Prima pagină » Titlurile zilei » Austria nu ne vrea în spațiul Schengen, dar austriecii fac bani pe spatele ieșenilor. La Iași, patru firme cu capital austriac înregistrează profituri uriașe

Austria nu ne vrea în spațiul Schengen, dar austriecii fac bani pe spatele ieșenilor. La Iași, patru firme cu capital austriac înregistrează profituri uriașe

17 dec. 2022, 02:00, 14 ,
Alexandra MAISNER în Titlurile zilei

După ce Austria a votat împotriva aderării României la spațiul Schengen, pe 8 decembrie 2022, românii au început boicotarea acesteia pe toate fronturile. Sunt multe firme cu capital austriac de la care statul român are de recuperat zeci de miliarde de lei. De ani de zile, austriecii fac bani pe spatele ieșenilor

Printre firmele care au capital austriac și își desfășoară activitatea în Iași se numără și Strabag SRL, Porr Construct SRL, Leier Rom SRL și Holver SRL. Chiar dacă societățile au și administratori din România, în ceea ce privește beneficiarii lor, aceștia sunt fără excepție de cetățenie austriacă. Firmele au înregistrat profituri de zeci de milioane de lei. Sumele sunt încasate de firmele-mamă, din Austria sau de oameni de afaceri care au simțit potențialul României și au decis intrarea pe piața de aici. Firmele au o vechime de peste 17 ani.

Sectia de productie Leier Rom SRL din Iasi

În anul 2021 datoriile au ajuns să depășească 346 de milioane de lei

Austriecii fac bani pe spatele ieșenilor. Firma Leier Rom SRL deține o fabrică în Iași

Catalin Axente, director comercial Holver SRL

Holver SRL are deschis in Iași un magazin de profil unde comercializează produse din material lemnos

Firma austriacă Leier Rom SRL este pe piața din România din anul 2004. Aceasta se ocupă cu fabricarea produselor din beton pentru construcții. În Iași, firma are o fabrică ce a fost inaugurată în anul 2018. Înregistrată cu puncte de lucru la Alba și Cluj, aceasta este administrată de către austriacul Thomas Ebner și românul Cristian Suciu.

Beneficiarii Leier Rom SRL sunt fondatorii Michael Leier și Erna Leier, din Austria, în conturile cărora intră profiturile firmei. Astfel, chiar dacă Austria a votat, pe 8 decembrie 2022, împotriva intrării României în spațiul Schengen, austriecii fac bani pe spatele ieșenilor și al românilor, aceștia contribuind financiar la averile mai marilor oameni de afaceri din Austria. Interesant este faptul că, de ani de zile, firma austriacă are cifre de afaceri de zeci de milioane de lei. Contrar faptului că este pe piață de 18 ani, înregistrează profituri negative în cea mai mare parte a anilor. Lista datoriilor societății Leier Rom SRL este una impresionantă.

În anul 2020 a înregistrat datorii de peste 324 de milioane de lei, iar în anul 2021, cu 65 de angajați în toată firma, a înregistrat datorii care depășesc 346 de milioane de lei.

,,Nu vă putem oferi informații, reveniți pe mail cu solicitarea. Dacă domnul director dorește să discute, va lua legătura. Acum domnul director nu este, este plecat la un eveniment“, au transmis angajații de la Iași ai firmei Leier Rom SRL, fără a preciza numele directorului.

Firma austriacă Holver SRL deține un magazin în Iași

Punctul de lucru din Iasi al firmei Holver SRL

Datoriile înregistrate de Holver SRL au crescut de la an la an, ajungând în 22 de ani la o valoare de 101.667.194 lei

Austria nu ne vrea în spațiul Schengen, dar a profitat din plin de pădurile României, folosindu-se de lemnul românesc și de nenumăratele afaceri pe care le desfășoară de ani de zile pe teritoriul țării noastre. Aceștia prelucrează lemnul și îl vând ieșenilor prin magazinele de profil, deschise în Iași și în țară. Holver SRL este prezentă pe piața din România din anul 2000. În 2021, societatea avea înregistrați 367 de angajați pe piața din România.

Cu o vechime de 22 de ani pe piața de aici, Holver SRL are ca obiect de activitate comerțul cu ridicata al materialului lemnos, al materialelor de construcție și al echipamentelor sanitare. Cu sediul în județul Brașov, firma îi are ca asociați pe Marie Adrian Fredy, de cetățenie română și austriacul Werner Stix. Asociatul majoritar al firmei Holver SRL, cel care se folosește de profiturile firmei, este grupul JAF GROUP AG, bineînțeles, tot de origine austriacă.  În ceea ce privește beneficiarii tuturor veniturilor societății Holver SRL, lista e lungă și cuprinde nu mai puțin de șapte cetățeni austrieci.

Cu păduri tăiate, material lemnos românesc, prelucrat și cu datorii de sute de milioane de lei, austriecii fac bani pe spatele ieșenilor, prin magazinul de profil, deschis în Iași, pe Calea Chișinăului, numărul 34! Ciudat este modul prin care această firmă a rămas activă pe piața din România, ținând cont de faptul că, de la înființare și până în prezent, datoriile înregistrate de Holver SRL au crescut de la an la an, ajungând, în 22 de ani, la o valoare de 101.667.194 de lei, cifra de afaceri a firmei depășind, anul trecut, 392 de milioane de lei.

,,Nu aș putea să intru în detalii, îmi cer scuze. La revedere“, a transmis unul dintre reprezentanții firmei Holver SRL din Brașov.

Firma de construcții austriacă Porr Construct SRL își mărește veniturile în Iași

centrului de cercetare al producatorului de anvelope Continental Automotive S.R.L

Firmei PORR Construct S.R.L. i-a fost atribuit un proiect cuprinzător de extindere a centrului de cercetare deja existent al producătorului de anvelope Continental Automotive S.R.L

Prezentă și pe piața din Iași, firma austriacă Porr Construct SRL a bătut palma cu un producător de anvelope din Iași, construind un sediu de birouri, cu o suprafață de peste 25.000 de metri pătrați, pe Bulevardul Potiers. Astfel, Iașul a oferit un proiect de miliarde de lei firmei austriece. Banii au ajuns în conturile a doi cetățeni din Austria, aceștia fiind beneficiarii societății Porr Construct SRL. Când vine vorba de datoriile înregistrate, sumele sunt cu multe zerouri.

Mai exact, în decursul celor 18 ani, societatea administrată de românii Vladimir Spirescu, Laurentiu Virginas Ștefan și Ana Maria Gabriela Cojocaru. împreună cu cetățeanul de origine austriacă Mario Kurt Proell, au adunat datorii de 652.676.423 de lei. Dar ieșenii au contribuit și la profitul firmei, aceasta înregistrând, pe parcursul anilor în care desfășura proiectul la Iași, mai exact din 2019 până în 2020, profituri de zeci de milioane de lei.

Mai precis, în anul 2019, firma a înregistrat un profit de peste 16 milioane de lei, iar în 2020, peste 23 de milioane de lei. În anul 2021, firma a avut, în România, 899 de angajați.

Reporterii BZI au încercat în nenumărate rânduri să ia legătura cu reprezentanții societății pentru un punct de vedere în legătură cu situația actuală ce a fost creată de votul negativ primit din partea Austriei, în ceea ce privește intrarea României în spațiul Schengen, însă aceștia nu au răspuns apelurilor telefonice.

Strabag SRL este firma care se va ocupa de construirea noului terminal de pasageri la Aeroportul Iași

Sediul Strabag SRL din Austria

În 2021 austriecii care vor construi terminalul T4 la Iași au înregistrat datorii de 733.501.564 lei

Societatea Strabag SRL are o vechime de 28 de ani pe piața din România și are ca obiect de activitate lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Anul acesta, Iașul i-a oferit un mega proiect, cu o valoare de 327.949.984 de lei, fără TVA. De aici, austriecii vor încasa sute de milioane de lei pe spatele ieșenilor. Mai exact, pe 19 aprilie 2020, firma administrată în cea mai mare parte de cetățeni austrieci a câștigat licitația de la Aeroportul Iași, care presupune construirea unui nou terminal ce va fi ridicat pe o suprafață construită, de 10.416 mp și una desfășurată, de 31.210 mp.

Acesta va avea o capacitate de procesare de 3,3 milioane pasageri/an. Firma cu acționariat austriac își va umfla buzunarele și pe spatele ieșenilor. Strabag SRL a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de peste 956 de milioane de lei și o cifră de afaceri de peste 51 de milioane de lei, însă înfiorătoare sunt datoriile pe care Strabag SRL le-a înregistrat de la înființare și până în prezent. Ca exemplu, doar în 2021, austriecii care vor construi terminalul T4 la Iași au înregistrat datorii de 733.501.564 de lei. În acel an, firma a avut, în România, 1.145 de angajați!

Reprezentanții societății sunt de negăsit. Reporterii BZI au încercat în nenumărate rânduri să ia legătura cu aceștia, dar nu au răspuns apelurilor telefonice.

Cu firme în România și magazine de profil sau fabrici deschise în județul Iași, austriecii fac bani pe spatele ieșenilor în continuare. Pe teritoriul țării, prezente și în Iași sunt câteva firme austriece importante care au afaceri de miliarde de euro și care, printr-o minune, nu sunt deranjate de nimeni. Nici de ANAF, nici de Protecția Consumatorilor și nici de alte organisme pe care statul român le are la îndemână.

Trebuie să lăsăm, pentru moment, naționalismul absurd care susține că trebuie naționalizate companiile străine. Soluția este una mult mai simplă și legală. ANAF trebuie să se lase de vendeta împotriva micilor întreprinzători români și să acționeze la o scară mai mare. În ultimii ani ne-am obișnuit ca ANAF să vină în control doar la companiile românești pe care le amendează pe bandă rulantă. Inspectorii nu au îndrăznit niciodată să facă acțiuni serioase împotriva marilor corporații.

Nici nu aveau cum să îndrăznească, din moment ce clasa politică protejează astfel de afaceri.

Comentarii
  • Astia sunt mici copii pe langa Schweighofer, care rade padurile Bucovinei.

  • Au datorii?
    Mai mult ca sigur sunt către bugetul de stat.
    Un control al fiscului ar fi necesar și urgent.

  • Au datorii?
    Mai mult ca sigur sunt către bugetul de stat.
    Un control al fiscului ar fi necesar și urgent.

  • Alooo securiștii de la ANAF de la ăștia nu primiți șpagă dar măcar faceti un BINE statului roman ai carui angajați sunteți.

  • ANAF nu se va autosesizat…faceți voi sesizare

  • stie cineva si cati angajati au aceste firme ? ii dam in somaj si apoi ii rugam sa mearga la munca in strainatate sau avem locuri libere la bugetari ? Cand au construiy firmele si au carat padurile ce am facut?

  • Să ne lase în pace cu afacerile lor, doar profit pt ei.

  • suntem o tara de fraieri condusa de oameni interesati sa faca avere nu de bunul mers al economiei rominesti, iar cei care trebuie sa controleze au salarii atit de nesimtite ca abia au timp sa numere banii de la un salariu la altul.O TARA DE FRAIERI !

  • „Dom director nu este, este plecat…” Semianalfabeti functional.

  • Intrati putin pe „Recenzii de pe Google” sa vedeti ce zic iesenii despre BCR(38%) – ERSTE(62%) . Erste ? Pardon, die letzte .

  • romanul pribeag

    Ai nostri ne-au vandut. Noi suntem un popor moale care vrea comoditate vrea sa fie lasat in pace. Daca noi furam si vindem tara vin altii si ne cumpara pe nimic. Nu se mai nasc la Moldova oameni.

  • …. Dar cine împiedică firmele românești să aibă profit!!!??? De ce-și dau românii în cap unii altora, de ce și-au furat fabricile și tot ce au găsit în ele, de ce și-au distrus irigațiile și acum plâng că este seceta???? Au venit austriecii sau ni le-am făcut noi??!???

  • Nu austriecii ne taie lemnul. Ei doar il cumpara. De la cine? De la mafia lemnului…. In Bucovina cu buna știință a domnului Flutur!

  • Trebuie interzisa defrișarea la noi și puse toate firmele să planteze arbori noi . Să plătească datoriile iar gaz și energie sa nu plece din Romania fara profit.

  • Nu Austria nu ne vrea in spatiu de libera circulatie, conducatorii si politicienii romani sunt cei care ne tin captivi. Din 1990 pana in prezent se vand sau se cesioneaza toata averea Romaniei. Din pacate cu permisiunea bravului nostru popor care nu a facut nimic sa apere Avutia Nationala care ii apartine.

  • Nu Austria nu ne vrea in spatiu de libera circulatie, conducatorii si politicienii romani sunt cei care ne tin captivi. Din 1990 pana in prezent se vand sau se cesioneaza toata averea Romaniei. Din pacate cu permisiunea bravului nostru popor care nu a facut nimic sa apere Avutia Nationala care ii apartine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025