Prima pagină » Local » Au început lucrările la Terminalul 4 al Aeroportului Iași. A fost montat primul element de structură – FOTO

Au început lucrările la Terminalul 4 al Aeroportului Iași. A fost montat primul element de structură – FOTO

04 nov. 2022, 02:00, 2 ,
Adnana Gafton în Local

Se lucrează de zor la Aeroportul Iași. Compania Strabag susține că va respecta termenul de construire de 16 luni. Lucrările la Terminalul 4 avansează cu pași repezi. Peste 50 de muncitori lucrează la montarea celor 120 de stâlpi de susținere. Terminalul 4 va fi al doilea cel mai mare din țară și va avea o suprafață de 31.210 mp. Începând cu anul 2023 vor începe și lucrările la parcare, unde vor fi peste 500 de locuri

În T4 pasagerii vor avea la dispoziție 7 porți pentru Plecări și 3 porți pentru Sosiri. Fluxurile vor fi bidirecționale, iar îmbarcarea pasagerilor se va face prin aviobridge-uri. În primă fază, vor fi amenajate 3 astfel de poduri suspendate. Prin noul terminal, vor putea fi procesați 3,3 milioane de pasageri pe an. Execuția lucrărilor este realizată de compania Strabag. Este cel mai provocator proiect al companiei, însă reprezentanții acesteia promit că vor încerca să respecte termenul de construire.

avioane si un santier in lucru

Până la finalul anului 2022 va fi ridicată structura T4

Lucrările la Terminalul 4 au început

utilaje pe un santier in lucru

Proiectul respectă graficele de construire

Se lucrează intens la Terminalul 4 al Aeroportului Iași. Peste 50 de muncitori lucrează la fundația clădirii unde se pregătește montarea celor 120 de stâlpi ce fac parte din fundația acesteia. La începutul lunii noiembrie 2022 primele elemente de structură ale T4 au fost montate cu succes.

„Este un proiect care trebuie să se miște rapid pentru că graficele sunt foarte strânse. În acest sens trebuie ca până la finalul acestui an să terminăm cu structura terminalului, iar din primăvară să începem lucrările la parcare“, declară Sorin Afloarei, vicepreședinte CJ Iași.

Proiectul este susținut din fonduri europene și ajunge la aproape 100 milioane de euro. Într-un timp record s-a reușit obținerea finanțării și intrarea în linie dreaptă în etapa de construire. Valoarea totală a proiectului depășește 447 milioane de lei, valoarea eligibilă fiind de peste 303 milioane de lei. Din această sumă, 85% reprezintă contribuția de la Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% este contribuția de la bugetul de stat, iar restul va fi alocat din bugetul Aeroportului.

Terminalul 4 va fi cel mai mare terminal din țară, după cel de la Otopeni și va avea o suprafață desfășurată de 31.210 mp.

macara pe un santier in lucru

Peste 50 de muncitori lucrează de zor pe șantierul Aeroportului Iași

Termenul de construire va fi respectat

persoane pe un santier in lucru

Autorizația de construire a fost obținută în septembrie 2022

În data de 21 septembrie 2022, a fost eliberată autorizația de construire pentru T4. Proiectul merge conform etapelor stabilite, cu toate creșterile de preț și problemele din industria de construcții, compania Strabag susține că va respecta termenul de 16 luni. Directorul companiei Strabag a fost prezent la Iași, în cursul zilei de 21 septembrie 2022, când s-a dat autorizația de construcție pentru proiectul de extindere a Aeroportului. Johann Poelzl asigură că se iau toate măsurile necesare, astfel încât să poată fi respectat termenul de finalizare a lucrării.

„Așa cum am promis, ne ținem de treabă. Chiar și cu termene la limită vom demonstra că dacă se vrea, se poate face. Avem parte de o echipă profesionistă atât la nivelul Consiliului cât și la Aeroport care este hotărâtă să operaționalizeze acest proiect până la sfârșitul anului 2023“, precizează Sorin Aflorei, vicepreședinte CJ Iași.

Până la finalul anului 2022 va fi ridicată structura. Începând cu anul 2023 vor începe lucrările la parcare, ce va avea 500 de locuri, din care 15 cu încărcare electrică. Se va construi și un parc voltaic pe o suprafață de un hectar. Legătura între T4 și T3 se va face printr-o pasarelă pietonală și una aeriană.

Lucrările la Terminalul 4 vor fi gata în 16 luni după cum prevede compania Strabag.

constructie cu fier beton

Vor fi construite 500 locuri de parcare

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *