Prima pagină » Local » Au fost realizate stații pentru măsurarea calității apei la nivelul râurilor din județele Iași, Vaslui și Botoșani de către ABA Prut-Bârlad

Au fost realizate stații pentru măsurarea calității apei la nivelul râurilor din județele Iași, Vaslui și Botoșani de către ABA Prut-Bârlad

21 aug. 2020, 02:00,
Vlad Alexa în Local

Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad a realizat pe teritoriul județelor Iași, Vaslui, Botoșani și Galați stații pentru măsurarea calității apei, precum și pentru măsurarea debitelor. Investițiile au fost realizate în zonele cele mai vulnerabile pentru evitarea inundațiilor

La nivelul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad au fost realizate mai multe stații automatizate pentru măsurarea calității apei sau a debitelor râurilor din județele Iași, Vaslui, Botoșani, precum și în celelalte județe ale Moldovei. Astfel, pe teritoriul administrat de cele patru Sisteme de Gospodărire a Apelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați au fost realizate prin proiect 14 stații automatizate pentru posturi hidrometrice pe afluenți și 7 stații pentru măsurarea calității apelor. De asemenea, două stații au fost realizate pentru măsurarea debitelor derivațiilor sub presiune, iar alte două pentru măsurarea precipitațiilor solide și lichide.
Totodată, au fost realizate două Centre de Intervenție Rapidă în localitățile Iași și Șendreni, județul Galați, care sunt dotate cu mijloace de apărare împotriva inundațiilor și poluărilor accidentale.

„Proiectul Watman – Sistem Informațional pentru Managementul Integrat al Apelor contribuie la modernizarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc, prin dezvoltarea unui management integrat al inundațiilor, în zonele cele mai vulnerabile din cele 11 bazine hidrografice”, au declarat reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

ABA Prut-Bârlad a montat stații pentru măsurarea calității apei

Beneficiile directe ale acestui proiect stau mai ales în securitatea infrastructurii lucrărilor hidrotehnice deja existente de la nivel național, aflate în grija Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad. De asemenea, s-a implementat informatizarea sistemului de colectare a datelor provenite de la stațiile automate care au fost montate la nivelul barajelor de importanță majoră. De precizat și faptul că prin acest sistem se realizează și monitorizarea de la distanță, 24 din 24 de ore, și în timp real a modului de comportare a construcțiilor hidrotehnice, iar toate aceste informații sunt integrate între autoritățile responsabile.

Reamintim și faptul că ABA Prut-Bârlad a reluat exproprierile de terenuri vizate prin proiectul pentru reducerea riscului la inundații în bazinul hidrografic Prut-Bârlad. Valoarea totală a proiectului „Fazare Proiect Lucrări pentru reducerea riscului la inundații în bazinul hidrografic Prut-Bârlad” este de 7.872.000 cu TVA, iar la finalul lunii iulie 2020 a fost semnat și contractul de audit al proiectului.

Peste o sută de autorizații eliberate pentru gospodărirea apelor

De asemenea, prima jumătate a anului 2020, ABA Apă Prut-Bârlad prin specialiștii din cadrul Serviciului Avize – Autorizații au emis 439 de acte de reglementare și consultanțe tehnice. Documentele au fost eliberate de Sistemele de Gospodărire a Apelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați, fiind vorba despre 140 de avize de gospodărire a apelor, 195 de autorizații de gospodărire a apelor, 5 avize de amplasament și 99 de consultanțe tehnice.

„Cele mai multe avize de gospodărire a apelor emise de către ABA Prut-Bârlad și Sistemele de Gospodărire a Apelor din subordine au fost pentru sisteme de alimentare cu apă, sisteme de canalizare / epurare a apelor uzate, acestea fiind în număr de 44 acte, ca pondere importanța fiind urmată de avizele pentru proiecte de alimentare cu apă pentru irigații și modernizări sau reabilitări infrastructura de irigații cu 28 acte”, au mai declarat reprezentanții ABA Prut-Bârlad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`