Prima pagină » Cancan ultimă oră » Au fost descoperite fosilele unor oameni antici! Noua specie „Homo…” s-ar fi înmulțit rapid
Au fost descoperite fosilele unor oameni antici! Noua specie „Homo...” s-ar fi înmulțit rapid

Au fost descoperite fosilele unor oameni antici! Noua specie „Homo…” s-ar fi înmulțit rapid

03 dec. 2024, 23:00,
Redacția BZI în Cancan ultimă oră

O descoperire arheologică rară a condus la identificarea unei noi specii de oameni antici, numită Homo juluensis, care își trage numele din caracteristicile unui craniu de dimensiuni mari găsit în China.

După ce Homo sapiens au evoluat acum aproximativ 300.000 de ani, aceștia s-au răspândit rapid din Africa în Europa și Asia. De-a lungul decadelor, paleoantropologii au încercat să descifreze evoluția hominidelor înainte de apariția oamenilor moderni, în special în perioada cuprinsă între 700.000 și 300.000 de ani în urmă, când existau mai multe specii de oameni timpurii.

Grupuri precum Homo heidelbergensis

Printre aceste specii, cercetătorii au descoperit fosile ale unor grupuri precum Homo heidelbergensis în Europa de Vest și Homo longi în China Centrală, deși nu toți experții sunt de acord că fiecare dintre acestea reprezenta specii distincte. Aceste fosile au fost adesea incluse sub denumiri mai generale, precum „H. sapiens arhaic” sau „hominini din Pleistocenul mijlociu”, iar uneori au fost numite informal „enigma din mijloc”.

„Aceste fosile reprezintă o nouă formă de hominin cu creier mare”, explică Christopher Bae, antropolog la Universitatea Hawai’i din Mānoa, și Xiujie Wu, paleoantropolog la Institutul de Paleontologie a Vertebratelor și Paleoantropologie din cadrul Academiei Chineze de Științe. Aceștia, împreună cu alți cercetători, au scris în 2023 în revista The Innovation despre dovezile fosile ale homininilor din China, subliniind cum utilizarea acestor termeni generali a îngreunat înțelegerea relațiilor evolutive dintre strămoșii noștri.

Set de fosile rare de hominini

În mai 2024, într-un studiu publicat în PaleoAnthropology, Wu și Bae au descris un set de fosile rare de hominini, descoperite cu câteva decenii în urmă în Xujiayao, nordul Chinei. Craniul găsit era mare și lat, având trăsături asemănătoare celor ale Neanderthalilor, dar și trăsături comune cu ale oamenilor moderni și denisovenilor.

„Colectiv, aceste fosile reprezintă o nouă formă de hominin cu creierul mare (Juluren), care era prezentă pe o mare parte din estul Asiei în perioada Cuaternarului târziu, acum 300.000 – 50.000 de ani”, au explicat cercetătorii.

Pe 2 noiembrie, într-un comentariu publicat în Nature Communications, Bae și Wu au subliniat că descoperirile din Asia de Est necesită o terminologie nouă. Ei susțin că împărțirea „Homo arhaic” din această zonă în cel puțin patru specii distincte, H. floresiensis, H. luzonensis, H. longi și recentul Homo juluensis va ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine complexitatea evoluției umane recente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`