Prima pagină » Actualitate » Aurelian Pavelescu despre privatizarea Petrom: Au plătit 600 de milioane de euro, sumă ce se afla în companie. Practic au plătit zero euro. A fost o lovitură de stat și un șantaj pentru aderarea la UE

Aurelian Pavelescu despre privatizarea Petrom: Au plătit 600 de milioane de euro, sumă ce se afla în companie. Practic au plătit zero euro. A fost o lovitură de stat și un șantaj pentru aderarea la UE

03 sept. 2024, 13:02,
în Actualitate

Aurelian Pavelescu vorbește despre privatizarea Petrom și despre cum statul român a făcut cea mai mare golănie din istoria recentă a României. Acesta explică faptul că prețul de 600 de milioane de euro cu care a fost vândut este scandalos în contextul în care compania avea, la acea vreme, 600 de milioane de euro în conturi. Practic austriecii au preluat Petrom cu zero euro:

”Teribil este că prețul Petrom-ului a fost de 600 de milioane de euro. 600 de milioane de euro care erau în depozitele Petrom-ului. Acest contract nu a fost unul legal! Ei și-au plătit prețul Petrom-ului cu ceea ce era în depozitele Petrom! Eu l-am devoalat  (contractul) în 2007, cred, și a sărit în aer toată presa. Scandalul s-a oprit destul de repede pentru că au început să început să curgă publicitățile.” explică Aurelian Pavelescu, președinte PNȚCD.

Privatizarea Petrom a fost un șantaj și o lovitură de stat

În continuare, președintele Aurelian Pavelescu vorbește depre momentul în care a făcut public contractul de privatizare al Petrom. Imediat după acest lucru a fost chemat la Viena pentru a sta de vorbă cu președintele OMV de la acea vreme, care i-a sugerat că ar trebui să îngroape scandalul. Acesta i-a transmis lui Aurelian Pavelescu faptul că privatizarea a fost o condiție de aderare a României la Uniunea Europeană. Pavelescu consideră că în realitate privazitarea a fost un șantaj la adresa României și o lovitură de stat menită să distrugă industria autohtonă:

” După ce am făcut public contractul am fost chemat de președintele OMV-Petrom de la Viena la o discuție. Un domn Ruttenstorfer (Wolfgang Ruttenstorfer – CEO grup OMV) și încerca, era destul de speriat, să mă convingă să trecem asta sub tăcere. Spunându-mi că a fost o condiție pentru aderarea României la Uniunea Europeană. I-am spus, domnule președinte, unde scrie? Nu, nu a fost o condiție. Nu a fost o condiție transparentă, nu a fost o condiție care s-a negociat. A fost de fapt un dictat și un șantaj la adresa României pentru ca România să fie primită în Uniunea Europeană. Despre asta este vorba și lucrul ăsta mi l-a spus chiar președintele OMV de la vremea respectivă. Nu este o privatizată ci este o lovitură de stat prin care România a fost deposedată practic de industrie.” a explicat Aurelian Pavelescu.

Momentul în care Petrom a fost privatizată! Ei sunt artizanii acestui act care poate fi considerat trădare națională. Sursă foto: Agerpress

Doar țițeiul din pământurile României valorau la vreme respectivă 10 miliarde de dolari

Pare că statul român nu se pricepe deloc să facă afaceri. Este o inepție să vinzi ceva cu o valoare de 16 ori mai mică. E ca și cum ai vinde mâine un ceas cumpărat astăzi cu 16 lei, cu 1 leu. Unde este afacerea? Din aceste considerente, Ovidiu Tender explica modul în care s-a privatizat Petrom și faptul că la acea dată compania deținea resurse în pământurile României cu o valoarea de aproximativ 10 miliarde de dolari. Ba mai mult, cu un singur an înainte de privatizare OMV oferea 1 milion de dolari pe fiecare benzinărie, adică doar benzinăriile valorau 800 de milioane de dolari:

Deci numai țițeiul din pământ, la vremea respectivă, valora 10 miliarde de dolari. Înainte de privatizare cu un an sau doi, chiar compania OMV a venit în România, la Petrom. S-a oferit pentru 80 de stații de benzină, pentru 80 de benzinării pe care voia să le cumpere, 80 de milioane de dolari. Deci 1 milion de dolari pe benzinărie. Petromul avea, din câte îmi aduc aminte la vremea respectivă, vreo 800. Deci valoarea distribuției era ușor încă 800 de milioane.Rafinăriile ..platformele de foraj, valoarea de înlocuire a unei platforme de foraj era la 150 – 200 de milioane. S-au vândut toate cu 100 de milioane. Având în vedere toate aceste elemente, evident că era foarte interesant de cumpărat.” – a declarat Ovidiu Tender pentru Pro TV în 2019.

Austriecii vor exporta gaze naturale din România! Țara nu păstreaza nicio resursă

Orice afacere pe care statul român a avut-o cu austriecii a fost un păguboasă. Cel mai recent proiect este de-a dreptul scandalos. Vorbim despre conducta BRUA cea care va extrage gaze naturale din România, din Marea Neagră. Conducta va tranzita o parte bună din țară ca să ajungă în Austria de unde va fi vândută de austrieci la prețuri mari. În schimb, țara nu va păstra nicio resursă. Ne vindem ieftin!

Paradoxul este cel in care conducta va tranzita numeroase localități din România care nu sunt racordate la gaze naturale. Cu alte cuvinte, sătenii vor face cu mâna la conducta cu gaze naturale fără a avea posibilitatea de a o ”înțepa” și de a racorda comunitatea.

Este un calcul păgubos din care nu rămânem cu mare lucru. Asta în timp ce țara sărăcește, românii pleacă în străinătate, iar industria este aproape inexistentă. Nu avem niciun plan, iar politicienii care au fost la guvernare, fie că vorbim despre PSD-PNL-USR sau UDMR au fost în cel mai bun caz complici. Au încasat șpăgi uriașe, șpăgi pentru care s-au dat legi care să favorizeze astfel de demersuri. Aurelian Pavelescu vorbește despre privatizarea ilegală și scandaloasă a Petrom, dar la un calcul simplu și aruncând o privire generală la privatizările de după 1989, mai toate au fost cu scandal. Sunt exemple precum Combinatul Sidelurgic Galați, BCR, BRD, Petrom, Romtelecom, Romcim, Sidex, Automobile Craiova, Automobile Dacia, Rulmenți Grei Ploiești, Alro, COST S.A. și lista poate continua.

Notă: În GALERIA FOTO aveți contractul de privatizare a Petrom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *