Prima pagină » Economic Local » Au obținut milioane de euro pentru a-și dezvolta afacerile din mediul rural. Ei sunt ieșenii care au primit cei mai mulți bani de la Uniunea Europeană
Au obținut milioane de euro pentru a-și dezvolta afacerile din mediul rural. Ei sunt ieșenii care au primit cei mai mulți bani de la Uniunea Europeană

Au obținut milioane de euro pentru a-și dezvolta afacerile din mediul rural. Ei sunt ieșenii care au primit cei mai mulți bani de la Uniunea Europeană

02 mart. 2020, 04:00,
Raluca Costin, în Economic Local

În ultimii ani, tinerii din Iași care vor să devină fermieri se orientează spre accesarea fondurilor europene. Din sutele de proiecte depuse de aceștia, doar o parte au fost declarate eligibile și au primit finanțarea mult așteptată. Banii obținuți de fermieri sunt destinați dezvoltării fermelor din mediul rural în special prin achiziția de utilaje. Norocoșii au obținut anul acesta aproape 6 milioane de euro de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)

Micii antreprenori din Iași care au vrut să aibă afaceri profitabile în domeniul agricol s-au convins că fondurile europene sunt o soluție la îndemână. De aceea numărul tinerilor care vor să le acceseze a crescut în ultimii 5 ani la nivelul județului, dar și a întregii regiuni. Pentru că fondurile europene au ajuns principala sursă de fonduri pentru românii care vor să investească sau să dezvolte o afacere, au fost obținute și sume mai mari. Micii antreprenori din Iași care au primit fonduri prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR), derulat de AFIR, dețin exploatații agricole în mediul rural. În total, 6 proiecte au fost finanțate anul acesta în cadrul submăsurii 4.1- „Investiții în exploatații agricole”.

Un tânăr fermier își dezvoltă ferma de la țară cu jumătate de milion de euro

Unul dintre ieșenii care au reușit să acceseze fondurile nerambursabile este Ștefan Ganea, din comuna Răducăneni. Acesta exploatează aproximativ 100 de hectare de teren agricol și vrea să mai achiziționeze teren în acest an. Pentru că ferma se dezvoltă rapid, tânărul a avut nevoie și de utilaje performante. A aplicat un proiect la AFIR și la scurt timp a obținut banii europeni. În total a obținut aproape jumătate de milion de euro, bani nerambursabili.

„Am cumpărat 3 tractoare New Hollander, care ne ajută foarte mult, facem o agricultură performantă. Noi am mai pus 30 la sută, partea de cofinanțare, așa cum cerea proiectul. Trebuie să obținem și ultima tranșă, după ce vor veni în control cei de la AFIR”, spune ieșeanul.

Reîntors în România pentru a deveni agricultor

Acesta este unul din românii tineri care a fost plecat o perioadă în afară țării și a decis să se reîntoarcă în țară pentru a deveni agricultor.

„Eu am lucrat o perioadă în străinătate și m-am întors în țară în urmă cu 3 ani. M-am apucat de agricultură la insistențele nașului meu, care m-a învățat cum se lucrează terenul. Pentru că nu voia să mai plec în afară, mi-a arătat cum se face agricultură. I-am dat dreptate că se poate face performanță și aici în țară, cum se întâmplă și în alte țări, și e un domeniu profitabil pentru că de trei ani încoace pot să spun că sunt mulțumit de ceea ce am obținut. Anul 2019 a fost un an bun pentru toți fermierii și pentru noi, de aceea ne gândim să mai achiziționăm teren, pentru a ne dezvolta mai mult”, spune ieșeanul.

Utilaje de 300.000 de euro

Un alt fermier care a obținut fondurile europene tot pentru achiziția de utilaje este Mihai Rusu, din comuna Țibănești. Acesta va investi 300.000 de euro în utilaje agricole performante. Acesta este un tânăr agricultor care a început să afle secretele acestui domeniu de la părinții săi.

„Noi suntem din tată în fiu agricultori. Aveam nevoie de utilaje pentru că în zilele noastre nu te mai poți ocupa de câteva sute de hectare cu culturi dacă nu ai utilaje performante. Ne gândim să mai depunem și alte proiecte europene”, susține fermierul.

Cooperativele se dezvoltă cu fonduri europene

Tot prin submăsura 4.1 a obținut finanțarea europeană și Cooperativa Agricolă Sadoveanu, din comuna Ruginoasa, dar și Cooperativa Agricolă de Gradul II Moșna. Ambele cooperative au obținut banii pentru achiziții de utilaje agricole și hale depozitare îngrășăminte. Anul acesta vor obține banii toți fermierii din județ care au avut proiecte eligibile. AFIR Iași a plătit deja beneficiarilor peste 20 de milioane de euro în ultimul an, fiind încheiate 126 de contracte de finanțare. Suma acordată anul acesta către beneficiarii din județ se va dubla, potrivit AFIR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *