Prima pagină » Actualitate » Au început primele relocări ale urșilor de pe Transfăgărășan: „Siguranţa oamenilor este prioritară”
Au început primele relocări ale urșilor de pe Transfăgărășan:

Au început primele relocări ale urșilor de pe Transfăgărășan: „Siguranţa oamenilor este prioritară”

11 sept. 2024, 17:58,
în Actualitate

Autoritățile au anunțat că a început relocarea „urșilor cerșetori” care se apropie de marginea drumului pe Transfăgărășan, atrăgând turiști care își pun viața în pericol pentru a-i hrăni și fotografia. În zonă a fost instalată o cușcă, iar echipele de intervenție vor recurge la tranchilizare doar în cazuri de urgență. Primele animale care vor fi capturate sunt o ursoaică și puiul ei, care vor fi transportați la Sanctuarul de la Zărnești.

„A început relocarea urşilor de pe şoseaua Transfăgărăşan! Specialiştii vor ademeni o ursoaică şi un pui. Procesul poate dura câteva zile, iar la tranchilizare se va recurge doar în caz de maximă necesitate. Soluţia a fost aleasă în aşa fel încât animalele să nu fie afectate şi să nu fie puşi în pericol nici reprezentanţii instituţiilor statului”, a declarat Dragoș Predescu, prefectul județului Argeș.

Primele relocări ale urșilor de pe Transfăgărășan

Acțiunea are loc după ce Ministerul Mediului a emis ordinul necesar pentru capturarea și mutarea animalelor. Prima relocare va viza ursoaica, care a devenit agresivă, aceasta urmând să fie dusă la Sanctuarul de la Zărnești. Prefectul a subliniat că aceeași măsură va fi aplicată pentru toți urșii care ajung în apropierea drumului.

Ursoaica a fost observată în zonă de ceva timp, dar anul acesta comportamentul ei s-a schimbat, devenind agresivă, motiv pentru care va fi relocată împreună cu puiul ei.

„Am instalat cuşca pentru capturarea unei ursoaice cu pui şi relocarea acesteia la sanctuarul din Zărneşti. Ne asigurăm în acest fel că urşii nu vor mai reprezenta un pericol pentru cei care se deplasează pe Transfăgărăşan. Am spus şi repet, siguranţa oamenilor este prioritară. Primul exemplar va fi transportat în condiţii de siguranţă la Zărneşti unde va primi o a două şansă.

Cred că şansa urşilor depinde în mare măsură de comportamentul nostru, de aceea vom instala până săptămâna viitoare cu ajutorul CNAIR a unor panouri de informare prin care atragem atenţia tuturor că un urs hrănit este un urs condamnat la moarte”, a adăugat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Comentarii
  • DACA VRETI SA SCAPATI DE EI , PUNETI-LE OTRAVA

  • otravaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, cu relocarea nu se rezolva nimic, vor veni din nou in aceleasi locuri. Cand ii impusca criminalii guvernanti , cand vom avea si noi sub 1000 de ursi ca toate celelalte tari, avem cred ca vreo 100.000 de ursi. Criminalii guvernanti huoooooooooooo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *