Prima pagină » Economic Local » Aurica Părăluță, de la Dăbuleni, vinde pepeni în piața din Alexandru cel Bun, din Iași. Doarme lânga tarabă pentru a nu da bani pe cazare

Aurica Părăluță, de la Dăbuleni, vinde pepeni în piața din Alexandru cel Bun, din Iași. Doarme lânga tarabă pentru a nu da bani pe cazare

05 iul. 2022, 02:00, 4 ,
Elena APOSTOL în Economic Local

Aurica Părăluță vinde ieșenilor cei mai buni pepeni de la Dăbuleni. Femeia a crescut într-o familie de producători de pepeni. Aurica vine cu pepeni în Piața Alexandru cel Bun, din Iași, de 13 ani

Din anul 2009, Aurica Părăluță, în vârstă de 63 ani, producător de pepeni din Dăbuleni, a luat decizia de a veni în piața din Iași. Femeia o are alături pe nora sa, Maria Părăluță. Ele economisesc banii, alegând să doarmă în piață, lângă tarabă.

„Aveam 50 de ani când am venit pentru prima dată la Iași, aici, în piața Alexandru cel Bun, ca să îmi vând producția. De atunci dorm lângă taraba cu pepeni, în aer liber, pentru că nu am unde să mă duc în altă parte. Până de curând, îmi petreceam nopțile dormind pe ciment, puneam o pătură sub mine și cu alta mă acopeream sau mă urcam pe o masă, pentru că era prea rece cimentul. Într-o seară, acum câteva zile, mă pregăteam să dorm. Îmi așezam pătura pe jos, lângă marfă, iar unui domn i s-a făcut milă de mine și mi-a adus un pat pliant pe care dorm acum. Nora mea, Maria, vine cu mine de 4 ani în piață. Amândouă dormim cum putem, îndurăm frigul, trăim cu frică, dar mergem înainte. Dacă plouă, ne dăm la dos, în cușcă, lângă pepeni, și dormim pe cutii, în șezut”, povestește Aurica Părăluță.

În edițiile anterioare ale cotidianulu BZI, a fost publicată povestea comercianților care vindeau produse ilegal în piață.

Pe o suprafață de 4 hectare, Aurica Părăluță plantează anual pepeni

Afacerea cu pepeni este moștenită din generație în generație de familia Părpăluță. Anual, această familie plantează, pe o suprafață de 4 hectare, în Dăbuleni, 3 soiuri diferite de pepeni.

„Avem o suprafață de 4 hectare de pământ unde plantăm, în fiecare an, câte trei soiuri de pepeni. Punem fire-ball, mirsini (cel dungat) și perla neagră (coajă închisă la culoare). Acestea sunt cele mai căutate soiuri de pepeni de pe piață. Din luna februarie, începem să punem semințele în pahare, precum florile, le udăm și, când sunt destul de dezvoltate, le punem în câmp. Anul acesta am plantat în câmp pe 4 aprilie și de atunci i-am udat, prășit și stropit împotriva gândacilor care vin și le mănâncă rugul. Mulțumim lui Dumnezeu că s-au făcut destul de bine anul acesta, avem o recoltă de aproximativ 50 de tone pe hectar”, spune Maria Părăluță, nora Auricăi.

Așadar, producătorii de pepeni sunt nevoiți să înceapă din luna februarie să semene semințele și abia la final de august, când se termină recolta, pot sta liniștiți, pentru că munca lor a dat roade.

În edițiile anterioare ale cotidianului BZI, a fost publicat un articol despre un alt producător de pepeni.

A investit 10.000 de euro

Familia Părăluță investește anual în producția de pepeni mii de euro, cu riscul de a pierde toată investiția, dacă este un an secetos.

„Investim anual sume mari în semințe, plătim oameni care ne ajută la plantat și punem la socoteală și munca noastră zilnică, până se coc pepenii, dar și transportul de la Dăbuleni până la Iași care se face de 2 sau de 3 ori pe săptămână, timp de 2 luni. Băiatul meu, Dănuț, este cel care vine și ne aduce marfa. Aduce cam câte 3 tone ca să reușim să îi vindem și să avem mereu marfă proaspătă. În timp ce noi stăm în piață cu marfa și băiatul se ocupă de transport, soțul meu stă în câmp și apără pepenii de ciori care vin mereu să atace producția. Anul trecut, am investit 10.000 de euro și am avut profit de 4 mii. A fost un an destul de bun”, povestește Maria Părăluță.

Producătorii, la final de sezon, când trag linie, rămân cu un profit destul de mic, luând în calcul toate plățile pe care trebuie să le facă pentru semințe, pentru oamenii ce îi ajută la cules și pentru motorina necesară transportului mărfii.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`