Prima pagină » Local » Au apărut primele mărțișoare la Iași! Meșterii populari îmbracă orașul în culori de alb și roșu. Iată ce prețuri au simbolurile primăverii – GALERIE FOTO

Au apărut primele mărțișoare la Iași! Meșterii populari îmbracă orașul în culori de alb și roșu. Iată ce prețuri au simbolurile primăverii – GALERIE FOTO

27 feb. 2024, 02:00, 1 ,
Ștefana Șovea în Local

În Iași au apărut primele mărțișoare care vestesc sosirea primăverii! Fie că sunt lucrate manual de meșterii populari, fie că nu, toate îmbracă orașul în culori de alb și roșu.

Miroase a primăvară în Iași! Au apărut deja primele mărțișoare

Mărțișorul este simbolul primăverii, al revenirii la viață a naturii și al noilor începuturi. Forma acestuia a evoluat în timp, dacă la origini era simbolizat printr-o monedă de aur sau argint la care se atașa o sfoară împletită din fire albe și roșii, acum este reprezentat de mărgelele colorate, ceramică, flori și multe altele.

În Iași deja au apărut primele mărțișoare care îmbracă orașul în culori de alb și roșu. Cele care sunt întinse pe tarabele din centrul orașului au prețuri ce încep chiar de la un leu și pot ajunge până la câteva zeci de lei.

Când vine vorba despre mărțișoarele realizate manual de meșterii populari, prețurile sunt mai mari. Sunt produse realizate din ceramică, lut polimeric, pictate pe sticlă sau chiar realizate din flori de lavandă.

Manuela Vlase are propria cultură de lavandă din care a realizat niște mărțișoare inedite. Prețurile încep de la 5 lei și pot ajunge chiar până la 120 de lei, în funcție de mai multe criterii.

„Toate produsele sunt făcute din lavandă și mai sunt și mărțișoarele din ceramică, pictate. Am încercat să surprindem misterioasa și fermecătoarea primăvară prin inegalabila lavandă. Produsele le lucrăm acasă, avem cultura noastră de lavandă și realizăm de la un fir de plantă până la produsul finit. Prețurile sunt pentru toate buzunarele, încep de la 5 lei și pot ajunge până la 120, în funcție de complexitatea produsului, calitatea materialului, timpul de lucru. Față de anul trecut, noi am păstrat prețurile”, spune Manuela Vlase, meșter popular.

Prețurile nu au crescut față de anul trecut

Mai sunt doar trei zile până la data de 1 martie 2024, iar ieșenii au început să cumpere mărțișoare. Toți iubitorii de tradiție sunt așteptați la târgurile destinate lunii martie, de unde pot cumpăra câte o mică atenție pentru cei dragi. Pe mesele comercianților din fiecare colț al orașului se pot găsi bijuterii pictate manual sau din lemn, broșe cu pietre semiprețioase ori din ceramică, mărțișoare brodate și aranjamente florale.

Iulia Ciuobotaru este comerciant de produse hand-made de 17 ani, iar forma finală la care au ajuns mărțișoarele realizate de ea este una impresionantă. Este vorba despre sticlă, iar prețurile sunt între 10 și 20 de lei. Aceasta lucrează un an de zile la ele pentru ca în luna martie să îi bucure pe clienții ieșeni.

„Lucrez, din anul 2007, la colecția de mărțișoare. Pictez pe sticlă și atașez o broșă, sunt niște minitablouri prinse în pieptul oamenilor. De-a lungul anilor am mers pe ceramică, lemn și am ajuns la această formă, deoarece consider că este cea mai elegantă. Prețurile încep de la 10 lei, ca stimulent, și ajung la 20 de lei la mărțișoare. Aranjamentele din licheni cu pictură de sticlă pornesc de la 85 de lei și ajung până la 135 de lei. La mărțișoare lucrez tot anul pentru a reuși să le aduc în fața clienților în luna martie”, spune Iulia Ciuobotaru, comerciant de produse hand-made.

Un alt comerciant de produse hand-made este Mihaela Iacob, care realizează mărțișoare din diverse materiale, predominând catifeaua.

„De 15 ani lucrez în domeniu și realizez mărțișoare din diverse texturi, precum dantelă, catifea, fetru din lână și multe altele. Îmi place să stau să migălesc, dar am și un atelier unde realizez diverse workshop-uri. Prețurile le-am menținut la fel ca în anul trecut”, spune Mihaela Iacob în legătură cu primele mărțișoare care au apărut în Iași.

Comentarii
  • Numa de femeia lu Mihaita Vopsea nu zice nimeni nimic bun. Ea, saraca, face zacusca, face cozonaci imbatati, el se plimba cu trenul la marea mosie pascaneana de unde tataia socrelu se mai scapa de-o visina, da’ la ziar nimic. Te pomeni ca iar i-or prins cu revolutul fara chitanta fiscala si mamaie ajunge iar sa se opinteasca la masaje. Ca scoate si iaurtul din bolnav !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024