Prima pagină » Actualitate » Au început protestele fermierilor și transportatorilor. Zeci de utilaje agricole și camioane sunt așteptate în fața Guvernului – VIDEO

Au început protestele fermierilor și transportatorilor. Zeci de utilaje agricole și camioane sunt așteptate în fața Guvernului – VIDEO

10 ian. 2024, 09:47, 5 ,
în Actualitate

Mii de fermieri şi de transportatori din ţară se îndreaptă spre București pentru a protesta, în această dimineaţă, în faţa Guvernului, unde vor ajunge cu tot cu utilaje agricole și camioane.

Ei sunt nemulţumiţi că taxele de drum sunt prea mari, carburanţii foarte scumpi şi că nu-şi mai permit nici măcar să-şi asigure maşinile, după scumpirea RCA.

„Ceea ce trebuie înțeles este următorul lucru: orice guvernant poate acționa doar în cadrul politico-economic prestabilit și convenit la nivel european și euroatlantic.
Evoluțiile de pe plan internațional referitoare la închiderea Canalului Suez (implicit la îngreunarea importurilor și exporturilor din și către Asia), situația incertă din Mediterana, stabilirea ca punct strategic oficial al Portului Constanta drept avanpost american, nevoia de finanțare a reconstrucției Ucrainei pe banii Europei și scoaterea din Marea Ligă Economică a Germaniei sunt provocările momentului. Ținând cont de aceste aspecte, prețul produselor agricole va fi în continuare scădere, iar agricultura va fi cu atât mai falimentara cu cât finanțarea europeană va fi din ce în ce mai mică. Atât prin PAC, cât și prin PNRR, sumele nominale acordate fermierilor vor fi mai mici, invocând-se nu rațiuni politice și economice, ci rațiuni de mediu.
Singura noastră șansă o reprezintă asigurarea consumului intern de produse finale rezultate din produsele agricole., dar și în acest caz vedem că nu sunt spaţii insuficiente pentru procesare și distribuție. Fabricile nu mai sunt ale nostre, iar comerțul se face prin intermediul marilor corporații internaționale.
Dacă se vor face eventuale promisiuni din partea guvernului, acestea vor fi doar din rațiuni electorale și nu se vor aplica.
În concluzie: pentru ce se protestează? Din rațiuni de demnitate națională? Pe cine interesează la nivel internațional demnitatea românilor?”, a transmis un fermier.

Protest cu sute de tractoare şi camioane în Bucureşti

Fermierii din mai multe zone ale României vor protesta masiv în Bucureşti, în faţa Guvernului, în această dimineaţă. Aceştia vor ajunge în Capitală cu tot cu tractoare şi camioane.

Situația financiară dificilă i-a determinat pe producătorii agricoli din România să iasă în stradă şi să-şi strige nemulțumirile faţă de accizele şi taxele prea mari.

”Ieșiți din casă, dacă vă pasă! Dacă nu, stați liniștiți că atunci când veți ieși nu veți mai avea pentru ce! Nordul țării s-a pornit spre București!”, este mesajul fermierului Dănuț Andruș din Botoşani.

Fermierii români iau în calcul organizarea unor proteste ample, la nivel național, cât mai urgent. Situația financiară dificilă îi determină pe producătorii agricoli din România să urmeze modelul germanilor care în această săptămână paralizează marile orașe și chiar autostrăzi, nemulțumiți de tăierile din subvenția la motorină și alte creșteri de costuri.

În România, imaginile de la protestele din Germania au stârnit un val de reacții. Cei mai mulți fermieri au semnalat că situația din sectorul agricol românesc este mult mai gravă, așa că producătorii români sunt mai îndreptățiți să iasă în stradă. Lista nemulțumirilor este lungă și începutul de an nu a adus încă măsurile mult așteptate de către fermieri.

”Eu mă îndrept către protestele transportatorilor de la Botoșani, să mă alătur lor. Eu nu chem pe nimeni, dar am spus că plec, eu nu sunt organizator de proteste, dar cei care vor să iasă, să o facă fiecare în dreptul lui. Din punctul mei de vedere este o organizare a celor de la Bacău din transporturi și din agricultură și m-am solidarizat fiind și eu nemulțumit de o sumedenie de probleme la nivel național”, a transmis fermierul Dănuț Andruș.

@danutandrus #antreprenoriatromanesc #agricultor #ciobani #viral #toti #popor #procesatori #fyp #agriculturaromaniei #Romania @Mircea Medan @Ciobanu Ionica @ghita ciobanul @Ion 🇷🇴🇷🇴♥️🇷🇴🇷🇴 @Filip Alexandru @solan_1975 @alexandra.pacuraru ♬ sunet original – Danut And🇷🇴🇷🇴🇷🇴

Comentarii
  • protestul chiaburilor

    Mda, mofturi, protestează că așa e trendul, gen hai să facem și noi ca nemții. Păi cine are utilaje agricole are hectare de teren, cine e transportator are camioane, nu înseamnă că sunt săraci și n-au ce mânca. Cei cu adevărat săraci cărora nu le-ajung banii cu ce naiba să protesteze, cu căruțul de butelie?

  • protestul chiaburilor
    ianuarie 10, 2024 la 10:22 am

    asociatiile agricole fac greve, dar fermierii de rand, care cultiva acolo pe langa casa cate ceva sau pe camp cativa ari, aia ce sa mai zici? un taran daca vrea sa vanda niste saci de graunte porumb, cumparatorul ii cumpara cu 0,80-1,00 lei per kg. nu e bataie de joc? omu munceste pune samanta praseste de 3 ori, da de mancare la cal, la vaca, repara caruta cu care se poate deplasa, sta in frig, ploaie, vant, soare, canicula ca sa creasca si el acolo niste porumb si cand sa sa faca si el un ban, sa vanda ceva din productia lui e luat in bataie de joc. la Lidl/Kaufland/Profi/Mega/Carrefour/Slegros, metro, Penny, s.a. un kg malai e minim 4 lei per kg

  • Dulapul Inutil

    Ghinion !, ne pisam pe voi sarakilor

  • Slavă Ucraina 🇺🇲 ♥️ 🇺🇦. Produsele din Ucraina au gust natural.💘 De exemplu halvaua sau uleiul de floarea soarelui( e mai gros). 💋

    Ne lipsim de ” fermierii bostonieni” . Graul și porumbul adus din Ucraina sunt de 2 ori mai calitative și tot de doua ori mai ieftine.

    Deja pretul la mâncarea din România e dublu fața de Germania,Spania,etc.
    Acolo 10 oua eau pretul de 0.78 euro(10 oua)
    Chiar și în Japonia( Tokio) am văzut pe you tube că mancarea e mai ieftină decât in Romania, vorbesc de Tokio( una dintre cele mai scumpe capitale din lume; servicii,mancare,haine,etc).

    Guvernul României trebuie sa pună biciul pe așa zișii fermieri, procesatori,etc.! Românii au salariul mic de 500 euro, nu ne comparăm cu aia din Germania,Japonia.

    Biciul, da? Biciul…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *