Afaceristul Aurel Rascenco a mai obținut un etaj în plus fără să respecte Planul Urbanistic General din comuna Bârnova. Noile reglementări arată că doar clădirile mici pot fi supraetajate. Prețul de vânzare anunțat de dezvoltator ar trebui să reprezinte doar costul, dacă lucrările ar fi de calitate
Proiectul afaceristului Aurel Rascenco privind construirea mai multor tronsoane de locuințe colective scoate la iveală mai multe nereguli. La „Auras Residence”, afaceristul a dat în folosință un bloc cu regimul de înălțime P+6 și pregătește finalizarea altor două tronsoane cu același regim de înălțime. Suprafața de teren disponibilă este de 3.500 metri pătrați. În total, vor fi amenajate 119 apartamente. Complexul este identificat pe strada Sf. Ilie, sat Vișan, comuna Bârnova. Însă, proiectul nu respectă reglementările noului Plan Urbanistic General (PUG) aprobat de Consiliul Local din localitate. Conform PUG, zona Vișan este clar reglementată, se pot construi locuințe colective doar cu regimul de înălțime D+P+4, adică 6 niveluri, dar blocurile lui Rascenco au 7 niveluri. A fost invocată o supraetajare în baza Legii 50, dar în PUG este menționat clar că supraetajarea este permisă doar în cazul clădirilor mici. Aurel Rascenco a obținut autorizațiile de construire în 2019 și 2020.
„Se pot autoriza supraetajări pentru clădiri joase de locuit sau clădiri noi P, P+1, P+1+M, cu parter liber ce va avea altă destinație decât locuirea”, se arată în noul PUG.
Mai mult, clădirile sunt edificate pe albia pârului Doi Peri. Investitorul pur și simplu a acoperit o groapă cu pământ și a început lucrările la fundație. Primarul comunei Bârnova, Mihai Bălan, a declarat că pârâul nu ar afecta rezistența structurilor.
„Se poate supraetajare cu 20 la sută, dar doar după ce se face o expertiză tehnică. Acolo este un curs de apă, dar nu e un râu cum ar fi Bahluiul. În fiecare zi vin controale de la Inspectoratul de Stat în Construcții”, a precizat Mihai Bălan, primarul comunei Bârnova.
În aceeași localitate a construit și afaceristul Tudor Toma, care s-a folosit de o autorizație pentru casă ca să edifice blocuri cu locuințe colective.
„Auras Residence”, ghetou construit pe un pârâu, la un preț nejustificat
Specialiștii consultați de BZI arată că, în zonă, prețul cerut de dezvoltator poate fi justificat doar dacă nu este respectată calitatea lucrărilor.
„Acum, de când s-au scumpit materialele, te costă 700-800 euro pe metru pătrat construit la care se mai adaugă hidroizolația plus platforme pentru depozitarea recipientelor de colectare selectivă a deșeurilor menajere. Ajungi la un cost de cel puțin 1.000 de euro. Ca să obții profit, trebuie să mai ceri 300-400 de euro. Altfel nu mai încasezi nimic”, au explicat specialiștii.
Apropiați ai dezvoltatorului, care cunosc proiectul din Vișan, au precizat că blocurile vor fi afectate în cazul unei inundații.
„Ei au făcut o treabă bună acolo, au pus un canivou din beton armat care preia, dar se duce spre alt teren, unde nu se știe dacă se va construi un bloc sau o casă. Doamne ferește de o inundație acolo”, au spus apropiații lui Aurel Rascenco.
Un alt aspect este și problema locurilor de parcare. Raportat la suprafața deținută de afacerist, locurile de parcare vor fi înghesuite fără un culoar de acces. În apropriere de comuna Bârnova, afaceristul Michael Nseir a construit ilegal ultimul etaj al blocurilor.
Aurel Rascenco explică prețul mic al apartamentelor de la „Auras Residence”
Contactat telefonic de reporterii BZI, Aurel Rascenco a făcut o serie de precizări legate de deficiențele identificate la „Auras Residence”.
„În PUG este D+P+4E, dar nu sunt eu organul emitent, vorbiți la Primărie. Este o supraetajare cu 20 la sută. Legat de costuri, totul pleacă de la proiectul tehnic, când se stabilește cantitatea de fier. Când am auzit că se scumpește, am cumpărat în avans. Ca să ajungi la un cost de 1.000 de euro înseamnă că respectivul nu se pricepe. Vom începe să facem parcările, să le pregătim pentru vânzare, o să vedeți atunci. S-au făcut studii geotehnice, nu este nicio problemă cu niciun pârâu”, a declarat Aurel Rascenco.
Conform datelor financiare disponibile, afaceristul apare ca asociat în mai multe societăți: Auras Imobiliare SRL, Auras Residence SRL, RAC Proprietăți SRL, Mahna House Zahner 5 SRL. „Auras Residence”, ghetou construit pe un pârâu, cu supraetajare peste noapte, este un proiect care va pune probleme noilor proprietari, conform specialiștilor.
Aceeași problemă este in satul Hlincea pe strada Stefan Cortez. Practic între străzile Ion Matei – strada Stejarului este o zonă inundabilă,un lac și un râu unde se strângea apa meteorică de pe versanți ( din jurul Fermei 2 Peri ) Pur și simplu au construit și construiesc fără nici un fel de probkemă in mijlocul zonei inundabilă ( au fost aduse seci de mașini cu pământ lutos ca umplutura ) E de noaptea minții ce se întâmplă, oamenii ăștia sfidează regulile bunului simț, sfidează orice tehnologie . Mă întreb cum primăriile Barnova și Ciurea girează așa ceva? Cei care cumpără astfel de locuințe oare nu fac nici o analiză tehnică ?
Sofia District, Boicu etc nu deranjeaza? Sunt construite pararel cu Auras, cat se cotizeaza pe luna ? Tot 1000 euro pentru liniste?
Blea, dar asta e foarte bine ! Sa se faca blocuri la tzhara xa sa aiba unde se muta tzharanii din boston, din vegaslui si altii, sa devina „ieseni”. Veniti, veniti ghiorlani, cotizati cat mai aveti timp. Adica pana nu rugineste fier-betonul din armaturi. Eventual pana la primul cutremur cu lichefactie.
Cele doua nivele sunt special construite pentru domnul primar
Toți știu ca așa merge treaba
Poate totuși cineva se va autosesizeaza
Blocurile acelea trebuie demolate.
Nu respecta normativele tehnice,studii geotehnice,samd.
Autorizatiile sunt obtinute prin coruptie,se stie ca primarul din Barnova ia spaga de la dezvoltatori sub forma de apartamente in acele blocuri.Le are pentru vanzare..
Toata lumea stie,DNA ul nu face nimic.
Singurii care pot ,,regla” situatia aceasta mizera, sunt potentialii cumparatori care ar trebui sa -i evite.Sa fie clar: aceea este o zona de case ,sau cel mult P+1.
Lacuri,versanți,izvoare subterane,zone inundabile sunt peste tot in iasi.in Dacia,in tatarasi,in Bucium unde se face family Market peste tot sunt astfel de zone. Depinde de constructor ce fel de soluții găsește,de fundare,dpdv geo-tehnic etc. Pai după unii nu ar mai trebui făcute nici scoli nici grădinițe nici magazine nici nimic așa ca vezi domle curge Volga pe sub proprietatea omului. In valea lupului la o ploaie torențiala curgeau șuvoaie pe strada anul trecut,a inundat pe cineva?nu. Și acolo totul e făcut pe zone inundabile,vulcanice,maloase și ce prostii va mai debitează mintea odihnita.orașele mici mor ca nu mai sunt soluții de dezvoltare. Avem iasul care e in continua creștere.vin studenții,rămân. Ce facem cu copiii noștri? Ii expediem in străinătate dacă nu-și găsesc vocația sau un loc de munca decent? Ce facem cu orașul asta dacă nu se dezvolta? Moare și murim și noi ca nu vom avea unde munci.mai țin minte ce panarama a fost când s-a făcut palas.apoi ce a fost? Toți se mândresc inclusiv oponenții. Eu ma bucur și când se face un hambar.asta înseamnă ca hambarul ăla aduce locuri de munca.ca orașul se dezvolta,ca vine lumea ca orașul si localitățile din jur au viitor. Numai răutate in voi. Atat
puteti compara calitatea lucrarilor cu blocurile anterioare construite de mustacioara ,de ex in pacurari in spate la alpha ,unde e pusa teava de fier vopsita in loc de balustrada eleganta ,plus ca noii proprietari au fost nevoiti sa schimbe toate finisajele din apartamente ca erau sub orice critica
Moldovean, numai cu materiale perimate construiește, fără nicio responsabilitate la fel ca și cel de lnga Market-ul de pe Bucium cu blocurile in constructie te ia freya dacă te uiti la materialele folosite și la fel a construit pe acea balta.
Te bucuri degeaba ca se construieste asa. Asta nu este dezvoltare. Construind asa se creaza probleme. Problema nu este ca se construieste, ci ca se construieste haotic, inghesuit, fara infrastructura urbana, fara spatii verzi. Stau oamenii la vila in Valea Lupului, la tara care vasazica, dar cumparaturile si le fac in Iasi, iar pentru o plimbare in aer liber vin tot in Iasi, in Gradina Botanica.
Acest Rascenco, a dat și dă bani grei primarului Bălan că să facă atâtea ilegalități:
1. sub acest bloc este o albie și cu timpul se va lăsa blocul.
2. la blocul construit anterior lângă spălătoria covolux nu a respectat deloc distanța din certificatul de urbanism. A construit pe 100% din pământ. oamenii ies din bloc direct în șanțul din fața scării.
Vor intra și peste Bălan autoritățile cu siguranță. Avem răbdare.
M-am gândit astăzi dacă sa scriu acest comm. Eu mi-am cumparat la Auras apartament cu 2 camere, tronson III. Ceea ce scrieti Dvs este aberant si nu sperie decât oamenii fără noțiuni in domeniu. Domnii mi-au pus la dispoziție toată documentația pe care am cerut-o de A la Z sa o studiez( soția mea fiind de meserie proiectant) Nu exista ce scrieti in articol. Nu sunt parcări? De ce nu ati fotografiat toată parcarea cimentată imensa din lateralul blocului? Asta dovedeste ca doriti doar sa faceti rău. Dar nu cred ca reușiți, au vândut deja multe ap la acest preț foarte bun. Eu unul o privesc ca o investiție pe viitor, dat fiind ca se construiește Family Market in apropiere. Am cumparat cu 1100 și cu siguranța voi revinde cu mult mai mult! Sănătate!
Mereu vor fi păreri pro și contra.Cineva sa supărat pe acest investitor. Cred ca se poate construi și în apa .Cine oferă garanții și le asuma ! Aglomerație este în tot Iașului.Faceti pauza de comentarii fără un studiu real.Inundatii au fost peste tot în tara.Global sunt dezastre, America are dezastre.Inseamna ca sunt proaste construcțiile? Lăsați răutățile și faceți lucruri mai interesante , toți! Aveți prea mult timp? Mergeți în vacanta.Rascenco nu da șpagă. De asta au început ziarele? Nu au primit ,, sponsorizari”? Când criticați pe alții făceți-vă întâi autocritica,valabil pentru toți.,,Specialistii” încet la comentarii.Egoismul afectează sufletul și cârma celor din jur!Veți trai și veți vedea ca dacă vine ploaia, trece!Și apropo vreți sa se dezvolte numai Miroslava?
Cred că o parte dintre voi sunteți împușcați în cap. Vorba lui Țuțea…un popor de idioți! Unde plm sunt blocuri construite în apă și pe versanți care alunecă la vale? In Baluchistan? Hai marsh că sunteți razna! Nu mai cumpărați băi idioților prin toate râpele și prin toate gropile. Voi îi îmbogățiți și le dați apă la moară așa zisilor dezvoltatori.
Mereu aceiași problema cu cei care nu au dat spaguța la ziar. Sunt linșați mediatic de acești patroni fara scrupule iar apoi plebea își dă cu părerea. Nu mai credeți copiii toate balivernele! Sunt situații de corupție foarte mari pe zona Iași care nu sunt date la acest ziar, pentru că este alimentat cu bani de către dezvoltatori. Exemplu poate fi dl. senator Hauca, care tocmai i-a fost aprobat un PUZ 46 de blocuri in Valea Adanca, abuziv. Dar na, el hrănește ziarul și în consecință apar doar lucruri bune despre el. (Ia dați o căutare pe acest „cotidian”).
Nu mi-a credeți toate prostiile pe care le debitează presa!