Prima pagină » Actualitate » Augustin Zegrean vorbeşte despre impozitarea pensiilor speciale

Augustin Zegrean vorbeşte despre impozitarea pensiilor speciale

19 iul. 2022, 12:37,
în Actualitate

Impozitarea pensiilor speciale este un subiect amplu discutat în spaţiul public, iar fostul judecător al CCR, Augustin Zegrean, are o intervenție pe acest subiect. Acesta susţine că nu doar pensiile speciale pot fi impozitate.

Eliminarea pensiilor speciale a fost una dintre promisiunile din campania electorală a PNL. Totuşi, pare că nu există temei legal pentru a implementa această procedură.

Impozitarea pensiilor speciale este posibilă, susține Augustin Zegrean

Augustin Zegrean consideră că impozitarea pensiilor speciale este posibilă dacă Guvernul impozitează toate pensiile. Fostul judecător CCR susţine că nu se poate face o deosebire între unele pensii. Zegrean consideră că dacă există voință, Parlamentul poate da o lege care să impună un impozit mai ales în condiţiile în care coaliția de guvernare are o majoritate mai mult decât confortabilă:

(…) Nu poți să faci deosebire între unii și alții. O să spună acuma unii că cei cu pensii speciale au pensii mari. Asta nu justifică să impui un impozit de 99% cum am auzit de la televizoare. Orie le taie de tot și nu le mai dă deloc. Au majoritate în Parlament și nu îi mai oprește nimeni. Practica CCR este constantă. Nu se pot tăia pensiile speciale zice CCR.”, a declarat Augustin Zegrean.

În legătură cu pensiile militarilor, Zegrean susţine că acestea sunt pensii ocupaționale şi că în toată lumea militarii au un regim special generat de activitățile speciale pe care aceştia le au.

Referitor la pensiile militarilor, Augustin Zegrean a precizat că acestea sunt pensii ocupaționale. Marcel Ciolacu a declarat recent faptul că va introduce o impozitare mai mare pentru pensiile care au depășit cuantumul veniturile înregistrate în activitate. Ciolacu este de aceeași părere cu Augustin Zegrean în legătură cu pensiile militarilor care trebuiesc privite ca pensii ocupaționale, nicidecum ca pensii speciale.

Ce categorii de cetăţeni au pensii speciale

Pensiile speciale au iscat un adevărat scandal în spaţiul public. Sunt mai multe categorii de cetăţeni care au pensii speciale. Vorbim despre magistrați, parlamentari, diplomați, poliţişti, funcţionari parlamentari, personalul aeronautic etc.  În programul de guvernare este prevăzut un proiect care prevede recalcularea pensiilor speciale, pensii care au fost asumate prin PNRR și de Comisia Europeană. Pensiile speciale din România nu vor fi eliminate în 2022, iar acest lucru îi liniștește pe cei care, la 40-50 de ani, încasează sume mari de bani din pensii.

În urmă cu o lună CCR a decis că parlamentarii trebuie să-și primească pensiile speciale, după ce anularea acestora a fost atacată la Curtea Constituțională de mai mulţi foşti parlamentari. Pensiile speciale pentru parlamentari: un mandat – 4.800 de lei, dua mandate – 8.800 de lei şi trei mandate – peste 10.000 de lei. Magistrații încasează și ei sume de bani consistente după ce ies la pensie. Vârsta de pensionare a unui judecător poate varia, dar un magistrat iese la pensie mult mai devreme decât un român simplu.

Vom vedea dacă impozitarea pensiilor speciale va fi pusă în aplicare, sau dacă măsura este mai degrabă o promisiune electorală făcută de către actualul Guvern al României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`