Prima pagină » National » Augustin Zegrean, reacție după ce CCR a declarat neconstituţională obligativitatea măștilor de protecție
Augustin Zegrean, reacție după ce CCR a declarat neconstituţională obligativitatea măștilor de protecție

Augustin Zegrean, reacție după ce CCR a declarat neconstituţională obligativitatea măștilor de protecție

16 feb. 2022, 09:22,
în National

Judecătorii CCR au constatat faptul că obligativitatea purtării măștilor de protecție în spaţiile publice deschide este una neconstituţională. Din aceste considerente, Augustin Zegrean are o primă reacție în acest sens.

Fostul președinte al CCR consideră faptul că drepturile fundamentale nu pot fi îngrădite printr-o OUG și că Guvernul ar putea da o nouă decizie care să transpună acordurile date de Curtea Constituţională. Oricum, ministrul Sănătății a afirmat faptul că o asemenea decizie nu poate fi comentată și că Guvernul va lua act.

Augustin Zegrean consideră că Guvernul trebuie să dea o lege referitoare la obligativitatea măștilor de protecție

Augustin Zegrean, fost președinte a CCR a vorbit despre neconstituționalitatea măștilor de protecție în exterior. Acesta a menţionat faptul că singura soluție este că Guvernul să dea un nou OUG care să scoată textul declarat neconstituţional de CCR. Oricum, până la motivarea deciziei judecătorilor, românii vor putea primi amenzi pentru că aleg să nu poarte mască de protecție:

Soluția ar fi ca Guvernul să dea astăzi OUG prin care să scoată acest text (privind obligativitatea măștii n.r.). Altfel, oamenii vor spune că nu mai doresc să poarte mască, iar polițiștii îi vor putea amenda.  Amenzile care au fost date și care au fost plătite nici nu mai intră în discuție. În discuție vor intra amenzile care au fost contestate, asta pentru că oamenii vor putea spune: uite, am fost amendat în baza unei legi neconstituționale.

Oamenii trebuie să știe că, astăzi, nimic nu s-a schimbat. Până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, totul rămâne așa cum prevede OUG în vigoare”, a spus Augustin Zegrean, la Radio România Actualități.

 

Libertățile fundamendale nu pot fi îngrădite printr-un OUG, susține Augustin Zegrean

În altă ordine de idei, Augustin Zegrean a menţionat faptul că libertățile fundamentale nu pot fi interzice printr-un OUG și că decizia CCR a fost legată tocmai că ordonanța nu avea avizul Consiliului Legislativ. Oricum, românii trebuie să fie atenţi la faptul că legislaţia rămâne valabilă în contextul în care în Monitorul Oficial nu a fost publicată decizia CCR. Așadar, românii vor putea fi în continuare amendați de către autorități:

”Drepturile și libertățile fundamnetale nu pot fi afectate prin OUG. Nu poți să obligi un om să poarte mască, doar pentru că așa vrei. Ceea ce au luat ei în discuție, ieri, la CCR a fost legat de faptul că OUG nu avea avizul Consiliului Legislativ și din acest motiv au declarat neconstituțională Ordonanța.

Conform Constituției, după publicarea deciziei CCR, în situațiile acestea, de la dată în care decizia intră în vigoare, Guvernul are la dispoziție 45 de zile să pună în acord OUG cu prevederile Curții. Până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial totul rămâne așa cum este astăzi.”

Oricum, Alexandru Rafila a comentat decizia CCR din perspectivă sanitară. Ministrul Sănătăţii consideră că masca de protecție protejează, uneori, mai mult decât vaccinare. Așadar, după ce Augustrin Zegrean a comentat decizia CCR referitoare la neconstituționalitatea măștii de protecție, este de așteptat că să existe mii de amenzi care să fie contestate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *