Prima pagină » Cancan » Au fost certați la cuțite, dar s-au împăcat! Mesaj dureros pentru Nicu Covaci din partea lui Mircea Baniciu

Au fost certați la cuțite, dar s-au împăcat! Mesaj dureros pentru Nicu Covaci din partea lui Mircea Baniciu

05 aug. 2024, 14:23,
în Cancan

Nu este niciun secret că Nicu Covaci și Mircea Baniciu au fost certați la cuțite. Odată cu moartea fondatorului trupei Phoenix, Baniciu a publicat un mesaj emotionant pe rețelele de socializare.

Vă aducem aminte faptul că vineri, 2 august 2024, Nicu Covaci a murit în Timișoara. Era internat la spital după o lungă suferință cauzată de apariția unei tumori la nivel cerebral.

Mircea Baniciu, mesaj emoționant la moartea lui Nicu Covaci: ”Din păcate noi nu ne-am prea înțeles”

Mircea Baniciu își exprimă regretul față de dispariția lui Nicu Covaci, lăudându-l pentru perioada de glorie pe care au avut-o împreună. Baniciu subliniază că, în ciuda unor neînțelegeri recente, au reușit să se apropie în ultimele luni ale vieții colegului său. El spune că mulți i-au comparat cu Beatles-ii României, o comparație pe care o consideră bine justificată datorită impactului și energiei pe care fostul său coleg, Nicu, le-a adus în cariera lor. Baniciu apreciază contribuția lui Nicu în dezvoltarea și menținerea succesului lor, recunoscând că realizările lor au fost deosebite și greu de egalat.

„Dumnezeu să-l odihnească. Am fost o perioadă solistul, dar eu spun că perioada cea mai bună, în care s-au făcut lucrurile cele mai frumoase. Din păcate, noi nu ne-am prea înțeles în ultima vreme, urmând ca abia în ultima perioadă a vieții lui să ne întâlnim, mai apropiați fiind. Pentru că toată lumea ne spunea. Sunt momente în care lucrurile trebuie repuse în pagină.

Îmi pare rău că s-a dus atât de repede. Mulți dintre prietenii noștri ne spun: ‘voi ați fost Beatles-ul României’. Cred că nu au fost departe de adevăr. Momentele noastre au fost aproape inegalabile, pentru că un asemenea fenomen ar fi, în principiu, greu de egalat. Asta din cauza energiei lui Nicu, care a condus ideile și tot ce s-a făcut într-o anumită perioadă. Și după aceea. Pentru că el a încercat să construiască în continuare câte ceva. a explicat Mircea Baniciu.

Mircea Baniciu despre Nicu Covaci: ”El m-a luat de la școală!”

Mircea Baniciu își exprimă recunoștința față de Nicu Covaci, subliniind că acesta a trăit intens și a contribuit semnificativ la fenomenul Phoenix până în ultimele sale zile. Baniciu remarcă că, deși ultimele proiecte ale lui Nicu nu au avut succesul scontat, el rămâne figura centrală care a dat naștere și a dus mai departe succesul trupei. Baniciu recunoaște că, fără Nicu Covaci, ar fi avut o carieră complet diferită și îi mulțumește pentru schimbarea majoră din viața sa, care l-a adus pe scenă. El apreciază profund impactul pe care Nicu l-a avut asupra vieților lor și își exprimă recunoștința pentru tot ce a făcut, atât în perioada de glorie a trupei, cât și în prezent, când Phoenix continuă să existe.

” Eu mă bucur că a încercat și a trăit intens și arzând până în ultima clipă. Cu siguranță că a făcut foarte multe și, din păcate, lucrurile cele mai apropiate de Phoenix nu au avut un ecou favorabil, mai ales în ultima vreme. S-au întâmplat niște lucruri pe care noi, cei din prima echipă, le-am acceptat sau le-am acceptat mai puțin, dar Nicu Covaci rămâne pentru noi omul cu care am început fenomenul acesta extraordinar, cu care am avut cele mai frumoase momente, cei mai frumoși ani. Eu pentru asta îi mulțumesc.

Eu eram astăzi, poate, un arhitect într-un birou de arhitectură, eram cu totul și cu totul altceva decât cum a fost să fie. Iată-mă pe scenă – și acum sunt într-un spectacol – și pot să vă spun că lui îi datorez schimbarea asta de macaz. El m-a scos din școală și m-a pus pe scenă. A fost un lucru extraordinar, nu mă așteptam să mă țină atât de mult. Eu i-am și mărturisit-o de nu știu câte ori: lucrurile pe care tu le-ai făcut pentru gașcă, pentru noi, pentru prietenii tăi, au fost aproape de inegalat, pentru că ne-au schimbat viața tuturor.
Eu îi mulțumesc acum, acolo unde este, pentru tot ce a făcut, pentru perioada noastră de glorie și nu numai, pentru faptul că noi mai existăm pe scenă. Phoenix a fost și va mai rămâne ceea ce sunt convins că trebuia să fie.” se arată în mesajul publicat de fostul component al trupei Phoenix pe o rețea de socializare.

De ce s-au certat Mircea Baniciu cu Nicu Covaci

În ultimii ani, succesul trupei Phoenix a fost umbrit de mai multe controverse. Aproape toți foștii membri ai formației au fost implicați într-un conflict cu Nicu Covaci, liderul trupei, iar acum, Ovidiu Lipan Țăndărică și Mircea Baniciu sunt în centrul atenției. Cei doi au declarat că din 1989 nu au mai primit niciun venit din vânzarea albumelor Phoenix. Totuși, Covaci a răspuns acestor acuzații, afirmând că Tăndărică și Baniciu au primit sume de bani de la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR-ADA) și de la Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artștilor Interpreți (CREDIDAM).

Contactat de jurnalisti, Nicu Covaci sustinea ca el ar fi, de fapt, cel care nu si-a primit banii si ca ceilalti doi nu vor sa recunoasca sumele obtinute.

„Este treaba lor dacă spun că nu au luat bani şi este treaba CREDIDAM-ului pe care îl urmăresc şi eu şi am avut scandaluri cu ei. Au luat mult mai mulţi bani decât mine. Atât Ţăndărica, cât şi Ionuţ Contras şi alţii. Au luat mii de euro. Eu nu i-am primit”, a susţinut Covaci, adăugând că el este cel care are probleme financiare, fiind nevoit să se împrumute pentru a-şi plăti factura la curent şi telefon.

Așadar, în pofida acestor scandaluri, Mircea Baniciu și Nicu Covaci s-au împăcat spre sfârșitul vieții și chiar au apărut amândoi pe aceeași scenă cântând câteva melodii. S-a întâmplat în 2023 într-un bar din Timișoara unde Baniciu susținea un concert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *