Austria anunță oficial că vrea să permită intrarea României în Schengen, doar cu aeroporturile.
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat disponibilitatea Vienei de a relaxa veto-ul impus pentru România și Bulgaria în cadrul zonei Schengen.
Această mișcare ar permite celor două țări să intre inițial în spațiul Schengen prin intermediul aeroporturilor, așa cum au confirmat și informațiile apărute pe surse în presa austriacă, în timpul weekendului.
Austria anunță oficial că ne primește cu spațiul aerian în Schengen
Propunerea lui Karner implică o relaxare a conceptului de „Air Schengen”, care presupune accesul liber prin transportul aerian. În schimb, el solicită o securizarea mai stringentă a frontierelor terestre și externe, precum și readmisia cererilor de azil provenite din România și Bulgaria, care ajung în Austria.
Ministrul de Interne a transferat acum responsabilitatea către Comisia Europeană pentru a lua măsurile solicitate de Austria: „Acum este rândul Comisiei”.
El a înaintat deja cereri specifice Comisiei Europene, cerând „triplarea numărului de polițiști de frontieră și modernizarea tehnică” a controalelor de frontieră, în special la granițele bulgaro-turce și româno-sârbe. Abia în urma acestor măsuri ar fi dispus să ridice restricțiile privind traficul aerian.
„Avem nevoie de progrese în ceea ce privește securitatea frontierelor externe ale UE”, a subliniat Karner.
Cu toate acestea, frontierele terestre și-ar menține statutul actual; Bulgaria și România nu ar deveni oficial membre Schengen.
În cadrul interviului acordat pentru „Ö1”, ministrul de Interne a justificat necesitatea unui control permanent la frontierele terestre prin problemele asociate traficului de migranți, menționând necesitatea transferului solicitanților de azil din Afganistan și Siria către România și Bulgaria.
Karner va participa la o întâlnire în Slovenia, în cadrul „Forumului Salzburg”, unde se va discuta despre viitorul zonei Schengen. Austria a blocat extinderea Schengen pentru România și Bulgaria în decembrie anul trecut, argumentând cu numărul mare de cereri de azil, motiv respins de cele două țări.
Pe lângă Austria, Bulgaria și România, în cadrul Forumului Salzburg, participă Croația, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovacia și Slovenia. De asemenea, statele din Balcanii de Vest și Republica Moldova sunt reprezentate.