Prima pagină » Economic Local » Au încercat să păcălească instituțiile, pentru a încasa sume uriașe. Pentru că sunt buni de plată, riscă să piardă afacerile
Au încercat să păcălească instituțiile, pentru a încasa sume uriașe. Pentru că sunt buni de plată, riscă să piardă afacerile

Au încercat să păcălească instituțiile, pentru a încasa sume uriașe. Pentru că sunt buni de plată, riscă să piardă afacerile

05 dec. 2019, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din județ trebuie să achite sume importante către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură. Au încasat necuvenit subvențiile pentru animale fictive și terenuri agricole neexploatate. Suma datorată de ieșeni este de câteva milioane de euro.

În ultimii ani, tot mai mulți fermieri din Iași au fost descoperiți la simple controale că au încercat să păcălească instituțiile care acordă subvenții. Unii dintre ei au încasat deja banii, însă ilegal. Inspectorii care au verificat în teren dacă ceea ce au declarat fermierii se regăsește și în gospodăriile lor, au descoperit că o parte dintre fermieri au vrut să păcălească legea și au primit mai mulți bani. Aceștia au fost notificați să returneze banii încasați ilegal, iar în unele situații ANAF a dispus executarea silită pentru neplata datoriilor.

Potrivit Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), instituția trebuie să recupereze de la fermieri aproximativ patru milioane de euro. Sumele au crescut anual, începând cu anul 2008. Cei mai mulți bani încasați în mod necuvenit sunt pentru animalele din gospodării sau terenuri agricole nelucrate de către fermieri. De asemenea, în mod necuvenit au încasat bani și cei care au declarat culturi ecologice și acestea nu erau înscrise în registrul ecologic.

„Debitele au fost constatate din anul 2008, până în prezent fiind depistate nereguli reprezentând abateri de la legalitate, regularitate și conformitate în raport cu dispozițiile naționale și europene. Motivele se datorează nerespectării condițiilor de agromediu, supradeclarării, nerespectării dimensiunilor înscrise în titlurile de proprietate”, susțin reprezentanții APIA.

Astfel, fermierii au omis, intenționat sau din greșeală, să respecte condițiile impuse de APIA pentru încasarea subvențiilor. Acum însă sunt buni de plată.

Fermierii au făcut ilegalități

Neregulile au ieșit la iveală după ce inspectorii au verificat situația în teren și au constatat că realitatea nu corespunde cu declarațiile fermierilor. APIA trebuie să recupereze 15 milioane de lei de la fermieri care, din cauze necunoscute, au dat informații greșite sau eronate privind numărul de animale sau suprafețe de teren deținute. Recuperările financiare se vor face din sumele care ar urma să intre la plată în anii următori, dar și prin plăți directe efectuate de fermierii care au încasat banii în mod necuvenit. Aceștia reprezintă bani acordați celor care, în urma verificărilor inspectorilor APIA, s-a constatat că au declarat eronat în cererea de plată efectivul de animale sau au mărit efectivul de animale pentru a primi mai multe subvenții. De asemenea, culturile declarate ca fiind ecologice nu erau înregistrate astfel. Pentru culturile ecologice se acordă subvenții mai mari.

Fermieri decedați au încasat subvenții agricole

Inspectorii APIA au constatat, în urma verificărilor, că au existat situații în care beneficiari care erau decedați la data efectuării plății ajutorului de stat primiseră subvențiile. De asemenea, fermierii care au prezentat documente justificative neconforme/lipsă pentru a atesta dreptul la sprijinul acordat de APIA au fost puși pe lista neagră a datornicilor. Potrivit inspectorilor APIA, controalele în teren nu pot fi efectuate la toți fermierii în același an. La scurt timp după ce se finalizează campania de depunere a cererilor de plată, se stabilește un număr de fermieri ce va fi controlat. De aceea apar astfel de situații când se încasează ilegal sume de la APIA. Din cauza numărului mare de fermieri, a suprafețelor mari cu terenuri agricole, numărul inspectorilor este insuficient pentru ca toți fermierii să fie verificați anual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *