Astăzi se împlinesc 17 ani de la tragedia de la Mihăileşti, judeţul Buzău, unde un camion încărcat cu azotat de amoniu a luat foc şi a explodat. Deşi au trecut atâţia ani, amintirea celor 18 persoane care au decedat rămâne vie.
Tragedia a avut loc la data de 24 mai 2004.
„Au trecut 17 ani, dar amintirea lor va rămâne veșnic în sufletele noastre. La data de 24 mai 2004, 18 suflete au pierit la Mihăilești. Dintre aceștia, 7 erau camarazii noștri. Tragedia de la Mihăilești rămâne cel mai dureros episod înregistrat pe timpul îndeplinirii misiunilor de stingere a incendiilor de către pompierii militari români. Ei sunt cei 7 pompieri eroi, pentru care datoria și viața semenilor a fost mai presus de propria viață!”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
7 pompieri militari români au decedat în urma exploziei camionului cu azot
Din păcate, printre cele 18 persoane care au decedat s-au regăsit şi 7 pompieri militari români.
Maior post mortem MIHALACHE Doru,
Sublocotenent post mortem NECULA Romeo
Sublocotenent post mortem MANTA Valentin Cezar
Sublocotenent post mortem JIANU Nicolae
Sublocotenent post mortem STAN Silviu
Sublocotenent post mortem MEDELEANU Georgian
Sublocotenent post mortem OPREA Florentin Valentin.
„Odihnească-se în pace. Glorie eternă eroilor pompieri”, a transmis sursa citate.
Explozia de la Mihăileşti, eveniment tragic pentru toată România
Reamintim faptul că pe data de 24 mai 2004, la ora 5:50 în comună Mihăilești, județul Buzău, pe DN2 (segment din drumul european E85), la 32 de kilometri sud de Buzău, a avut loc o explozie datorată accidentului unui camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu. Această explozie din judeţul Buzău este denumirea generică sub care este cunoscut unul din cele mai grave accidente produse pe șoselele din România.
Bilanțul victimelor arată că au fost 18 morți (dintre care șapte pompieri, trei localnici și doi jurnaliști ai postului TV Antena 1) și 13 răniți grav.
Un crater cu adâncime de nu mai puţin de 6,5 metri și un diametru de 21 metri s-a format în jurul locului exploziei, iar bucăți de metal au fost aruncate pe o rază de 200 de metri afectând acoperișurile mai multor case din zonă.
Cei trei reprezentanți ai firmelor care au asigurat transportul și livrarea azotatului de amoniu, Ionel Ionuț Neagoe, administratorul Ney Transport SRL, Mihai Gună, patronul Mihtrans SRL și Ion Gherghe, fost director al combinatului Doljchim din Craiova au fost condamnați la câte patru ani de închisoare.