Tinerii Ana Maria și Tudor Ignat au rămas fără locuri de muncă atunci când a venit pandemia, iar acest lucru i-a impulsionat să găsească o sursă de venit. Cu o investiție de câteva mii de lei au deschis „Aprozarul din Valea Adâncă”
În anul 2020, din cauza pandemiei, Ana Maria și Tudor Ignat au devenit șomeri. Pentru că au vrut să găsească o sursă de venit cât mai repede, a apărut și oportunitatea de a deveni antreprenori. Astfel, au deschis primul aprozar în zona Doi Băieți din Tătărași.
„Soțul meu a fost ospătar timp de 15 ani, iar eu sunt make-up artist de 9 ani. În momentul în care a venit starea de urgență, amândoi am rămas șomeri. Atunci, având un stil de viață cât de cât echilibrat, un anumit standard, copilul, casa, a trebuit să ne gândim să găsim o soluție ca să supraviețuim în această situație. Ne-am gândit cum și ce să facem cu o investiție minimă. Soțul meu voia de mulți ani să renunțe la domeniul lui, dar pornirea e grea. Când ai confort unde ești, nu prea te apuci de altceva. Pentru că nimic în viață nu e întâmplător, a apărut o oportunitate de a cumpăra o tonetă. Am luat o tonetă de legume-fructe în Piața Doi Băieți, imediat după starea de urgență. Soțul și-a dat demisia, eu încă eram în șomaj tehnic. Așa am deschis toneta și am ținut-o până în octombrie, a fost totul ok. Acolo soțul s-a acomodat și a învățat ce are de făcut. Apoi a venit frigul și am zis că trebuie să mergem la căldură. Nu eram obișnuiți cu condiții grele, să spunem așa, și am zis că trebuie să ne mutăm. Ne reglasem financiar, era o sursă de venit”, povestește Ana Maria Ignat, antreprenoare.
Unul dintre programele dedicate legumicultorilor din Iași este „Tomata”.
Ieșenii Ana Maria și Tudor Ignat au un mic aprozar
La scurt timp, s-au mutat în Valea Adâncă, comuna Miroslava. Aceștia spun că au clienți atât din zona metropolitană, cât și din municipiul Iași.
„Am căutat un spațiu și l-am găsit pe acesta, unde tot aprozar a fost și înainte, dar nu prea a avut succes. Degeaba faci lucrurile dacă nu te pricepi, nu ai talent, viziune sau nu-ți place, nu iese. În noiembrie 2020 am deschis aprozarul. Merge foarte bine treaba, suficient de bine cât să trăim decent, să ne permitem să plătim salariul colegilor, vânzătoarea și băiatul care ne aprovizionează cu marfă. Timp de 2 ani am muncit noi. Eu vindeam, iar el venea cu marfa, o așeza. În spatele a tot ceea ce se vede frumos și colorat este o muncă titanică. Aprovizionarea se începe de dimineață, de la 3-4 sau vara de la ora 2, se vine la magazin, se scoate de pe rafturi, se sortează. Zilnic facem aprovizionarea, de aceea arată totul proaspăt”, spune Ana Maria Ignat.
Fructele și legumele sunt aduse de la producătorii locali și din Moldova
Antreprenoarea mai spune că anul acesta a fost dificil pentru că producția a fost mai mică la unele legume, cum sunt gogoșarii.
„Furnizorii ne aduc marfa de la Galați, Târgu Frumos, Suceava. Mergem mult pe produse românești, cât ne permite sezonul. Avem oameni de la care cumpărăm constant. Iarna nu poți aduce produse românești pentru că nu ai de unde. Încurajăm producătorii locali. Am reușit să menținem o medie a vânzărilor, dar există niște fluctuații pe plus la sărbători. În general ne-am format o pătură de clienți. Este mult tineret în zonă care ține la calitate, curățenie și la gust. Ne descurcăm cu spațiul pe care îl avem. Dacă e mai mare, e posibil să ai pierderi mai mari. Noi mai avem și pierderi pentru că marfa este proaspătă în fiecare zi, nu reușești să o vinzi, deci o arunci. Avem un depozit unde ținem marfa. Nu mergem cu prețuri mai mari decât la piață. Când am deschis, ne-am gândit cum ne-ar plăcea nouă să fie, ce aș dori eu să cumpăr, ce prețuri și ce marfă să găsesc. Ne-am pus în prim-plan, altfel nu funcționează lucrurile. Ne-am dorit ca această afacere se ne reprezinte pe noi, ca oameni. Facem și livrări la domiciliu, chiar și în oraș. Colaborăm cu Iași Delivery. Anul acesta este unul greu pentru că nu prea sunt legume. De exemplu, nu se mai găsesc gogoșari. Ori nu au fost, ori o parte ajung în Ucraina. Așa am înțeles de la furnizori”, mai spune Ana Maria Ignat, antreprenoare din Iași.
În edițiile anterioare ale BZI, a fost prezentată povestea lui Marius Postolache, legumicultor din comuna Probota, Iași. Tinerii Ana Maria și Tudor Ignat mai spun că prețurile pot fi diferite de la o zi la alta, în funcție de mai mulți factori.
Succes și spor la treabă! De multe ori mi s-a întâmplat să nu găsesc leuștean la market-urile din zonă. Rezolvi simplu… te duci la Aprozarul familiei Ignat de pe strada Lațcu Vodă, în proximitatea Tehnopolis ului și pleci acasă cu toate cele necesare unei ciorbe de pasăre. Cu pasărea clientului 🙂👍