Prima pagină » Economic Local » Au început înscrierile în schema HoReCa. Antreprenorii din Iași pot depune cererile în aplicația disponibilă până la data de 21 iulie 2021
Au început înscrierile în schema HoReCa. Antreprenorii din Iași pot depune cererile în aplicația disponibilă până la data de 21 iulie 2021

Au început înscrierile în schema HoReCa. Antreprenorii din Iași pot depune cererile în aplicația disponibilă până la data de 21 iulie 2021

30 iun. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Antreprenorii din Iași cu afaceri în domeniul HoReCa, afectate de pandemia COVID-19, pot aplica cererile în schema disponibilă pe site-ul Ministerului Economiei. Termenul limită de înscriere este 21 iulie 2021, ora 20:00, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului de 500 de milioane de euro

Patronii din Iași cu afaceri în domeniul HoReCa, afectate de pandemia COVID-19, pot obține ajutoare financiare în schema HoReCa, deschisă ieri, 29 iunie 2021. Prin intermediul acestui program, restaurantele, pensiunile, hotelurile, agențiile de turism și alte firme eligibile vor putea obține ajutoare de stat în valoare totală de maximum 500 de milioane de euro, din bugetul de stat. Înscrierile se fac aici (https://granturi.imm.gov.ro/auth/login), pe portalul de granturi pentru IMM-uri.

Aplicația electronică aferentă acestei etape de înscriere va fi deschisă timp de 22 de zile calendaristice de la demararea înscrierii, până la ora 20:00, pe data de 21 iulie 2021. Înscrierile în cadrul Schemei se vor realiza în două etape. Prima este crearea profilului, user și parola, unde aplicanții vor înregistra cu semnătură electronică datele reprezentantului legal/împuternicitului. Beneficiarii care și-au creat deja profil, user și parola în cadrul platformei în vederea primirii unui ajutor de stat în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 130/2020 (Măsurile 1, 2 sau 3- COVID) vor putea folosi respectivul profil în cadrul acestei scheme HoReCa.

Antreprenorii din Iași, din domeniul HoReCa, trebuie să parcurgă mai multe etape pentru a obține banii de la stat

În etapa a doua de înscriere, aplicanții, cu profil, user și parolă, generate în prima etapă, vor completa formularul electronic de înscriere, conform anexei nr. 1, la procedura de implementare a schemei HoReCa. Antreprenorii din Iași vor încărca declarații pe propria răspundere, conform anexelor nr. 4-6 din procedura de înscriere (declarație ajutor de stat, declarație tip întreprindere, formular de calcul pentru întreprinderi partenere sau legate). De asemenea, cei care vor să obțină ajutoarele de la stat vor încărca copie după certificatul de clasificare pentru structurile de primire cu funcțiuni de cazare, copie după autorizația de funcționare sau după certificatul de clasificare pentru structurile/unitățile de alimentație publică, copie după autorizația sanitar-veterinară pentru unitățile de alimentație publică mobile, copie după atestat pentru ghizii turistici, respectiv copie după licența pentru agențiile de turism.

Antreprenorii din Iași trebuie să respecte o serie de angajamente pentru a obține banii în schema HoReCa

Firmele din HoReCa, afectate de pandemie, au făcut și disponibilizări din cauza problemelor financiare și prin această schemă lansată de stat își pot salva afacerile. Prin completarea formularului de înscriere, beneficiarii din Iași își vor lua angajamentul de plată a datoriilor restante către bugetul central, angajamentul privind menținerea activității pentru 6 luni, respectiv 12 luni, își vor asuma pe propria răspundere că întreprinderea nu era în dificultate la 31 decembrie 2019 sau că întreprinderea era în dificultate la 31 decembrie 2019. Prin Legea de aprobare a OUG 10/2021 s-a introdus un al 13-lea cod CAEN în rândul beneficiarilor: 8230-activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor. Aici sunt incluse organizarea, promovarea și/sau administrarea de evenimente, cum ar fi congrese, convenții, conferințe și întruniri, fie că include sau nu administrarea și asigurarea personalului necesar pentru a opera facilitățile în care au loc aceste evenimente.

Firmele din Iași au obținut ajutoare în valoare de 40 de milioane de lei în Măsurile 1 și 2

Valoarea ajutoarelor financiare este de 20 la sută din cifra de afaceri a activității firmei în anul 2020. Dacă valoarea însumată a cererilor de finanțare depășește creditul de angajament sau bugetar alocat pentru schemă, angajarea, respectiv plata către beneficiari se va face proporțional, prin raportarea sumei aprobate pentru fiecare beneficiar la suma totală a cererilor de finanțare aprobate, conform noii OUG 10/2021. Astfel, dacă volumul solicitărilor depășește bugetul alocat schemei, vor scădea și ajutoarele obținute individual.

Ajutoarele de stat în schema HoReCa sunt de maximum 800.000 de euro fiecare, iar ajutoarele însumate primite de o firmă și prin alte scheme nu trebuie să depășească 1,8 milioane de euro. Antreprenorii din Iași au mai aplicat cereri și în Măsurile 1 sau 2, obținând până acum ajutoare financiare de aproape 40 de milioane de lei. Noi plăți vor fi făcute către beneficiarii din Iași, în Măsura 2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`