La nivelul județului Iași au scăzut cazurile de abandon școlar. Dacă, în anul școlar 2021-2022, 560 de elevi au încheiat brusc studiile, în anul școlar 2022-2023, numărul celor care nu au mai frecventat orele de curs este de 353, majoritatea fiind din mediul rural
Motivele pentru care un tânăr renunță prea devreme la studii sunt vaste. Printre acestea se numără problemele personale sau familiale, dificultăți de învățare sau o situație financiară precară.
Abandonul școlar la nivelul județului Iași
În anul școlar 2022-2023, numărul de elevi care au renunțat prea devreme la studii este de 353, 275 dintre aceștia fiind din mediul rural, iar restul de 78 din mediul urban. Comparativ cu anul școlar 2021-2022, numărul este unul mai mic cu 37 la sută.
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași, numărul elevilor declarați cu abandon școlar în ultimii patru ani este de 1.626. Cei mai mulți au renunțat în perioada pandemiei.
„În anul școlar 2022-2023, numărul de elevi cu abandon școlar este de 353 de elevi, dintre aceștia 275 sunt din mediul rural, iar 78 din mediul urban. În anul școlar 2021-2022 au abandonat școala un număr de 560 de elevi, dintre aceștia 400 din mediul rural și 160 din mediul urban”, spune Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al ISJ Iași.
Fenomenul nu este în totalitate combătut
Motivele enumerate de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean pentru care tinerii practică abandonul școlar de la o vârstă fragedă sunt vaste, însă printre principalele se numără situația financiară precară. Sunt frecvente și situațiile în care elevii au părinții plecați la muncă în străinătate.
Deși procentul abandonului a scăzut față de ultimii ani la nivelul județului Iași, acest fenomen nu este în totalitate combătut. A fost identificat ca o problemă națională care trebuie abordată cu strategii inteligente, bine conturate și eficiente.
„Se observă că mulți dintre elevii în situație de abandon școlar sunt proveniți din familii cu părinți plecați în străinătate și familii cu stare materială precară. Cei mai mulți sunt elevi de gimnaziu din mediu rural și elevi care au fost înscriși la școala profesională în mediul rural. Tendința este de revenire la situația antepandemică. Credem că programele remediale implementate în școlile vulnerabile încep să dea rezultatele așteptate”, declară Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al ISJ Iași, în legătură cu abandonul școlar.