Prima pagină » Local » Autobuzele din Iași vor fi dotate cu sisteme de avertizare și asistență anti-coluziune! Participanții în trafic vor fi scanați. Investiția este de 1 milion de euro
Autobuzele din Iași vor fi dotate cu sisteme de avertizare și asistență anti-coluziune! Participanții în trafic vor fi scanați. Investiția este de 1 milion de euro

Autobuzele din Iași vor fi dotate cu sisteme de avertizare și asistență anti-coluziune! Participanții în trafic vor fi scanați. Investiția este de 1 milion de euro

16 iun. 2023, 02:00,
Ciprian BOARU, în Local

Peste 1 milion de euro va costa echiparea autobuzelor din Iași cu un sistem de avertizare și asistență anti-coluziune. Licitația va fi organizată la finalul lunii iulie 2023. Prețul cel mai mic este un criteriu de departajare a ofertelor

Primăria Iași anunță noi investiții în transportul public. Astfel, pe data de 24.07.2023 este programată licitația pentru furnizarea sistemelor de avertizare și asistență anti-coliziune pentru conducătorii de vehicule, dedicate transportului public. Valoarea investiției este de 5.168.835 de lei, fără TVA, aproape 1 milion de euro. Finanțarea este asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Oferta furnizorilor cu prețul cel mai mic va fi declarată câștigătoare.

„Prin intermediul proiectului se vizează creșterea siguranței în traficul asociat transportului public, atât pentru pasageri, cât și pentru categoriile vulnerabile – bicicliști și pietoni. Se dorește implementarea unui sistem avansat de asistență a șoferilor, care să se integreze pe mijloacele de transport public din Iași (autobuze). Scopul sistemului de avertizare și asistență anti-coluziune pentru vehicule mari va fi de a avertiza șoferii înaintea producerii unor coliziuni în trafic, reușind, astfel, să reducă semnificativ rata accidentelor”, se arată în caietul de sarcini.

Autobuzele din Iași vor fi dotate cu sisteme în valoare de 1 milion de euro

În total vor fi echipate 140 de autobuze aflate în administrarea Companiei de Transport Public Iași.

„Din punct de vedere funcțional, pe mijloacele de transport public din Iași vor fi instalate elemente de detecție externe (camere de luat vederi/alt hardware echivalent inteligent), controlate de o inteligență artificială, ce scanează în timp real participanții în trafic, pornind de la autovehicule și terminând cu motocicliști, bicicliști și pietoni. În cazul unui pericol iminent de coliziune, sistemul emite alerte vizuale și sonore, pentru a ajuta șoferul să evite accidentul. Toate dispozitivele sunt montate în așa fel încât vizibilitatea șoferului nu este deloc obturată, iar alertele sonore și vizuale sunt afișate pe display-ul aparatului”, se mai arată în documentația procedurii.

S-au stabilit criteriile de scanare

Sistemele de scanare trebuie să identifice participanții în trafic care au o viteză de rulare între 1 km/h și minimum 50 km/h. Vor fi identificate și persoanele cu înălțimea de peste 1,2 metri.

„Dacă riscul de coliziune crește sau se va identifica lipsa atenției la volan sau acțiuni care prezintă riscuri în timpul condusului, se va activa, în plus față de semnalul vizual, și un semnal sonor”, sunt obiectivele municipalității prin realizarea achiziției.

Vor fi dotate 92 de autobuze Isuzu Citiport, 8 autobuze Eurobus Diamond, 20 autobuze Solaris, electrice, dar și 20 autobuze BMC/ZTE, electrice.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *