Prima pagină » Local » AUR Iași a obținut al patrulea scor pe țară după numărul de voturi
AUR Iași a obținut al patrulea scor pe țară după numărul de voturi

AUR Iași a obținut al patrulea scor pe țară după numărul de voturi

13 iun. 2024, 11:58, 5 ,
în Local

Performanță obținută de AUR Iași care la nivel de vot pentru Consiliul Județean are al patrulea scor din țară după numărul de voturi. Asta în contextul unor alegeri locale/europarlamentare asupra cărora planează numeroase suspiciuni de fraudare.

Vă aducem aminte despre scandalul de la Popești unde deputatului Marius Ostaficiuc nu i s-a permis să intre în secția de votare, iar buletinele cu voturi erau nesigilate și au fost cărate tocmai de primarul din localitate.

AUR Iași, al patrulea scor pe țară după numărul de voturi

AUR Iași a reușit performanța de a obține al patrulea scor pe țară după numărul de voturi. Totul s-a întâmplat într-un context în care există suspiciuni rezonabile asupra numeroaselor posibile fraude. Ba mai mult, comasarea alegerilor nu i-a ajutat pe reprezentanții Alianței pentru Unire a Românilor.
Pe vot politic la alegerile locale (adică votul pentru Consiliul Județean), cele mai mari procente obținute de AUR au fost în Hunedoara (17,4%), Constanța (15,98%), Tulcea (15,43%), Arad (14,91%), Gorj (14,03%). În schimb, ca număr de voturi, cel mai mult sprijin a venit din București (55.553 de voturi), Constanța (46.106 voturi), Prahova (39.951 de voturi), Iași (35.765 de voturi) și Timiș (33.840).

Dacă este să calculăm faptul că Bucureștiul a avut un număr de peste 700.000 de voturi valabil exprimate, atunci AUR Iași mai urcă o treaptă până pe poziția 3 (calculând numărul maxim de votanți, Iașul a avut jumătate față de București).

Politologul George Jiglău a declarat pentru Libertatea că, în opinia sa, AUR ar fi avut rezultate mai bune dacă nu ar fi existat comasarea alegerilor. Jiglău a subliniat că comasarea a fost un obstacol semnificativ pentru AUR și SOS România. De asemenea, a menționat că unul dintre argumentele Coaliției PSD-PNL pentru comasare a fost reducerea impactului discursurilor radicale din politica românească (argument fals pentru că vedem ce înseamnă discursuri radicale în Franța, Germania! Se vrea crearea unei premise că AUR este partid extremist). Jiglău crede că, dacă nu ar fi avut loc comasarea și prezența la vot ar fi fost în jur de o treime, poate chiar 40%, procentele obținute de aceste partide ar fi fost mai mari. În concluzie, el consideră că nu valul de susținere pentru AUR s-a diminuat, ci cel al celorlalte partide a crescut.

Cine sunt liderii AUR Iași care au intrat în Consiliul Județean

AUR Iași a reușit să intre cu 5 consilieri în Consiliul Județean Iași. Județul Iași va mai fi condus, încă patru ani, de Costel Alexe. Acesta a câștigat, în urma alegerilor locale 2024, care au avut loc duminică, 9 iunie, încă un mandat. Lupta dintre el și candidatul PSD, fostul prefect, Bogdan Cojocaru, a fost una strânsă în exit poll, dar lucrurile s-au clarificat spre dimineața zilei de luni, 10 iunie 2024, când Alexe a avut un avans în fața lui Cojocaru de aproximativ 10 mii de voturi. În componența Consiliului Județean Iași au intrat, din partea formațiunii politice AUR următorii:

Marius Ostaficiuc, candidat la președinția Consiliului Județean Iași și deputat, Silviu Gurlui, candidat la alegerile europarlamentare și om de știință, Dan-Ștefan Cojocaru, antreprenor, Camelia Ciornia, inginer și Mihaela Mitrea, medic specialist protetica dentara la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popă”.

În concluzie, pare că singurele minusuri pe care le-a avut AUR la nivel general au fost comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Desigur mai trebuie subliniat faptul că în numeroase secții de votare au existat suspiciuni rezonabile de fraudare a voturilor.

 

 

 

Comentarii
  • Haurul si Habilul

    O mare victorie pentru habil. Ca om al stiintei habilul poate anunta ora exacta. In caz de meteorit poate descifra zodia din care vine, basca daca trage careva vreo besina habilul poate analiza spectrul bangului sonic.
    In rest vezi sa mergi in satul natal la cules nucile si nu uita sa impartasesti la „cursuri” din experienta europarlamentara.

  • Stai și râzi și cu curu… dobitocii ăștia se lauda dar nu spun realitatea, că haurolacii n-au luatnico jumate din cât se lauda derbedeul infractor semeon… de purceaua mahalagioaica nu avem ce spune pentru că este i existenta.. numai guițatuk e de ea…cat despre electrician și deputatul libelula…no comment.

  • Cat a luat derbedeul de la Bălțați militianul violator Opincă? 1% ? Ha, ha, ha…

  • Aia 2 candidati au tras partidul Aur in jos.Doctorul si Ostaficiuc mai candideaza la toamna sau raman consilieri?

  • Spui AUR Iasi si tragi apa. Adusi oameni, cu mana, de la PSD si pusi in fruntea filialei. O voma!

    Un nou partid, pe turnanta: Polul Suveranist.
    Unde centrul nu se va implica niciodata in listele de candidaturi locale si judetene.
    Spre deosebire de George Minte Mica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024