Prima pagină » Actualitate » Automatele de cafea și spălătoriile auto trebuie să elibereze bon fiscal! Legea a intrat în vigoare de la 1 octombrie 2024
Automatele de cafea și spălătoriile auto trebuie să elibereze bon fiscal! Legea a intrat în vigoare de la 1 octombrie 2024

Automatele de cafea și spălătoriile auto trebuie să elibereze bon fiscal! Legea a intrat în vigoare de la 1 octombrie 2024

03 oct. 2024, 09:40, 1 ,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Automatele de cafea și spălătoriile auto trebuie să elibereze bon fiscal! Proprietarii aparatelor automate care nu se conformează riscă amenzi între 8.000 si 10.000 lei. Aceștia trebuie să aibă casă de marcat și să elibereze clienților bon fiscal. ANAF îi obligă astfel pe proprietarii de automate de cafea, băuturi și spălătorii auto să facă plata pentru impozitul pe profit. Legea a intrat în vigoare de la 1 octombrie 2024.

Automatele de cafea și spălătorile auto trebuie să elibereze bon fiscal!

Automatele de băuturi, cafele şi spălătoriile automate trebuie să aibă, de la 1 octombrie 2024, casă de marcat şi să elibereze bon fiscal. Noua cerință ANAF îi nemulțumește pe proprietarii acestor aparate. În România sunt peste 120.000 de astfel de automate comerciale, dar niciuna nu a eliberat până acum bon fiscal.

Mulţi proprietari întârzie să se conformeze noii reguli fiscale sau se gândesc să renunţe la afacere. Clienţii lor se tem că vor mări preţurile pentru a acoperi noile costuri cu dotarea aparatelor.

Proprietarii aparatelor automate care nu se conformează riscă amenzi între 8.000 si 10.000 lei. Inspectorii ANAF au dreptul de a confisca sumele pentru care nu există bon fiscal şi pot să suspende activitatea firmei până la plata amenzii şi instalarea casei de marcat.

ANAF a luat în vizor și salariile românilor

ANAF a stablit noi reguli care vizează veniturile românilor. Legislația în privința popririlor asupra veniturilor românilor se va modifica, potrivit unui proiect al Ministerului de Finanțe.

„Sumele ce reprezintă venituri băneşti ale debitorului persoană fizică, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum şi ajutoarele sau indemnizaţiile cu destinaţie specială sunt exceptate de la urmărirea prin poprire asupra sumelor din conturile bancare deschise.”

În cazul angajaților, de exemplu, poprirea se va face doar la angajator. Conform legislației în vigoare, ANAF aplică măsurile de executare silită prin poprire atât la plătitorul venitului, cât și la bancă. Așa se ajunge în situația în care să fie poprite sumele de două ori. Fiscul va indisponibiliza doar o treime sau jumătate din sumă, după caz, iar diferența de venit virată în contul bancar va rămâne la dispoziția persoanei. O altă noutate ține de indisponibilizarea sumelor. Astfel, orice sumă existentă în contul bancar la momentul înființării popririi va face obiectul indisponibilizării și virării în conturile indicate de către organul de executare.

România introduce salariul minim adecvat, la cererea UE. Acesta va include diverse raportări la programul de lucru și alte beneficii salariale în plus față de salariul de bază. Această reformă va implica instituirea unei noi metodologii și formule pentru stabilirea nivelului salariului minim într-un mod obiectiv și sistematic, luând în considerare directivele și inițiativele Uniunii Europene. Scopul directivei UE privind salariile este să asigure un nivel de trai decent, să reducă sărăcia printre angajați și să promoveze coeziunea socială și convergența socială.

O lege care va intra în curând în vigoare va obliga firmele să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare. Angajatorii au început să afişeze venitul pe care îl oferă în anunţurile de angajare, iar specialiştii spun că firmele care sunt transparente au mai mult succes la recrutare. De asemenea, candidații sunt mulțumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga. Uniunea Europeană a stabilit că, până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere. Mai mult, angajații vor putea să solicite informaţii despre veniturile colegilor. Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale foarte mari.

Din această toamnă, o nouă regulă îi vizează pe proprietarii aparatelor de cafea, de băuturi sau de spălătorii auto. Aparatele automate trebuie să aibă casă de marcat și să dețină bon fiscal.

Comentarii
  • Au belit-o cei de la Corsini. Au tot Palas Mall impinzit cu automate ale lor. De fapt, a belit-o Dascălu că și Corsini ca și Ciambela tot ale lui sunt.
    Se cam duce dracului evaziunea fiscală la Iulius sau Palas…pardon…IMC…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025