Prima pagină » Local » Au îndurat frigul pentru a se ruga la Sfânta Cuvioasă Parascheva! Zeci de mii de pelerini au stat peste noapte la o coadă de câțiva kilometri

Au îndurat frigul pentru a se ruga la Sfânta Cuvioasă Parascheva! Zeci de mii de pelerini au stat peste noapte la o coadă de câțiva kilometri

15 oct. 2022, 02:00, 4 ,
Andreea Timofte în Local

Peste 13.500 de pelerini şi-au petrecut noaptea de joi spre vineri stând la un rând de câţiva kilometri, înfruntând frigul, pentru a ajunge să se închine la racla cu moaştele Sfintei Parascheva, dar şi ale Sfântului Paisie, care au fost aduse la Iaşi de la mănăstirea Neamţ. Între orele 03:00 și 04:00 dimineața, credincioșii veniți din toată țara au îndreptat către Sfântă cele mai puternice rugăciuni

În cursul nopții, pelerinii au primit din partea voluntarilor ceai și cafea, dar și un pachet cu mâncare.

Din cauza frigului, a oboselii şi a lipsei de mâncare, câteva persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din partea echipelor de prim-ajutor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Crucea Roşie sau SMURD. Astfel, de sâmbătă, 8 octombrie, când a început pelerinajul, peste 200 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Nopți lungi și friguroase pentru pelerini

Unul dintre cele mai mari pelerinaje din țară se apropie de final. Cu toate că în continuare există creștini care se închină la raclă, cei mai mulți pelerini au venit din cursul zilei de joi, special pentru a se închina vineri, de ziua Cuvioasei Parascheva, la racla Sfintei, precum şi la cea a Sfântului Paisie de la Neamţ. Reporterii BZI au discutat cu pelerinii care își așteptau rândul încă de la miezul nopții. Copii de câteva luni, tineri și adulți de toate vârstele au îndurat frigul nopții, sperând că Sfânta Parascheva le va călăuzi pașii.

Pentru credincioșii care au ajuns pentru prima oară la Iași, experiența acestui pelerinaj s-a dovedit a fi unică.

 „Este pentru prima oară când vin aici, e minunat. Sunt din Buzău, se simte o energie specială, o bucurie în suflet. Problemele de sănătate m-au făcut să vin… sper să fie bine… nu credeam că este așa de frumos. Le urez tuturor doar bine, Doamne ajută!”, a declarat o credincioasă.

Atmosfera creată de pelerinii care așteptau și de 12 ore la rând a făcut ca frigul să nu mai pară atât de puternic. Voluntarii au împărțit ceai, cafea, dar și pachete cu câte ceva de mâncare.

Un grup de credincioase citeau cu voce tare acatistul Cuvioasei Parascheva.

„Da, am pătură, credeam că va fi mai frig. Stau la coadă de 3 ore, am mai fost la Iași, am simțit și ajutorul Sfintei”, a menționat un pelerin.

Copii și adulți la coada kilometrică

Printre pelerinii de toate vârstele au fost prezenți și copiii. O tânără din Galați stătea de mai bine de 10 ore la coada lungă ce ducea spre raclă. În brațe își ținea strâns băiețelul de doi ani care dormea, învelit fiind cu mai multe pături.

„De dimineață suntem aici, l-am luat și pe el anul ăsta. E greu, dar ce să facem, a vrut și el. Ne-am mai oprit, am continuat, și tot așa. Este și soțul mai încolo, m-am așezat aici, dar o să fie bine”, a spus Alina Lina.

Precizăm că cei mai mulți dintre pelerini nu știau cât va mai dura până vor ajunge să se închine la moaște.

„Am mai fost o singură dată. Stau de câteva ore bune, nu știu cât va mai dura, poate 5-6 ore. Ne rugăm pentru sănătate, pentru copii, să ne îndeplinească toate dorințele”, a menționat o altă femeie.

Ulterior, începând cu ora 9:00, pe o scenă special amenajată în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi a fost oficiată Slujba Sfintei Liturghii, un ceremonial religios organizat special de hramul Sfintei Parascheva. La această slujbă au participat aproximativ 32.000 de oameni.

Anual, în preajma datei de 14 octombrie, când creştinii ortodocși sărbătoresc Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iaşiul se transformă în unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din ţară.

Cuvioasa Parascheva

Cuvioasa Parascheva, cunoscută îndeosebi de biserica ortodoxă greacă, română, bulgară, rusă şi sârbă, s-a născut în satul Epivat din Tracia răsăriteană, Boiadosul de astăzi, nu departe de Constantinopol, pe la începutul secolului al XI-lea. Ea a murit la vârsta de 27 de ani. În 1641, moaştele acesteia au fost dăruite domnului Moldovei, Vasile Lupu, drept recunoştinţă pentru achitarea datoriilor Patriarhiei. În acelaşi an, moaştele au ajuns la Iaşi, fiind aşezate cu cinste în Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”, aflată în prezent sub patronaj UNESCO, care a fost gândită pentru a deveni chivot al Sfintei Parascheva. Acolo au stat până în decembrie 1888, când au scăpat ca prin minune dintr-un incendiu, fiind transferate mai târziu în noua Catedrală Mitropolitană din Iaşi, unde se află şi în prezent. Generalizarea cultului Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă în 1955 de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Tot atunci a fost stabilită şi data de sărbătorire a Sfintei Parascheva, anume 14 octombrie.

 

Comentarii
  • Nu zice nimeni sa nu credem în Dumnezeu, dar parcă e prea mare prostie! Sincer ! Nu stiu care o fi realitatea în fapt, dar pe an ce trece se exagerează foarte tare cu organizarea acestei sărbători si cu pelerinii vieții. Sa nu mai vorbim de tot centrul Iașului blocat și toate străzile adiacente pe unde stau pelerinii vieții la coadă. Ne spune și nouă ce costuri presupune această organizare?! Și din a cui bani ?! Am văzut acolo zi și noapte sute de jandarmi, polițiști, pompieri, gardieni publici, etc, etc. Păi ăia costă, orele peste program costă, carburantul, mâncarea, etc etc, costă! Din ai cui bani ?! Să organizați renovarea sau construirea unui spital, nu puteți!

  • pt. "realitatea"

    Daca nu intelegi mai bine ai fi tacea. Ai pierdut o buna ocazie de a tacea …

  • Il intelege doar pe Marx, ca u.sr.i.stii, pentru care otrava po.poarelor este religia.Acum neo marxistii sunt deghizati in tefelisti glo.balisti.

  • ”Realitatea”, nu știu câți ani ai, dar văd că ai foarte multe semne de întrebare!! Apropos, ți-ai pus întrebarea ”tu cine eșți și care este menirea ta în această viață”? Văd că te preocupă grijile altora, și mai puțin ale tale. Nu ți-ar strica să citești măcar câteva versete din Sf. Scriptură și apoi poate vei găsi și răspunsul la întrebările tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *