Prima pagină » Local » Au sifonat bani publici fentând legea! Fiul fostului primar i-a pus pe tavă unui amic al tatălui său contracte cu primăria Mădârjac

Au sifonat bani publici fentând legea! Fiul fostului primar i-a pus pe tavă unui amic al tatălui său contracte cu primăria Mădârjac

31 mai 2022, 02:00, 7 ,
Andreea Andrei în Local

O firmă de familie a încheiat contracte cu primăria Mădârjac pe baza unei bune prietenii. Primarul Dan Ghebuță și administratorul firmei, Costinela Pîrvan, se contrazic în declarații. Mai mult, aceștia susțin că informațiile din Sistemul Electronic de Achiziții Publice ar fi eronate

Pentru a putea fenta modalitatea de atribuire a unui contract, au „spart” un contract în sume mai mici, însă nu s-au pus de acord asupra modului în care a fost făcut, administratorul firmei S.C. Just CAD 3D S.R.L. spunând că de fapt este vorba despre un singur contract.

Prieteniile aduc contracte cu primăria Mâdârjac

tabel seap achiztii madarjac

Achizițiile încă sunt postate pe SEAp, deși primarul susține că a fost anulată una dintre ele

Pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) apar trei achiziții întocmite de primăria Mădârjac și acceptate de S.C. Just CAD 3D S.R.L. Întrebat despre aceste achiziții, inițial primarul nu știa despre ce e vorba, dar susținea că are doar un singur contract. După câteva verificări, acesta și-a amintit de faptul că una dintre cele 3 achiziții a fost făcută eronat apoi a fost anulată.

„Prima cumpărare este anulată. A fost făcută o solicitare de anulare, în schimb, acum a verificat persoana și nici până acum nu s-a anulat. Iar celelalte două contracte, dacă le adunați, ar trebui să vă dea suma primului contract. Prima cumpărare s-a anulat deoarece trebuia descris cât intravilan și cât extravilan este”, declară Dan Ghebuță, primarul comunei Mădârjac.

Interesant este faptul că firma S.C. Just CAD 3D S.R.L. a fost înființată pe data de 28 februarie 2022 și înscrisă pe SEAP ca ofertant pe 1 mai 2022, cu doar 5 zile înainte de ofertarea primăriei Mădârjac. Întrebat despre această firmă, primarul spune că nu s-a găsit altă firmă, ba mai mult de atât, secretarul comunei Mădârjac, Cosmin Plumbu, a sugerat această firmă, împreună cu alte firme, care nu au depus oferte.

„Eu m-am rugat de o grămadă de ingineri să vină să execute lucrări de cadastru la Mădârjac. Am contracte semnate, de 3 sau 4 ani de zile, și nu am găsit specialist să facă cadastru la Mădârjac. Nimeni nu vrea să vină, că sunt imobile mici. Am ajuns să facă această firmă, secretarul primăriei, a lucrat la CJ și știa mai multe firme, a chemat mai multe, asta a acceptat”, completează Dan Ghebuță.

Administratorul firmei se contrazice în declarații

screenshot tabel SEAP

În SEAP se arată că Just CAD 3D S.R.L. a fost singura companie care a participat la ofertare

Costinela Pîrvan, administratorul firmei S.C. Just CAD 3D S.R.L., spune că are un singur contract cu primăria Mădârjac.

„Nu sunt trei contracte, este un singur contract cu finanțare de la ANCPI, nu este din bugetul primăriei. Este un singur contract cu UAT Mădârjac, este o singură finanțare, un singur contract, pe cadastru sistematic,” zice inițial Costinela Pîrvan.

La scurt timp după această declarație, administratorul companiei își amintește despre situația de pe SEAP și explică această situație în acord cu primarul.

„A fost o ofertă cumpărată de primărie prima dată, care a fost anulată. Apoi au cumpărat două oferte, una pentru intravilan și alta pentru extravilan. Cele două sunt incluse pe un singur contract”, rectifică Costinela Pîrvan.

Bani dați pe filiera fostului primar din Movileni

screenshot seap

Firma de cadastru se prezintă pe SEAP cu site-ul primăriei Movileni

Primarul Dan Ghebuță recunoaște cu nonșalanță că de atribuirea acestui contract s-a ocupat Cosmin Plumbu.

Secretarul comunei Mădârjac, Cosmin Plumbu, este fiul fostului primar din comuna Movileni, Mihai Plumbu. Soțul Costinelei Pîrvan este Iulian Pîrvan, inspector de urbanism al primăriei Movileni și un apropiat al fostului primar Mihai Plumbu.

Întreaga afacere pusă la cale în primăria Mădârjac încalcă legea deoarece conform legii 98/2016, suma maximă admisă pentru achiziții prin procedură simplificată (n.r. – fără licitație) este de 132.000 de lei.

Pe SEAP, apar trei achiziții finalizate la distanță de maximum un minut. Prima achiziție, cea despre care edilul susține că a fost anulată, este postată pe SEAP la ora 10:18. Aceasta este în valoare de 134.950,20 lei fără TVA.

A doua achiziție este postată la ora 15:34 și este în valoare de 91.576,80 de lei fără TVA, iar cea de a treia a fost postată la două minute distanță, 15:36 și este în valoare de 43,461,60 de lei fără TVA.

Toate cele trei oferte de achiziții au fost acceptate de compania S.C. Just CAD 3D S.R.L. la orele 21:09 și 21:10, două dintre cele trei achiziții au fost acceptate efectiv la distanță de câteva secunde.

În toate cele trei achiziții este stipulat faptul că se efectuează o achiziție directă a serviciilor de înregistrare sistematică (cadastru). Se stipulează, de asemenea, că finanțarea vine din partea OCPI (Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară) Iași.

Suma adunată a celor două achiziții de pe SEAP, incluse conform spuselor reprezentanților celor două părți într-un singur contract, este de 135.000 lei, depășind astfel pragul maxim admis de lege. Dacă achiziția, care teoretic este anulată, nu va ajunge în acest stadiu, suma totală pusă în acest joc ar fi de aproape 300.000 de lei din 3 contracte cu primăria Mădârjac.

Comentarii
  • Vezi Flavius daca te lauzi mult in Foisor!!!! Acolo s-au vorbit si se vorbesc multe ca-i sector „securizat” si inregistrarile ambientale deja au plecat unde trebuie. Asculta ce-ti spun secretarele ca ajungi bine.

  • Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 135.060 lei. Cel ce a scris comentariul trebuie să se mai documenteze.

  • Cum dracu au facut aia din Primarie sa de-a accept la ora 21.09 si 21.10 in SEAP, din faza de deliberare, la 3 achizitii initiate pana-n ora 16.00.Lucrau de noapte in Primarie? Aveau certificatul SEAP al Primariei pus pe un calculator acasa?

  • D-le Primar anulati toate achizitiile facute cu firma asta de 2 lai cu zero angajati si pune-ti un anunt pe site-ul Primariei.Suntem cel putin 3 ofertanti sa va facem oferte.Nu uitati sa pune-ti pe cineva sa faca caietul de sarcini cu numarul de sectoare si numarul de imobile pe sector ca „s-a uitat” sau „nu era necesar” pentru ce au facut subalternii dvs.

  • Flavius,la Movileni, ai facut contractul de inregistrare sistematica tot cu prietenul tau din Botosani? Eu am vrut sa-ti dau oferta dar tu nu ai ochi pentru altii.Dumnezeu nu bate cu parul!

  • 135.060 lei fără TVA este pragul pentru achizitii directe….

  • Cetățeanul turmentat

    Dumnezeu mai înțelege și articolele astea.
    Reporterul spune că aia doi se contrazic dar de fapt, dacă citești articolul, spun același lucru. Mai jos, scrie că pragul este depășit. Pe google am găsit că pragul este mai mare decât cel menționat în articol. Scriu și vreo doi mai sus in comentarii despre asta. In poza aia, cine e? Fostul primar? Pe google, Plumbu arată altfel…tot chel, dar altfel. Înseamnă că in poza e fiisu…și ăla, tot chel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *