Prima pagină » Local » Au explodat prețurile la flori, în Iași! Florarii speră să obțină profituri colosale în sărbătorile de 1 și 8 Martie

Au explodat prețurile la flori, în Iași! Florarii speră să obțină profituri colosale în sărbătorile de 1 și 8 Martie

03 mart. 2022, 02:00,
Ivona Apostol în Local

După ce toate prețurile au crescut, odată cu majorările înregistrate în sectorul energetic, acum și florarii au profitat, ca în fiecare an, în luna martie, și au pus adaosuri importante. În fapt, florarii ieșeni au profitat de sărbătorile de 1 și 8 Martie. Pentru acestă zi, ei se pregătesc cu aranjamente deosebite, pentru a-și atrage clienții în număr cât mai mare

Au explodat prețurile la flori, în Iași! Sărbătorile de 1 și 8 Martie aduc profituri colosale pentru florarii ieșeni. Astfel, după ce toate prețurile au crescut, odată cu majorările înregistrate în sectorul energetic, acum și florarii au profitat, ca în fiecare an, în luna martie, și au pus adaosuri importante. În fapt, florarii ieșeni au profitat de sărbătorile de 1 și 8 Martie. Pentru acestă zi ei se pregătesc cu aranjamente deosebite, pentru a-și atrage clienții în număr cât mai mare.

Pentru Ziua Femeii, sărbătorită în fiecare an pe 8 Martie, florarii din Iași se pregătesc cu diferite aranjamente, buchete și comenzi la florile pe care le vând la fir. În medie, florarii ieșeni spun că au comandat pentru această sărbătoare câte 600 de fire de trandafiri. Totodată, toți cei care vând flori spun că de două săptămâni prețurile au crescut în fiecare zi, puțin câte puțin. Astfel, de la jumătatea lunii februarie, până la începutul lui martie 2022, s-au adăugat cel puțin 3 lei la fiecare floare.

Au explodat prețurile la flori, în Iași: crește profitul sau nu în martie?

Administratorii firmelor care se ocupă de vânzarea florilor s-au pregătit pentru sărbătoarea de 1 Martie cu câteva zile înainte. Florarii spun că sunt uimiți și ei de scumpirile din ultima perioadă și se tem că vor avea pierderi în acest an. Mulți florari spun că vânzările nu vor fi la fel ca în anii trecuți.

”Sunt angajată la această tonetă cu flori de 4 ani. Șefii se ocupă de marfă, comenzi și realizarea buchetelor. Mi-au spus că pentru această zi vor face acasă multe buchete, pentru ca eu să mă pot ocupa de vânzare și vor comanda peste 600 de fire de trandafiri. Ei se așteaptă ca vânzarea să fie mare. Cu toate că se pregătesc să achiziționeze mai multe flori, ei se gândesc și la potențiale pierderi. De exemplu, zilele trecute vindeam un fir de trandafir cu 10 lei, iar acum este 15 lei. Din acest motiv, mulți clienți pleacă fără să cumpere. Este vizibil că, de 2 săptămâni, prețurile au explodat, de la o zi la alta a fost adăugat câte 1 leu. Noi, ca vânzători, nu avem ce să facem, deoarece florile vin de la depozit cu un preț deja ridicat și nu le putem vinde fără adaos, în contextul în care se plătesc salariile, ambalajele și chiria”, spune Marinela Gavrilan, vânzătoare la o tonetă cu flori.

Fiecare floare, scumpită cu cel puțin 3 lei în ultima perioadă

O ieșeancă inspirată a cumpărat zambilele de la jumătatea lunii februarie pentru a le vinde în martie. Ionela Vulpe este tânăra care s-a gândit că este mai bine pentru ea să achiziționeze plantele cu ceva timp înainte, să evite astfel prețurile mari pe care le au depozitele în luna martie a fiecărui an.

”Am cumpărat 200 de zambile în ghiveci special pentru această sărbătoare. Le-am luat cu două săptămâni înainte, erau mici, abia îmbobocite, și aveau prețuri acceptabile. Am preferat să le îngrijesc aici până înfloresc, decât să le cumpăr înflorite și cu prețuri mari. După cum vedeți, vând zambilele cu 10 lei, diferit de ceilalți florari, așa sunt sigură că nu rămân cu marfa nevândută”, spune Ionela Vulpe, femeia care vinde doar flori în ghiveci în Piața ”Mihai Eminescu”, Iași.

Lalele, zambilele și trandafirii au ajuns să aibă prețul dublu față de jumătatea lunii februarie. În luna anterioară, un trandafir costa 7 sau 8 lei, iar acum, la începutul lunii martie, prețul este 15 lei. De asemenea, zambilele cu bulb au fost scumpite, se vând cu 15 lei acum, iar lalelele costă 7 lei firul. Florile au primit un adaos de cel puțin 5 lei într-o perioadă foarte scurtă, din acest motiv oamenii care vând flori se gândesc că riscă să rămână cu marfa nevândută, iar banii investiți să fie pierduți. În edițiile anterioare ale cotidianului BZI au fost publicate prețurile florilor pentru 1 martie.

Banii obținuți din vânzarea florilor

O altă femeie care vinde flori în Piața „Mihai Eminescu” spune că sunt costuri mari, dar efortul depus merită, deoarece, lunar are profit de peste 2.000 de lei.

”De la vârsta de 17 ani practic această meserie. Este greu, dar o fac și din plăcere și din nevoie. Această afacere este pentru mine și soțul meu locul pentru care lucrăm de dimineață până seara, ca să ne putem întreține. Pentru luna martie am comandat 400 de trandafiri, dar și câte 100 de fire din alte flori. Nu luăm foarte multe, deoarece, pe parcursul anilor, am observat că au scăzut vânzările și mai bine vindem tot ce avem, decât să rămânem cu ele nevândute”, a spus femeia care vinde flori de la 17 ani, sub protecția anonimatului.

Ieșeanca a mai spus că ”viața florarilor este ca o loterie”, deoarece se chinuiesc să obțină profit, dar riscă și să piardă totul. În edițiile anterioare ale cotidianului BZI au fost publicate detalii despre târgul de mărțișoare din Iași.

În aceste zile, au explodat prețurile la flori, în Iași, cei din domeniu sperând să obțină profituri colosale în zilele de 1 și 8 Martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`