Prima pagină » Local » Autobuzul ecologic cu hidrogen a ajuns în Iași! „Solaris Urbino 12” va fi testat pe străzile Iașului până duminică. Călătorii vor avea posibilitatea să circule gratuit

Autobuzul ecologic cu hidrogen a ajuns în Iași! „Solaris Urbino 12” va fi testat pe străzile Iașului până duminică. Călătorii vor avea posibilitatea să circule gratuit

05 nov. 2021, 02:00,
George Popa, în Local

În cursul zilei de ieri, autobuzul ecologic, care folosește pe post de combustibil hidrogenul, a fost prezentat la Iași. Autobuzul „Solaris Urbino 12” a fost fabricat în Polonia. Acesta va fi testat pe traseele orașului până duminică. Pe toată perioada testelor, ieșenii vor beneficia de curse gratuite cu acesta. Timp de două luni, autobuzul Solaris cu hidrogen va fi prezent în 12 orașe din România pentru a putea fi testat de autorități.

Ieri, 04.11.2021, la Iași, a ajuns autobuzul cu hidrogen „Solaris Urbino 12”. Administrația locală testează mijlocul de transport public pe o perioadă determinată, până la finalul acestei săptămâni. Compania poloneză organizează un tur de prezentare în 12 orașe din țară, pentru a evidenția impactul pozitiv cu mediul înconjurător.

Autobuzul „Solaris Urbino 12” cu hidrogen este caracterizat de un nivel scăzut de zgomot în timpul deplasării, ce garantează o experiență plăcută de călătorie atât pentru șoferi, cât și pentru pasageri. Mai mult, confortul pasagerilor va fi asigurat și de o serie de beneficii precum: sistemul de climatizare, camerele de supraveghere, dar și un sistem modern de informare. De asemenea, aceștia își vor putea reîncărca dispozitivele mobile în porturile USB disponibile, în timp ce persoanele cu mobilitate redusă vor avea la dispoziție o rampă și un compartiment pentru scaune cu rotile.

„Cele mai mari avantaje sunt în primul rând autonomia. Autobuzul poate să parcurgă în orice condiție 350 de kilometri cu un plin de hidrogen, poate să ajungă și până la 400 de kilometri în anumite condiții. În al doilea rând, un alt beneficiu major ar fi timpul de încărcare. Rezervorul, cu o capacitate de 1.560 de litri, poate fi încărcat complet în 10 minute. Se poate parcurge un program întreg cu un plin de combustibil. La bază, autobuzul este un vehicul electric alimentat cu hidrogen printr-o pilă de combustie. Pila de combustie mai are un avantaj, aceasta produce căldură în interiorul autobuzului iarna și îl răcește pe timpul verii”, a declarat Dan Antonio Pop, reprezentant Solaris.

Este posibil ca Iașul să beneficieze de autobuze cu hidrogen pe viitor

Autobuzele cu hidrogen sunt deja folosite în unele orașe din Europa, cum ar fi Berlin. Este posibil să fie aduse și în Iași astfel de autobuze, ca alternativă de ecologizare a transportului public.

„Avantajele sunt multiple. Autonomia este mai bună decât la autobuzele electrice, timpul de regenerare a resursei combustibile este mult mai scurt decât la reîncărcarea unui complex electric și sigur că da, este o tehnologie care a fost testată, studiată și aplicată.

Prin urmare, avem toate premisele să aplicăm și noi prin fonduri europene pentru autobuze cu hidrogen. Autobuzul va fi testat pe toate traseele din Iași până la descărcarea completă a rezervorului, pentru a vedea cum reacționează acesta la formele de relief ale orașului. Având în vedere că noi nu consumăm nicio resursă, nu văd niciun inconvenient în a prelua și călători gratuit în timpul testelor, pentru a se acomoda și aceștia cu noul produs adus la Iași”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

De asemenea, cei care folosesc mijloacele de transport public din municipiul Iași beneficiază deja de noile tramvaie „PESA” de producție poloneză.

Autobuzele cu hidrogen vor fi achiziționate și pentru tranportul public din Iași

Autobuzele cu hidrongen reprezintă o alternativă sustenabilă pentru transportul în comun din județul Iași. Ținând cont că autobuzele existente în Iași vor urma să iasă din garanție în curând, se pune în discuție achiziționarea unor noi autobuze pentru parcul auto al Companiei de Transpot Public Iași.

„Sigur, nu sărim așa de la o tehnologie la alta, pur și simplu. Dar este foarte clar, autobuzele ISUZU încep ușor, ușor, să își iasă din perioada de garanție oferită de către producător, deci este timpul pentru schimbarea de generație și cred că a venit și momentul, având în vedere că și PNRR-ul, dar și următorul program operațional va furniza oportunități pentru a aduce autobuze cu tehnologii noi, printre care și cea cu hidrogen”, a mai adăugat primarul Iașului.

Autobuzul de producție poloneză este alimentat cu hidrogen de firma „Linde”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *