Prima pagină » National » Autoritățile au decis. Nu se poate aduce Paxlovid în România
Autoritățile au decis. Nu se poate aduce Paxlovid în România

Autoritățile au decis. Nu se poate aduce Paxlovid în România

03 feb. 2022, 20:34,
în National

Astăzi, autoritățile au anunțat că procedurile juridice complicate împiedică aducerea în România a medicamentului Paxlovid. Medicul infecționist, Adrian Marinescu, spune că atâta timp cât condițiile impuse de firma producătoare a tratamentului „sunt complicate”, se va merge pe alte tratamente.

„O săptămână-două de acum încolo e momentul în care ajungem la maximum sau la partea cea mai intensă, dar ulterior scăderea nu se va întâmpla peste noapte și atunci vor fi în continuare cazuri. Undeva către finalul lunii martie va fi momentul în care, într-adevăr, să respirăm și să avem un număr mic de cazuri, afirmă dr. Adrian Marinescu.

Medicul a mai explicat că până în martie este nevoie de un antiviral pentru persoanele care sunt vulnerabile.

„Este clar că pentru perioada până în martie e nevoie de un antiviral pentru persoanele care, într-adevăr, sunt vulnerabile, dar în condițiile în care cei de la Pfizer sau în cazul medicamentului de la Pfizer, lucrurile sunt complicate, sigur vom merge pe Molnupiravir, vom merge pe Remdesivir, chiar pe Favipiravir, adică ne vom descurca cu ceea ce avem în momentul de față”, afirmă dr. Adrian Marinescu.

Întrebat dacă nu este un capăt de lume că nu s-a putut aduce Paxlovid, infecționistul declară: ”Cu siguranță că nu, mai ales că nu există un medicament miraculos, există medicamente care sunt eficiente și în condițiile în care putem să le avem în plan practic, atunci lucrurile sunt clare”.

Ministerul Sănătății, explicații despre imposibilitatea livrării de Paxlovid în România

Astăzi, în cursul după-amiezii, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, explica, într-o conferință de presă, de ce nu se poate aduce Paxlovid în România.

„Vorbim de concepte juridice care sunt aproape imposibil de aliniat. Din câte știu ar trebui să fie modificate cel puțin patru legi de rang superior. (…) E o procedură extrem de amplă din care din punct de vedere juridic nu ar putea să fie implementată astfel încât să putem semna toate – că nu vorbim de un simplu act, nu se vorbește de un simplu contract, ci se vorbește de o întreagă procedură de achiziții, iar propunerea inițială vorbea de trei pași importanți. Din punct de vedere juridic este foarte dificil de a crea cadru juridic într-un timp util pentru situația epidemiologică”, a afirmat Andrei Baciu.

Declarația acestuia a fost întărită și de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță.

„Timpul cât ar lua să se facă aceste modificări legislative este mult mai mare decât timpul în care va fi finalizată procedura europeană pentru că în felul acesta s-a pus problema: dacă, practic ne apucăm să modificăm o legislație care durează mai mult decât se întâmplă procedura europeană de achiziție centralizată atunci nu se justifică acest demers pentru că nu va putea fi realizat mai repede decât procedura europeană”, a precizat Gheorghiță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *