Veste îngrijorătoare pentru români. De astăzi, 1 iulie 2022, au început controalele ANAF. Fiscul a atenţionat persoanele fizice cu privire la faptul că vor fi căutate şi pe platforma de socializare Facebook. Se va afla în ce locuri s-au făcut călătorii, dar şi noile proprietăţi cumpărate.
Lucian Heiuș, şeful ANAF, susţine că nu va scăpa nimeni necontrolat, mai ales mătuşile şi bunicile care le-au donat bunuri nepoţilor.
„Nu m-a interesat numele, m-au interesat niște CNP-uri. Dar, în general, bugetarii depun o declarație de avere. La care ANI verifică în fiecare an. Dar pe de altă parte, nu mă oprește nimeni și suntem clar pregătiți să controlăm pe bunica și pe mătușa care a spus că a donat 500.000 de euro”, a transmis Lucian Heiuș.
Au început controalele ANAF la persoanele fizice
Controale uriaşe vor fi demarate începând de astăzi, 1 iulie 2022, de inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Fiscul va verifica persoanele fizice și patronii de pe litoral, așa cum a anunțat ieri, șeful instituției, Lucian Heiuş. Acțiunea vine după ce ANAF a descoperit că în perioada anilor 2016-2019 un număr de 561.000 de persoane au acumulat o diferență de 20 miliarde euro între veniturile estimate de Fisc și cele declarate. Bani care nu au fost impozitaţi de absolut nimeni.
Mai mult decât atât, inspectorii Antifraudă fiscală vor verifica şi tranzatiile de criptomonede, şi, în cauză, vor continua controalele şi în această zonă.
Verificările veniturilor obținute de români şi companii în această perioadă sunt făcute pentru a recupera prejudiciile din banii nedeclarați. Cele mai mari sume de bani neimpozitate au fost descoperite în Capitală, şi anume 29,9 miliarde de lei, urmat de Ploiești cu 19.4 miliarde. Iar cea mai mică sumă a fost înregistrată în Craiova, 6,3 miliarde de lei.
”Am pornit de la ce prevede legea, am luat şi am verificat în prima fază venitul declarat al fiecărei peraoane, am accesat bazele proprii de date ale ANAF şi alte instituţii, la care ANAF are acces, ce maşini, bunuri imobile, clădiri apartamente, le cumpără, ne-am uitat în sistemul bancar cât a crescut conturile bancare ale persoanelor, cât au fost creditate societăţile comerciale, pentru că, din păcate, în România este un sport naţional, să îţi împrumuţi tu ca patron societatea şi cu sume foarte mari. Avem aces la aceste informaţii. Sunt sume mari de bani care apar că se creditează societăţile”, a afirmat şeful ANAF.
Cum poţi afla dacă este vizat sau nu de ANAF
Conform legislației în vigoare, cetăţenii care ar trebui să se îngrijoreze sunt cei care au obținut o diferență de cel puţin 10 la sută intre venitul pe care l-au încasat într-un an şi venitul declarat la Fisc. Verificările vor fi efectuate de Direcția Control Venituri Persoane Fizice. Această instituție, aflată subordinea lui Lucian Heiuş, a reușit ca în ultimul deceniu să emită doar 650 de decizii de impunere.
Șeful ANAF a transmis faptul că cea mai mare sumă investigată la o persoană fizică dintre cele care vor fi controlate de astăzi, este de 4 milioane de euro, iar la polul opus, cea mai mică este în jur de 400.000 de euro.
ANAF recomandă tuturor persoanelor celor care desfășoară sau intenționează să înceapă o astfel de activitate să se asigure că declară și achită toate obligațiile fiscale datorate bugetului de stat.