ABA Prut-Bârlad a reluat procedurile de expropriere de terenuri în proiectul care urmărește reducerea riscului la inundații în bazinul hidrografic Prut-Bârlad, iar la finalul lunii iulie 2020 a fost semnat și contractul de audit al proiectului. Pentru municipiul Iași, beneficiile lucrărilor hidrotehnice vor scoate de sub efectul viiturilor circa 14.000 de locuitori
Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad a reluat exproprierile de terenuri vizate prin proiectul pentru reducerea riscului la inundații în bazinul hidrografic Prut-Bârlad. Valoarea totală a proiectului „Fazare Proiect Lucrări pentru reducerea riscului la inundații în bazinul hidrografic Prut-Bârlad” este de 7.872.000 cu TVA, iar la finalul lunii iulie 2020 a fost semnat și contratul de audit al proiectului.
Proiectul inițial „Lucrări de reducerea riscului la inundații în bazinul Prut-Bârlad” are o însemnătate deosebită în comunitățile riverane din spațiul hidrografic Prut-Bârlad, vizând protejarea cetățenilor din zonele cu risc ridicat de inundații și dezvoltarea sigură a localităților.
„Pentru populația din comunitățile situate în zonele de risc ale bazinului râului Bahlui, măsurile Proiectului vor oferi un timp de avertizare a inundațiilor de 3-4 ore. Pagubele evitate sunt în valoare de peste 302 milioane lei”, au precizat reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.
Peste 14.000 de locuitori din municipiul Iași vor fi feriți de viituri
Pentru municipiul Iași, impactul și beneficiile lucrărilor hidrotehnice executate în cadrul proiectului se referă la scoaterea de sub efectul viiturilor cu probabilitatea de un procent a circa: 14.000 locuitori; 5.000 locuințe; 3.000 agenți economici.
De asemenea, pentru orașul Podu Iloaiei se urmărește scoaterea de sub efectul viiturilor cu probabilitatea de 1 la sută a circa: 768 de locuitori; 269 de locuințe; 184 agenți economici. Totodată, pentru orașul Târgu Frumos se urmărește scoaterea de sub efectul viiturilor cu probabilitatea de 5 la sută a circa: 125 de gospodării în localitățile Dădești și Târgu Frumos; 21 de blocuri de locuințe; Terenuri agricole și sere pe o suprafață de 93 ha; aproximativ 260 m Drum European E 583 și aproximativ 200 m cale ferată.
Scăldatul este interzis în toate acumulările de apă din Iași, Botoșani, Vaslui și Galați
Institutul de Sănătate Publică București a anunțat faptul că în spațiul hidrografic Prut – Bârlad nu există zone de îmbăiere, motiv pentru care scăldatul este interzis în toate acumulările de apă din județele Iași, Botoșani, Vaslui și Galați. Autoritățile solicită cetățenilor să practice înotul doar în spațiile special amenajate
„Scăldatul este extrem de periculos în acumulări, existând în permanență riscul de formare de curenți ce pot avea consecințe grave. În raportul național privind calitatea apelor de îmbăiere, elaborat de Institutul de Sănătate Publică București în spațiul hidrografic Prut-Bârlad nu există zone de îmbăiere, motiv pentru care scăldatul este interzis”, au declarat reprezentanții ABA Prut-Bârlad.