Prima pagină » Actualitate » Au trecut 23 de ani de la atentatele din 11 septembrie. Aproximativ 3.000 de oameni și-au pierdut viața în cel mai devastator atac terorist din SUA

Au trecut 23 de ani de la atentatele din 11 septembrie. Aproximativ 3.000 de oameni și-au pierdut viața în cel mai devastator atac terorist din SUA

11 sept. 2024, 12:40, 1 ,
Simona Ciobanu în Actualitate

Au trecut 23 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, ziua în care Statele Unite au suferit cel mai devastator atac terorist din istoria lor. În dimineața acelei zile de marți, teroriști au deturnat avioane comerciale și le-au prăbușit în Turnurile Gemene din New York. În urma acestor atacuri, mii de persoane și-au pierdut viața.

Aceste evenimente rămân unele dintre cele mai traumatizante din secolul XXI, nu doar pentru America, ci și pentru întreaga lume.

Patru avioane comerciale care zburau deasupra coastelor estice ale Statelor Unite au fost deturnate de teroriști. Două dintre acestea s-au prăbușit în Turnurile Gemene din New York. Primul avion a lovit Turnul de Nord la ora locală 08:46, iar cel de-al doilea a lovit Turnul de Sud la 09:03. Cele două clădiri, cuprinse de flăcări și fum, s-au prăbușit în mai puțin de două ore.

Cel de-al treilea avion a fost prăbușit în fațada de vest a Pentagonului la ora 09:37, în timp ce al patrulea s-a prăbușit într-un câmp din Pennsylvania la 10:03, după ce pasagerii au încercat să preia controlul de la teroriști. Se crede că ținta acestuia era clădirea Capitoliului din Washington DC.

Se împlinesc 23 de ani de la atentatele din 11 septembrie

În total, 2.977 de persoane au murit în atacurile din 11 septembrie. Cei mai mulți dintre aceștia și-au pierdut viața în New York, dar și toți cei aflați la bordul celor patru avioane au fost uciși, inclusiv cea mai tânără victimă, o fetiță de doar doi ani.

Aproximativ 17.400 de persoane se aflau în Turnurile Gemene la momentul primului impact. Deși nimeni nu a supraviețuit deasupra punctului de coliziune în Turnul de Nord, 18 persoane au reușit să scape din etajele superioare din Turnul de Sud. Multe persoane au fost rănite sau au dezvoltat afecțiuni ulterior, printre care numeroși pompieri care au intervenit în timpul dezastrului.

Responsabili de aceste atacuri au fost membri ai rețelei teroriste al-Qaida, condusă de Osama Bin Laden. Din cele 19 persoane care au deturnat avioanele, majoritatea erau din Arabia Saudită, iar ceilalți proveneau din Emiratele Arabe Unite, Egipt și Liban. Fiecare echipă de teroriști a inclus o persoană care urmase cursuri de pilotaj în Statele Unite.

În urma atacurilor, măsurile de securitate la nivel mondial au fost înăsprite, iar în Statele Unite a fost creată Administrația pentru Siguranța Transporturilor pentru a preveni astfel de incidente în viitor.

Pe locul unde au stat cândva Turnurile Gemene a fost ridicat One World Trade Center, cunoscut și ca Turnul Libertății, care depășește în înălțime cele două turnuri originale. În acel loc se află acum și un memorial dedicat victimelor.

Reconstrucția Pentagonului a durat mai puțin de un an, iar personalul a revenit în clădire în august 2002. Totuși, adevărata moștenire a atacurilor din 11 septembrie este mai complexă, lăsând în urmă o traumă colectivă globală și conflicte militare ce au urmat, inclusiv invazia Afganistanului din octombrie 2001, declanșată de Statele Unite și aliații săi, sub egida NATO.

Cu toate acestea, reiterăm cum astăzi se împlinesc 23 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, ziua în care Statele Unite au suferit cel mai devastator atac terorist din istoria lor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 ianuarie 2025
15 ianuarie 2025