Prima pagină » Actualitate » Au băut anticoncepționale pentru a nu rămâne însărcinate, dar… surpriză! Au primit vestea că vor avea un copil! Au început să urle de disperare! Ce au făcut greșit ? – FOTO

Au băut anticoncepționale pentru a nu rămâne însărcinate, dar… surpriză! Au primit vestea că vor avea un copil! Au început să urle de disperare! Ce au făcut greșit ? – FOTO

03 dec. 2019, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Aproape 20 de ani i-au trebuit unei ieșence să înțeleagă cum se iau anticoncepționalele. Medicii au rămas stupefiați când au auzit povestea ei. Asta nu e nimic! Sunt ieșence care beau pilulele vaginale și ieșeni care beau anticoncepționale pentru a fi siguri că partenera nu obține o sarcină

O femeie a ajuns la spital să ceară anticoncepționale, după ce, 20 de ani, a luat aceste medicamente fără prescripție medicală. Medicii au rămas stupefiați de inconștiența acesteia. Femeii i-au fost prescrise anticoncepționalele în tinerețe și a continuat să le ia fără a consulta un medic specialist. Totodată, femeilor, după o anumită vârstă, nu li se mai recomandă pilulele contraceptive, ci alte metode de contracepție. Medicii susțin că lipsa de informare și proasta informare contribuie la agravarea unor afecțiuni deja existente sau crearea altora.

A luat 20 de ani anticoncepționale, fără oprire

O ieșeancă în vârstă de 42 de ani a ajuns la Maternitatea „Cuza Vodă” și a cerut medicilor să îi prescrie anticoncepționale pentru a nu rămâne însărcinată. Întrebată când a început să ia anticoncepționale pentru prima dată, aceasta a explicat medicilor că începuse în urmă cu 20 de ani, timp în care nu făcuse nicio pauză.

„Lipsa de informare și proasta informare afectează din ce în ce mai mulți pacienți. Ne întâlnim lunar cu aproape 150 de paciente care vin să ceară soluții pentru prevenirea unei sarcini. Dintre acestea, multe nu sunt corect informate despre cum se ia o medicamentație, care sunt efectele nerespectării prescripției medicale etc. După vârsta de 35 de ani, noi nu mai recomandăm anticoncepționalele ca o soluție contraceptivă. Pentru femeile de peste 35 de ani, există soluții ca steriletul, contracepție injectabilă și inel vaginal. Sunt multe femei care ajung în cabinet cu preconcepții, considerând, pentru că așa au citit pe internet, că de la sterilet se face cancer”, spune dr. Irinia Cațighera, specialist în planificare familială în cadrul Maternității „Elena Doamna”.

De-a râsu’ plânsu’

Proasta informare aduce și sarcini nedorite, nu doar afecțiuni. O femeie a ajuns la Maternitatea „Cuza Vodă” să întrebe medicii de ce a rămas însărcinată în perioada de alăptare. Citise pe internet că, atunci când alăptezi, poți întreține relații sexuale neprotejate și nu există nicio șansă de a obține o sarcină. Practic, imediat după ce a dat naștere primului copil, la câteva luni a apărut cel de-al doilea.

„Multe femei care se informează de pe internet ridică așteptări nerealiste. Femeile care alăptează pot rămâne însărcinate. Multe cred că nu este posibil. Există pilule speciale pentru perioada de alăptare, pilule pe care medicul specialist le poate prescrie. Întâlnim și situații în care femeile, din cauză că nu sunt informate, contracepția eșuează. În primul rând, primul caz de eșec este că uită, iar cel de-al doilea, că nu știu cum se administrează. Astfel, acestea, deși iau anticoncepționale, rămân însărcinate”, adaugă dr. Irina Cațighera.

Au băut capsulele vaginale și au rămas însărcinate

Într-o țară care se descrie ca fiind civilizată, în anul 2019, un cuplu a considerat că cea mai sigură metodă de contracepție este de a bea amândoi pastilele. Practic, iubita a împărțit cu iubitul ei folia de anticoncepționale. Alte femei, din lipsa educației și a informării corecte, au rămas însărcinate după ce, în loc să ingereze pastilele și le-au administrat în zona intimă. Și dacă asta vă miră, aflați că sunt ieșence care beau capsulele vaginale.

„Sunt diverse situații cu care ne confruntăm. De multe ori suntem nevoiți să facem educație sanitară cu pacienții noștri, pentru că nu cunosc noțiunile elementare. Rolul nostru în planificarea familială este, pe lângă altele, de a oferi tratament, consult sau sfaturi medicale, celor care nu își doresc o sarcină. Recomandăm pacienților să se adreseze unui specialist și să nu mai citească pe internet informații care le-ar putea face mai mult rău decât bine”, mai spune dr. Irina Cațighera.

Ce faci când uiți să iei pilula?

Anticoncepționalele, așa cum susțin specialiștii, reprezintă 99,9 la sută siguranța că nu va apărea o sarcină nedorită. Medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” recomandă pilulele cu o doză cât mai mică de hormoni. O doză mică de hormoni, administrată lunar, ține multe afecțiuni deoparte.

„La administrarea unei doze mari de hormoni pe o perioadă îndelungată, pacienta își poate provoca diabetul, o afectare hepatică și o creștere a lipidelor. Doza mică de hormoni însă, are efecte secundare. Pilulele anticoncepționale au rolul de a inhiba ovulația, iar siguranța lor, dacă sunt administrate corect, este de 99,9 la sută. Dacă pacienta a uitat să ia pilula, de recomandat este să o ia cât mai repede posibil și să întrerupă contactul sexual pentru 48 de ore. Totodată, perioada în care se administrează antibiotic, anticoncepționalele își anulează efectul, astfel încât, este recomandată întreruperea contactului sexual”, adaugă dr. Irina Cațighera.

Medicul adaugă faptul că în perioada în care există probleme digestive care provoacă vărsături, se diminuează efectul pilulei, întrucât nu se metabolizează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 septembrie 2024
28 septembrie 2024