Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Auto-palparea sânilor: 7 pasi de urmat
Auto-palparea sânilor: 7 pasi de urmat

Auto-palparea sânilor: 7 pasi de urmat

26 oct. 2020, 10:27,
în Sanatate

Auto-palparea sânilor este o examinare care se poate face acasă, pe lângă screening-ul organizat pentru cancerul de sân: este vorba de a face o mamografie (adică o radiografie a sânilor) la fiecare doi ani, precedata de un examen clinic (palparea toracelui) și eventual completata de o ecografie. Auto-palparea sânilor: iata 7 pasi de urmat!

Auto-palparea sânului nu înlocuiește mamografiile în niciun fel, dar poate ajuta la descoperirea anumitor tumori care ar putea apărea. Prin aceasta procedura s-ar putea detecta până la 1/3 din cancerele de sân. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune chiar că „autoexaminarea sânilor reprezinta de fapt instruirea femeilor să-și examineze singure sânii. O examinare regulată le va permite femeilor să se familiarizeze cu aspectul și consistența sânilor și le va permite astfel să detecteze devreme orice anomalie. Pe scurt, auto-palparea sânilor este departe de a fi inutilă!

Auto-palparea sânilor este deosebit de utila femeilor sub 50 de ani și peste 74 de ani. Este un gest pe care o femeie il poate integra cu usurinta în rutina sa zilnică: durează mai puțin de 5 minute!

Orice senzație neobișnuită (de exemplu: o minge, o zonă dură, o roșeață…) trebuie să facă obiectul unei întâlniri cu ginecologul: îndrăznește să raportezi această anomalie medicului tău, mai ales dacă persistă mai mult de câteva zile și mai ales după următoarele menstruatie.

Pasul 1

Stai cu pieptul gol în fața unei oglinzi. Apoi puneți mâna în spatele capului.

Pasul 2

Folosind vârful degetelor, verificați partea inferioară a brațului pentru a identifica o senzație neobișnuită (minge, zonă tare), apoi mișcați-vă încet, spre sân, apăsând ușor.

Pasul 3

Pornind de la mamelon, efectuați mișcări circulare în jurul sânului cu vârfurile degetelor: încă o dată, este vorba de a identifica o senzație neobișnuită (o scobitură, o umflătură, o zonă mai dură, o minge) în sân.

Etapa 4

Continuați autoexaminarea deplasându-vă de-a lungul claviculei, apăsând ușor cu vârful degetelor. Aveți grijă la orice umflatura neobișnuită.

Etapa 5

În fața oglinzii, așezați-vă mâinile pe șolduri.

Etapa 6

Aduceți coatele și umerii înainte. Observați-vă sânii, căutând o modificare a texturii pielii sânului (gropițe, pliuri…) și/sau variații ale aspectului său (pete colorate, roșeață…). Acordați atenție formei mamelonului (s-a schimbat?) si oricăror anomalii (scurgeri din mamelon, cosuri, goluri, umflături etc.).

Etapa 7

Nu ezitați să raportați medicului curant și / sau ginecologului dumneavoastră ceva care vi se pare neobișnuit. Dacă majoritatea nodulilor sunt benigni, vi se poate prescrie un screening individual al cancerului de sân.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`