Prima pagină » Local » Autobuze noi pentru ieșeni! Primarul Mihai Chirica anunță când vor fi date spre folosire

Autobuze noi pentru ieșeni! Primarul Mihai Chirica anunță când vor fi date spre folosire

17 sept. 2022, 02:05,
Ana-Maria Turcu, în Local

Autobuze noi pentru ieșeni! Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu CTP Iași, invită cetățenii Iașului, la prezentarea primelor autobuze electrice Solaris Urbino 12, recent sosite în orașul nostru. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 17 septembrie 2022, în intervalul orar 09:00 – 17:00, în Piața Palatului Culturii. Trei mijloace de transport cu propulsie electrică, produse în Polonia, vor staționa pentru a fi descoperite de către cei interesați

Autobuzele au de parcurs o serie de etape legale, până a ieși pe traseu pentru ieșeni. Procesul durează în jur de o lună și pașii sunt următorii: înscrierea la Registrul Auto Român, înmatricularea, instruirea personalului de mentenanță și a conducătorilor auto, probe în traseu și probe de încărcare. Douăzeci de autobuze electrice au ajuns la Iași prin programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Autobuze noi pentru ieșeni: Acestea vor funcționa pe rutele 28 și 36

Autobuzele Solaris Urbino Electric nE12 furnizate Iașului sunt de tip solo (nearticulate), cu planșeu jos (podea integral coborâtă), facilități pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă, caroserie CE, echipate tehnic pentru operarea în relief predominant deluros, cu aer condiționat, sisteme de monitorizare, faruri și iluminat LED.

Autobuzele au lungimea de 12 metri, lățimea de 2,55 metri și înălțimea de 3,3 metri, viteza maximă de 70 km / h, o autonomie de minim 66 de kilometri și capacitatea de 82 de pasageri, din care 30 pe scaune și 52 în picioare.

Dintre cele 20 de autobuze electrice, 10 vor deservi pe rutele 28, Rond Dacia – Piața Alexandru cel Bun – str. Pantelimon Halipa – Podu Ros – Târgu Cucu – Bulevardul Independenței – Bulevardul Carol I – Rond Triumf și retur. în schimb, celelalte 10 autobuze, de pe ruta 36 vor funcționa pe traseul: Rond Dacia – Gară – Piața Unirii / Piața Mihai Eminescu – Copou – Breazu și retur.

,,A ajuns primul autobuz Solaris la Iași, autobuz electric, din lotul celor 20, în această săptămână mai ajung încă 2 și sperăm până la finalul acestui an să ajungă toate cele 20. Autobuze de capacitate mare, cu lungime de 12m, fac parte din lotul Solaris, producător Polonia. O să-i facem o prezentare publică, așa cum am spus, primii beneficiari ale acestor autobuze, vor fi copii, în transportul de dimineață”, a declarat primarul Mihai Chirica

Contractul cu compania poloneză Solaris Bus & Coach a fost semnat de primarul Mihai Chirica pe 15 aprilie 2021. Municipiul Iași va beneficia de 20 de autobuze electrice Solaris Urbino Electric nE12, șase stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă. Valoarea totală a proiectului este de 66.753.064 lei, echivalentul a 13,5 milioane de euro.

Autobuzele vor fi date spre uzul ieșenilor în maximum o lună

Finanțarea proiectului este asigurată prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, Axa prioritară 4 – „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, Prioritatea de investiții 4e – „Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare”, Obiectivul specific 4.1 – „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.

,,Durează aproximativ 30 zile pentru a le introduce în circulație. Registrul Auto Român, înmatricularea, instruirea personalului și mentenanță, probele de traseu și probele de încărcare, sunt cele 5 etape pe care trebuie să le parcurgă fiecare autobuz pentru a putea avea convingerea că pot fi utilizate cum trebuie, pe de o parte, și în condiții de siguranță, pe de altă parte. Mai avem de primit încă un lot de autobuze, s-a luat legătura și cu producătorul turc. Aceste autobuze vor fi furnizate parțial anul acesta, parțial anul viitor. Sunt 24 de unități de transport, de dimensiuni reduse, 10 m care vor intra pe străzile mai înguste și în afara orelor de vârf, pentru a economisi din consumul de energie electrică. Autobuzele sunt de ultimă generație, Solaris este una dintre fabricile, al treilea producător mondial. Aceștia concurează foarte atent cu producătorii din China și cu cei din Statele Unite ale Americii. Îi felicit pe polonezi, bravo lor!”, a mai adăugat primarul Mihai Chirica

Solaris este un producător puternic, recunoscut la nivel internațional, parte a CAF Group, fondat în 1996, cu peste 2.600 de angajați, peste 19.000 de vehicule vândute în 750 de orașe, din care 1.487 de vehicule în 2019, și peste 1.000 de autobuze electrice livrate în 86 de orașe din 18 țări.

Așadar, Primăria Municipiului Iași împreună cu Compania de Transport Public Iași aduce autobuze noi pentru ieșeni. Cetățenii sunt invitați la prezentarea acestora, care va avea loc mâine, 17 septembrie în Piața Palatului Culturii între orele 09:00-17:00, înainte ca acestea să fie date spre înmatriculare și pregătire.

Comentarii
  • Mirela Vaida

    Ft frumos, bravo lu’ Chirica! Mai așteptam astfel de surprize din partea lui

  • Ooooo…..ce ne bucuram cu rezultate de care Chirica habar nu avea,pentru ca vorba lui „el nu trebuie sa stie prea multe doar functionarii sunt de vina,nu poate controla mai nimic,darr…..la realizari numai el este,concluzia : nu l a interesat ,nici tramvaiele nici autobuzele.

  • Timpii de așteptare în stații sunt enorm de mari și numai rablele vin pline . Trebuie schimbat tot parcul auto .

  • Bagati autobuze noi pe Dacia să spargă semințe ciorile din Bicaz in ele și să călătorească fara bilet.Oamenii civilizați din alte cartiere sa se mulțumească cu cazane împuțite fara aer condiționat!

  • felicitari domnului Mihai Chirica, cel mai bun primar din Romania,la cat mai multe mandate

  • Solaris Urbino Electric nE12 sunt masini bune sub licenta Mercedes Benz.

  • Panarame de autobuze, încărcarea rapida va termina acumulatorii in mai puțin de doi ani de zile iar înlocuirea lor o să coste cât un autobuz nou

  • Panarame de autobuze, încărcarea rapida a acumulatorilor le va pune pe kituci in mai puțin de doi ani de zile iar înlocuirea lor o să coste cât un autobuz nou

  • „primii beneficiari ai acestor autobuze, vor fi copii, în transportul de dimineață”. Si cei care platesc abonamente cat mai au de asteptat?

  • @Jean Si copiii platesc abonamente si bilete, inteligentule.

  • Probabil nu ai mai iesit din casa de ani buni. Transportul este decontat pentru elevi si pensionari. Merg moka mai pe intelesul tau.

  • 10 autobuze pe traseul 28 nu au fost niciodata de la crearea acestui traseu. Cel mult 6 in zilele bune, dar de obicei 4 sau 5. Restul pana la fabuloasa valoare de 10 or fi stand la garaj in asteptare.

  • Dacă le băgați pe Dacia și Alexandru, o sa meargă animalele din aceste cartiere, toți niște prostalăi și niște vite împuțite, care vor distruge tot. Mereu a fost asa. Cartiere cu animale nu cu oameni.

  • Anonym (nu din lasitate ci tocmai din cauza acelui climat "a la Barzoieni"

    Felicitari,domnule Primar Mihai Chirica.Multumim ptr preocuparea Dvs de a moderniza traansportul urban de persoane,e necesar.Paralel cu aceasta trebuie conceput un program viabil de educatie în masa,de imbunatatire a climatului social existent.Succes !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *