sau sunt abandonate la ieșirea din oraș.

„Din punctul nostru de vedere, orașul Iași stă bine în ceea ce privește câinii comunitari. Datorită unui proiect pe care l-am implementat acum șase ani, am reușit să reducem numărul de câini vagabonzi de pe străzi. Desigur că încă mai apar, și noi acționăm imediat. În special, sunt cazuri la periferia orașului. Am luat haite de câini din Păcurari, strada Cicoarei, spre cartierul Dalas. Având în vedere că nu mai existau haitele, a rămas un spațiu liber și iar apar alți câini din zona metropolitană. Aici este și vina proprietarilor care îi lasă liberi. Desigur, mai este și o problemă cu abandonul, câinii cresc și, după, ajung în oraș. În mare parte, ei vin în căutare de hrană, însă pot fi și agresivi”, a transmis Cătălin Neculau, directorul general Salubris Iași.

Padocul de la Tomești are peste 1.200 de câini

La padocul din Tomești, numărul animalelor îngrijite fluctuează de la o lună la alta. Acum câteva luni, existau 1.500 de căței fără stăpân, iar acum, numărul depășește 1.200. Aceștia sunt oferiți spre adopție și sunt îngrijiți. La padocul din Tomești este un medic veterinar, un asistent veterinar, trei prinzători de câini, un conducător auto și 12 îngrijitori de animale. În fiecare lună, se cheltuie în jur de 400.000 de lei pentru îngrijirea acestor animale. Ieșenii sunt așteptați să adopte un câine de la padoc decât să cumpere sau să caute în alte locuri.

„La padocul de la Tomești, am avut o creștere substanțială în ultimii ani. Dacă înainte aveam în jur de 650 de animale acolo, acum, numărul a trecut de 1.200. Oamenii trebuie să înțeleagă că noi nu îi ducem acolo pentru eutanasiere, ci îi îngrijim pentru ca, ulterior, să îi oferim spre adopție către o familie iubitoare”, a mai precizat Cătălin Neculau.

Angajații de la Salubris au capturat haitele de câini de la periferia municipiului Iași, însă aceștia continuă să apară din zona metropolitană.

Comentarii
  • Politia aninalelor exista???? Unde? Un salariat la un birou?? V De ce nu umbla poliția animalelir ca sa ducă câinii maltratați, găsiți pe marginea drumului , la un adăpost? in Grecia asa se face. De ce nu exista verificări in fiecare gospodărie daca sunt sau nu sterilizate?????? Unde e veterinarul Primăriei in comune? Da, veterinarul cu poliția din comuna ar trebui sa facă aceste verificări. Insa acum toți veterinarii sunt privați?! Fac facultate de stat și apoi devin privați…. Unde sa își sterilizeze câinii in comune unde nu exista veterinar decât privat sau nu e “calificat” sa facă sterilizări la câini și pisici. ?! Unii veterinari îs calificați sa facă registre, alții sa se ocupe doar de vaci, porci …..Omul nu își sterilizează animalele daca nu e obligat…… Evplin de câini peste tot .. V-ar trebui o Dosoaca sa va pună pe treaba, gloatelor care stați in birouri și faceți ….ce????

  • Stela marinescu

    Vai de capul lor la padocul din Tomesti……Se mănâncă intre ei câinii in țarcuri ……sau sapa pe sub gard și ies ….. apoi daca apare unul nou prin împrejurimi, îl omoara ceilalți câini ..La padoc ar trebui sa stea îngrijitorii lângă câini când le dau mâncare, fiindcă altfel se bat intre ei până se omoara …….

  • Doamne ajuta! MULTUMIM!

  • Moarte javrelor ! Apoi luați și duși la Protan că sa faca clei de lipit și îngrășământ agricol din ei.
    Banii care se baga in curul lor se pot redirecționa către camine de copii sau de bătrâni.

  • Este cunoscut faptul că media de viață a unui câine este de 20 ani. Cei dintre noi care am depășit vârsta de 40 ani știm că până în 1989, era ceva straniu să vezi un câine fără stăpân prin sate, dar mi-te prin orașe. De când „protecția câinilor” a devenit o afacere bănoasă, cei care beneficiază de acest fenomen fac orice ca animalele să prolifereze, iar ei să profite.

  • Gradul de civilizație al unui popor îl recunoști după felul în care își tratează animalele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`