Prima pagină » Economic Local » Au scăzut vânzările în florăriile din Iași din cauza pandemiei COVID-19. În această perioadă a sărbătorilor de iarnă ieșenii vor aranjamente de Crăciun sau crăciunițe
Au scăzut vânzările în florăriile din Iași din cauza pandemiei COVID-19. În această perioadă a sărbătorilor de iarnă ieșenii vor aranjamente de Crăciun sau crăciunițe

Au scăzut vânzările în florăriile din Iași din cauza pandemiei COVID-19. În această perioadă a sărbătorilor de iarnă ieșenii vor aranjamente de Crăciun sau crăciunițe

19 dec. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Dacă în anul 2019 florăriile din Iași făceau profit în perioada sărbătorilor de iarnă, în acest an pandemia de COVID-19 le-a stricat planurile. Cererea a scăzut chiar și cu 50 la sută în unele florării din Iași, iar cei care nu au închis afacerile s-au orientat și spre livrările la domiciliu

Florăriile din Iași au înregistrat pierderi financiare semnificative în anul 2020, iar în perioada sărbătorilor de iarnă a scăzut cererea din partea clienților. Astfel, dacă cei care comercializează flori sau diverse aranjamente din flori vindeau foarte bine produsele în perioada Crăciunului, în anii precedenți, anul 2020 este unul păgubos. Aceștia susțin că vânzările au scăzut și cu 50 la sută comparativ cu anul 2019, iar cererea scăzută s-a văzut de la începutul pandemiei, când de multe ori au aruncat florile pentru că nu aveau clienți. Reprezentanții florăriilor susțin că închiderea școlilor și grădinițelor a afectat vânzarea aranjamentelor în acest an întrucât un procent important din vânzări era direcționat către acest sector.

Au scăzut vânzările cu 50 la sută în florăriile din Iași, în această perioadă a sărbătorilor de iarnă

Unul dintre cei mai vechi florari din Iași, Costel Ciofu, care se ocupă atât de partea de producție, cât și de cea de vânzare a florilor, susține că anul acesta e dezastruos pentru cei care au afaceri în domeniu. Florarul produce răsaduri în propriile sere, din comuna Țuțora, și vinde florile atât angro, cât și în magazinul propriu poziționat la intrare în Tomești. În anul 2020, în aceată perioadă, a sărbătorilor de iarnă, a înregistrat cele mai mici vânzări în ultimii 10 ani. Ieșeanul povestește că din cauza pandemiei COVID-19 clienții sunt mai cumpătați în privința cheltuielilor. Se gândesc de mai multe ori dacă vor să cumpere o crăciuniță sau alte flori. Pentru că a văzut cât de dificil a fost anul 2020 pentru florari, a redus și numărul de flori crescute în serele sale, dar nici așa nu a vândut până în prezent toate produsele.

Costel Ciofu, florar din Iași: „E greu cu vânzările, e slabă tare cererea. Vindem cât să plătim cheltuielile și să ținem deschis”

Costel Ciofu se așteaptă ca în următoarele zile să crească puțin cererea pentru că se apropie sărbătorile.

„Cred că săptămâna viitoare vor veni mai mulți clienți. Acum e greu cu vânzările, e slabă tare cererea. Cred că lumea e mai econoamă, mai cumpătată. Am pus mai puține crăciunițe în sere, față de anul trecut. Sper să le vând pe toate. Florile de primăvară se vând puțin mai bine, cele de ocazii se dau mai greu. Dar nu vindem suficient. Cât să plătim cheltuielile și cât să ținem deschis. Lumea acum e mai stresată, oamenii sunt mai calculați. Sper să vină vaccinul mai repede, să se vaccineze lumea și să trecem cu toții mai ușor peste perioada asta”, susține florarul care vinde crăciunițele cu prețuri cuprinse între 20 și 30 de lei.

Vânzările au scăzut în florăriile din Iași după ce s-au închis școlile și grădinițele

În florăria unei ieșence se vând în această perioadă aranjamentele de Crăciun, însă cererea s-a redus semnificativ comparativ cu anul 2019, fiind vorba despre o scădere de 50 la sută a vânzărilor. Florarii se adaptează și anul acesta cererilor clienților.

„Avem cereri mai puține pentru că s-au închis școlile și grădinițele. Cam la toată lumea e la fel. Au scăzut vânzările, nu e ca în anii trecuți. Acum vindem aranjamente de Crăciun cu flori sau cu elemente conservate. E un an dificil pentru toată lumea care are florării. Noi am început să primim comenzile pentru aranjamentele de sărbători după data de 6 decembrie 2020 și vom prelua până aproape de Crăciun. Facem aranjamentele în funcție de bugetul clientului, dar chiar și așa, cererea este redusă”, susține Angela Dinu, proprietara unei florării din cartierul Alexandru, din Iași.

Elena Coșug, florăreasă: „Chiar și cu livrările la domiciliu, nu am reușit să ajungem la vânzările de anul trecut”

Elena Coșug, o tânără din Iași care a deschis florăria în urmă cu 5 ani, susține că anul acesta a fost nevoită să se adapteze vremurilor și să facă comenzi la domiciliu pentru a nu falimenta.

„După calculele noastre, suntem în pierdere în anul acesta. Adică sperăm să nu aducem bani de acasă începând de anul viitor. Chiar și cu livrările la domiciliu, nu am reușit să ajungem la vânzările de anul trecut. Am avut puține comenzi pentru livrările la domiciliu, probabil și din cauză că oamenii vor să vadă produsul, vor să îl aleagă și poate să mai negocieze prețul. Acum, în perioada sărbătorilor de iarnă, am vândut câteva aranjamente și am mai primit comenzi până pe data de 22 decembrie. Așteptăm în continuare comenzi, sperăm că vor fi mai mulți clienți în apropiere de Crăciun”, susține Elena Coșug, care spune că ieșenii plătesc în medie 100 de lei pentru un aranjament.

Potrivit datelor Oficiului Național pentru Registrul Comerțului, în județul Iași sunt aproximativ 200 de florării care au peste 600 de angajați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *