Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, admite în premieră faptul că Austria ar putea renunța la veto-ul împotriva aderării depline la spațiul Schengen pentru România și Bulgaria. El a explicat faptul că în urma acestui drept de veto, România s-a mișcat foarte bine, a scăzut migrația spre zero și va avea loc o întâlnire la Budapesta, în cadrul căreia Austria va solicita adoptarea unui „pachet global durabil”.
Dacă acest pachet va fi agreat de către toate părțile, atunci Austria ar putea ridica veto-ul și va da undă verde aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.
Decizia finală se va lua la Consiliul JAI din luna decembrie, dar sunt semnale bune din partea Austriei. Premierul Marcel Ciolacu a primit informații la Guvern că este foarte probabil ca Austria să renunțe la dreptul de veto, iar România să adere la spațiul Schengen în martie 2025.
Declarațiile ministrului de Interne din Austria:
„În principiu, veto-ul Schengen a fost corect și, mai presus de toate, important. Putem vedea acum că numărul migrației ilegale prin aceste țări în special a scăzut masiv. Aceasta înseamnă că suntem pe drumul cel bun, dar nu am ajuns încă la capătul drumului. Și de aceea există discuții intense cu privire la modul în care ne putem asigura că această situație, aceste preocupări și cereri din partea Austriei sunt, de asemenea, durabile. Acesta este motivul pentru care va avea loc o reuniune de negociere în cadrul căreia vom solicita un pachet global durabil.”
Cu acest veto în special, am văzut că cererile și preocupările poporului austriac au fost luate în serios și că am obținut acum și îmbunătățiri foarte concrete. Dar nu trebuie să ne mulțumim cu asta. Aceasta arată că ne-am mișcat în direcția corectă, dar că trebuie să continuăm pe această cale în mod consecvent și de aceea vom continua să negociem din greu la această reuniune de la Budapesta și apoi este posibil un pas înainte.
Acestea sunt discuții bune, sensibile, dure uneori, dar toți avem o responsabilitate pentru țările noastre și, mai presus de toate, avem o responsabilitate pentru securitatea în Europa, dar și în țara noastră de origine. Acesta este motivul pentru care negociem foarte dur și intens, iar cel mai important aspect este că avem un interes comun în a face Europa mai sigură prin frontiere externe ale UE funcționale și robuste.”
Comisarul european pe migrație este austriac și susține România
Comisarul european desemnat pentru afaceri interne şi migraţie, austriacul Magnus Brunner, coleg de partid cu Gerhard Karner şi-a exprimat speranţa că România şi Bulgaria vor adera deplin cât mai rapid posibil la spaţiul Schengen, dar a precizat că decizia le revine ţările membre (în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, n.red.), informează Agerpres.
„’Sigur că statele membre sunt cele care decid cine poate să intre în Schengen şi cine nu. S-au făcut progrese extraordinare, dacă pot să mă exprim aşa, în cazul României şi Bulgariei, şi deja ele sunt în spaţiul Schengen, parţial într-adevăr, dar aşa cum am aflat în această dimineaţă, Austria este într-un dialog foarte bun cu România şi cu Bulgaria. Discuţiile continuă şi sunt convins, cel puţin aceasta este şi abordarea mea, că acest dialog va duce cât mai repede posibil la o aderare deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Sigur că se discută foarte mult pe acest subiect şi în ţara mea, dar aceasta este părerea mea. Şi eu mă bucur că s-au intensificat atât de mult discuţiile între miniştrii de externe, dar şi la nivelul preşedinţilor”, a spus austriacul Marcus Brunner în audierea de confirmare din Comisia de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European (LIBE).