Prima pagină » Local » Au explodat cazurile de infectări cu Delta în județul Iași! Medicii au depistat 21 de cazuri noi. Dr. Florin Roșu: „Într-o proporție covârșitoare, pacienții pozitivi sunt din zona Pașcani”
Au explodat cazurile de infectări cu Delta în județul Iași! Medicii au depistat 21 de cazuri noi. Dr. Florin Roșu:

Au explodat cazurile de infectări cu Delta în județul Iași! Medicii au depistat 21 de cazuri noi. Dr. Florin Roșu: „Într-o proporție covârșitoare, pacienții pozitivi sunt din zona Pașcani”

17 iul. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Încă 17 persoane au fost confirmate cu noua tulpină Delta! În săptămâna 5 – 11 iulie 2021, la Spitalul de Boli Infecțioase Iași s-a făcut secvențierea a opt persoane suspecte, iar dintre acestea, patru au fost confirmate. De luni, 6 iulie 2021 și până ieri, medicii ieșeni au prelevat alte 30 de teste, dintre care 17 s-au dovedit a fi pozitive

În ultimele două săptămâni, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au fost prelevate peste 100 de probe de la persoane suspecte de infectare cu noua tulpină Delta. Dintre acestea au fost confirmați 21 de pacienți. O parte dintre aceștia sunt din orașul Pașcani, județul Iași. Medicii ieșeni au făcut secvențierea pacienților la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, care este singurul centru de excelență din Moldova pentru diagnosticarea, tratarea și îngrijirea pacienților cu patologie infecto-contagioasă și secvențiere. Aici au fost identificați primii pacienți COVID-19 cu tulpina Delta, diagnosticul fiind confirmat la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

„Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Sfânta Parascheva», Iași, centrul zonal de screening COVID-19, și-a mărit capacitatea de detecție și identificare a tulpinilor SARS-CoV-2 putând diferenția variantele britanică, sud-africană, braziliană și indiană (Delta). Săptămâna aceasta s-au lucrat peste 160 de probe, 19 fiind pozitive, iar dintre acestea, 17 fiind identificate ca variantă Delta. Într-o proporție covârșitoare, pacienții pozitivi cu tulpina indiană (Delta) sunt din zona Pașcani. Din probele trimise săptămâna trecută la București, patru au fost identificate ca fiind pozitive”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

În următoarele două luni, medicii se așteaptă la valul patru de infectări

Valul patru se apropie cu pași repezi! Medicii ieșeni spun că, în câteva luni, cazurile de COVID-19 vor exploda, dar spitalele sunt pregătite. Creșterea rapidă a infectărilor ar fi determinată de apariția noilor tulpini ale virusului, care sunt mult mai contagioase. Medicii îi îndeamnă în continuare pe ieșeni să se imunizeze și susțin că aceasta este soluția pentru a nu se infecta.

„Recomand cu tărie și responsabilitate continuarea vaccinării și respectarea măsurilor de prevenție, astfel încât valul al patrulea al pandemiei să poată fi gestionat de către cadrele medicale în condiții optime asigurării unei îngrijiri corespunzătoare a pacienților”, a precizat managerul Spitalului de Boli Infecțioase, Iași.

De la debutul campaniei de vaccinare și până ieri, în județul Iași au fost administrate 383.043 de doze. Joi, 15 iulie 2021, au fost vaccinate 815 persoane. Din numărul total, 435 de persoane au fost imunizate cu prima doză și alte 380 s-au prezentat pentru administrarea rapelului. Numărul persoanelor care s-au vaccinat cu serul Johnson & Johnson a ajuns la 13.393 în județul Iași, 262 de doze fiind administrate în ultimele zile. De la începutul campaniei s-au înregistrat 439 de reacții adverse ușoare după vaccinare.

Primele simptome ale tulpinei Delta

Primii pacienți confirmați pozitiv cu noua tulpină Delta s-au prezentat la spital cu febră și tuse. Medicii ieșeni au precizat că aceștia aveau și disfuncție respiratorie. Printre primii trei ieșeni infectați cu noua tulpină s-a aflat și un bărbat de 42 de ani, care a fost internat în stare gravă în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, din Iași. În urma tratamentului, acesta și-a revenit, este stabil și rămâne sub supravegherea medicilor.

Bărbatul abia se întorsese din Norvegia, iar, când a ajuns în țară, a început să se simtă rău. Medicii au suspectat că este purtător al tulpinei Delta, iar, în urma secvențierii, rezultatul a fost pozitiv. Ceilalți doi pacienți din județul Iași au avut o formă ușoară a bolii. De remarcat este faptul că spitalele ieșene vor reveni la forma de funcționare din martie 2020, în condițiile în care numărul cazurilor de infectare cu noua tulpină Delta va crește. Astfel, zonele-tampon vor fi extinse și secțiile abia transformate în non-COVID-19 vor fi din nou COVID-19.

Când au fost descoperite primele cazuri de Delta în Iași

Amintim că, pe 6 iulie 2021, au fost confirmate primele cazuri de infectare cu tulpina Delta în Iași. Medicii ieșeni au anunțat că au intrat în alertă după ce mai multe persoane au fost confirmate pozitiv cu noua tulpină. În total, 10 persoane au fost confirmate cu această tulpină. Trei pacienți din județul Iași, care au fost depistați cu noua tulpină, au vârste de 42, 61 și 68 de ani, iar alte șapte persoane sunt din județul Bacău.

Printre cei șapte din Bacău se află o familie întreagă contaminată cu noua tulpină: părinții, de 36 și 29 de ani, și patru copii, cu vârste de 3, 5, 7 și 8 ani. În Bacău a mai fost descoperit un pacient din alt focar, în vârstă de 62 de ani. Pacienții, în marea lor majoritate, sunt proaspăt întorși din Irlanda, ceea ce i-a determinat pe medici să ridice suspiciunea de infectare cu tulpina Delta. Doi bărbați din județul Bacău, infectați cu noua tulpină, au decedat, iar ceilalți cinci se află sub supravegherea medicilor de acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *