Specialiştii din cadrul autorităților de sănătate publică din Franța au realizat mai multe studii, iar pe baza acestora au emis un avertisment în legătură cu vaccinarea împotriva COVID-19. Haute Autorite de Sânte (HAS) din Franţa nu recomandă vaccinarea persoanelor de sub 30 de ani cu vaccinurile Spikevax sau Moderna.
Aceştia consideră că sunt mai multe efecte secundare la care populația trebuie să fie atentă. Așadar există un risc mai mare de a dezvolta o miocardită dacă persoanelor de sub 30 de ani li se administrează Moderna sau Spikevax.
Autoritatea de sănătate publică din Franța nu recomandă, persoanelor de sub 30 de ani, vaccinare cu Moderna
După ce autorităţile din Canada, Finlanda, Suedia, Germania au emis acelaşi avertizment, autorităţile din Franţa consideră că persoanelor de sub 30 de ani nu le trebuie administrat vaccinul Moderna sau vaccinul Spikevax. Haute Autorite de Sânte (HAS), care nu are puterea legală de a interzice sau de a autoriza medicamentele, dar acționează ca un consilier al sectorului sanitar francez, a citat riscuri „foarte rare” legate de miocardită, o boală de inimă, care a apărut în date recente despre vaccinul Moderna și într-un studiu francez publicat luni.
„În cadrul populației cu vârsta sub 30 de ani, acest risc pare să fie de aproximativ cinci ori mai mic cu vaccinul Comirnaty de la Pfizer în comparație cu Spikevax de la Moderna”, a spus HAS.
În trecut, un studiu arăta faptul că vaccinul Moderna este eficient și pentru grupa de vârstă de 12-17 ani. Într-o declarație publicată pe 25 mai, biotehnologia americană Moderna a declarat că serul său este „extrem de eficient” la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani. Compania a publicat rezultatele studiului său clinic care a implicat 3700 de tineri cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani din Statele Unite. Voluntarii au fost împărțiți în două grupuri: două treimi dintre ei au primit vaccinul, în timp ce ceilalți participanți au primit un placebo.
Care sunt efectele adverse ale dozei 3 de vaccin anti-Covid-19
Medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de coordonare a activităţii de vaccinare împotriva Covid-19 a transmis care sunt beneficiile celei de-a treia doze de ser, dar şi eventualele reacţii adverse care pot apărea.
„Cele mai multe date de siguranță provin din Israel, unde sunt peste 3 milioane de doze deja administrate. Practic, în Israel populația eligibilă a fost vaccinată cu a treia doză, cu doza de rapel, în proporție de peste 50%. Ori, de acolo provin majoritatea datelor de siguranță, sunt cele care au fost, de fapt, transmise către FDA, către Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente, în baza cărora a fost autorizată această doză de rapel.
Nu avem o frecvență și o intensitate mai mare a reacțiilor adverse la doza de rapel, aceasta doză 3, comparativ cu primele două administrări. Ba mai mult decât atât, frecvența reacțiilor adverse a fost chiar mai rar raportată în studiul din Israel ceea ce arată, foarte probabil, o sub-raportare. Concluzia autorilor este cât se poate de clară şi anume că profilul de siguranță este la fel cu celelalte doze. Practic nu a crescut frecvenţa de reacții adverse comune şi de asemenea reacțiile adverse serioase”, a spus Valeriu Gheorghiţă la Antena 3.