Prima pagină » Economic Local » Au fost reluate plățile pentru proiectele depuse în programul Start-Up Nation. Antreprenorii din Iași care au primit în ultima săptămână peste 5 milioane de lei
Au fost reluate plățile pentru proiectele depuse în programul Start-Up Nation. Antreprenorii din Iași care au primit în ultima săptămână peste 5 milioane de lei

Au fost reluate plățile pentru proiectele depuse în programul Start-Up Nation. Antreprenorii din Iași care au primit în ultima săptămână peste 5 milioane de lei

07 apr. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Firmele din Iași care au depus proiectele eligibile în programul Start-Up Nation în anul 2018 primesc banii promiși. Plățile restante către acești beneficiari din Iași au fost reluate săptămâna trecută de către Agenția pentru IMM-uri, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului

Până în prezent au fost efectuate plăți către băncile partenere, care vor vira banii în conturile a 114 antreprenori din regiunea Moldovei, fiind vorba de suma de 21.977.100 de lei. Un sfert din această sumă va ajunge la beneficiarii din Iași care au depus proiectele în anul 2018, dar nu au primit banii din cauza lipsei fondurilor de la bugetul de stat.

„Au fost reluate plățile către beneficiarii care au depus proiectele în anul 2018. Facem plăți pe măsură ce se verifică deconturile depuse în luna decembrie 2020. Au fost alocate fonduri pentru plata a 300 de beneficiari din regiune. Până în prezent au fost efectuate plăți către băncile partenere în valoare de 21.977.100 de lei”, susțin reprezentanții Agenției pentru IMM-uri, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului.

Instituția gestionează acordarea banilor de la bugetul de stat către beneficiarii din județele Suceava, Botoșani, Bacău, Vaslui, Neamț și Iași. Vor fi efectuate plățile și către antreprenorii care au depus dosarele în anul 2019, însă nu au mai primit banii din cauza lipsei fondurilor, fiind aceeași situație ca la dosarele din anul 2018.

Antreprenorii din Iași vor primi banii pentru aproximativ 40 de proiecte depuse în perioada 2018-2019

Oamenii de afaceri din Iași s-au dezvoltat cu 18.540.686 de lei de la stat, bani obținuți prin programul Start-Up Nation, pentru proiectele depuse în perioada 2018-2019. Fiecare beneficiar din Iași a investit 44.000 de euro în afacere, fiind încheiate 411 contracte cu beneficiarii din Iași. Programul Start-Up Nation nu va fi lansat în anul 2021 din cauza lipsei fondurilor. Programele unde vor putea depune proiecte antreprenorii din Iași sunt pentru firmele care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19, cum este Măsura 3, programul în cadrul căruia va fi reluată depunerea cererilor după ce la începutul acestui an au apărut nemulțumiri din partea antreprenorilor din toată țara cu privire la samsarii imobiliari.

Alte plăți care vor fi făcute de către specialiștii din cadrul Agenției pentru IMM-uri sunt în Măsura 2, un alt program pentru antreprenorii care au fost afectați de pandemia COVID-19. Aceștia vor primi în următoarea perioadă aproximativ 2 milioane de lei, granturi pentru capital de lucru. În total, 700 de beneficiari din Iași sunt eligibili la finanțare în cadrul acestei măsuri de sprijin.

Programul IMM Invest se derulează până la sfârșitul lunii iunie 2021

Antreprenorii din Iași au primit banii și în cadrul Măsurii 1, microgranturi în valoare de 2 milioane de euro. Cabinetele medicale, ONG-urile și societățile fără niciun salariat au încasat banii pentru pierderile provocate de pandemia COVID-19. Un alt program prin intermediul căruia firmele din Iași au reușit să își salveze afacerile afectate de pandemia COVID-19 este IMM Invest. Patronii din Iași au accesat milioane de euro pentru capital de lucru și investiții, prin intermediul programului, bani cu care au reușit să își salveze afacerile de la faliment.

Bugetul programului IMM Invest pentru anul 2021 a fost majorat de la 4,5 miliarde de lei la 7,18 miliarde de lei. Prin implementarea schemei de ajutor de stat care susține acest program se estimează că vor beneficia de credite peste 58.000 de IMM-uri. IMM-urile afectate de pandemia COVID-19, cu firme în domeniul agricol, care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19, pot solicita ajutoarele acordate prin intermediul programului Agro IMM Invest, o altă schemă de finanțare gestionată de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *