Prima pagină » Local » Au apărut petardele prin piețele din Iași! Vânzătorii își aleg cu grijă clienții, de teamă să nu fie prinși de polițiști – FOTO

Au apărut petardele prin piețele din Iași! Vânzătorii își aleg cu grijă clienții, de teamă să nu fie prinși de polițiști – FOTO

11 dec. 2023, 02:00, 13 ,
Petronel Ștefan în Local

Comercianții de petarde au apărut deja prin piețele din Iași. Aceștia sunt mult mai atenți, nu mai strigă în gura mare ce au de vânzare, iar când observă un potențial client, îi șoptesc că au de vânzare petarde, artificii și alte materiale pirotehnice

Ca în fiecare an, fenomenul petardelor apare în preajma sărbătorilor de iarnă. Dacă în timpul verii vând țigări de contrabandă prin piață, iarna își mai adaugă produse la comercializare. Totuși, de frica polițiștilor, contrabandiștii sunt foarte discreți, iar dacă devin suspicioși, înțelegerea cade pe loc.

Comercianții de petarde au împânzit piețele din Iași

De obicei, tiparul este asemănător în orice piață, la una dintre intrări stau 5-6 indivizi care analizează lumea și caută posibili clienți. După ce se uită prin mulțime, vânzătorul abordează clientul discret și îl întreabă dacă dorește să cumpere petarde. Dacă răspunsul este afirmativ, atunci începe să-și prezinte oferta și prețurile.

„De care vrei să cumperi? Avem petarde de alea mici, la 7 lei cutia, cu două focuri, trei focuri, bombe de alea mari, FP3, ce vrei tu. Cam astea sunt pe care le avem aici, pentru că e mai ușor să le vindem. Merge vânzarea acum, dar mai mult atunci de sărbători, însă mai bine cumperi de acum că atunci se mai scumpesc”, a spus un comerciant de petarde din Piața Nicolina.

Reporterii BZI s-au deplasat în Piața Nicolina trei zile la rând, pe 8, 9 și 10 decembrie, iar comercianții erau mereu acolo. Totuși, când am încercat să facem fotografii cu mulțimea, unul dintre vânzători ne-a abordat și ne-a avertizat că nu e bine.

Poliția a avut doar două cazuri

Polițiștii locali au început deja controalele prin piețele și cartierele din Iași. Cei care comercializează astfel de obiecte riscă dosar penal și o amendă de până la 7.500 de lei. Deși oamenii legii patrulează prin zonele unde se vând materiale pirotehnice, de cele mai multe ori, vânzătorii fug de la locul faptei când zăresc echipajele sau nu au asupra lor niciun obiect pe care-l oferă la vânzare. Petardele sunt extrem de periculoase, chiar recent a fost un caz în care un bărbat a fost rănit grav după ce a folosit o petardă.

„Până acum avem două cazuri în care am aplicat și amenzi. La sfârșitul lunii noiembrie au fost mai multe sesizări, însă după ce a fost și incidentul cu bărbatul care a fost ars, a scăzut și numărul sesizărilor. Noi oricum facem controale zilnice, pentru a menține lucrurile sub control. Pentru cei care comercializează, dețin sau folosesc astfel de materiale pirotehnice fără autorizație și este identificată de către polițiști, i se întocmește dosar penal conform legii 61”, a transmis Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale Iași.

Comercianții de petarde au împânzit piețele din Iași. Oamenii legii stau cu ochii pe ei, însă aceștia au devenit mult mai discreți față de anii trecuți.

Comentarii
  • Politia sa vina langa Scoala 39, sa vada cati copii au petarde. Dupa ora 17 e dezastru.

  • Uau! Acest barbat frumos cu privire inteligenta sigur candideaza la primarie. Ochii lui indreptati spre viitor cerceteaza orizonturile aurite ale urbei.

  • Vigilenta e principalul punct forte

    “Vânzătorii își aleg cu grijă clienții, de teamă să nu fie prinși de polițiști“
    Pe bune??? Eu am vazut ca intreaba pe toata lumea care trece pe langa ei. Politistii sunt atenti la niste traficante de patrunjel.

  • In Tatarasi parca e Fasia Gaza seara.

  • Dna Saiuz Alina

    in alexandru in parcu din spatele scarii a2 ,a3 str bistritei e jale ,se arunca petarde ddupa ora 15 incontinuu ,politia ori doarme ori lipseste cu desavarsire

  • petardele sunt aparute de mult, mergeti la primarie la CJ sa vedeti cate sunt, incepeti cu primaru

  • sa vina pe stradela Trei ierarhi nr 8 sa vadă cum vând romii petarde si fac probe in strada, iar politia vine si atat, nu ii prinde .Masuri se fac ca iau

  • In Galata langa Careffourul de cartier, langa sala de jocuri, pe la tonetele de flori.

  • Câți smeriți trăiesc din vânzarea ilicită a petardelor?

  • Marian Ignat

    Politia nu facesi nici nu va face nimic ia acest sens, ba mai mult ia spaguta de la tiganii care vand petarde!!!!!!!

    La Murgeni, judetul Vaslui, politistii iau salariu efectiv de geaba!!!! NU fac nimic tot programul, tiganii isi fac de cap!!!! Sparg locuintele oamenilor, sparg magaziile, beciurile, iar politia merge pe a infractorii tigani si cere doar spaga, nu ii ajuta deloc pe oameni!!!! Sunt multi dintre ei batrani si amariti. Clanurile mafiote din Murgeni judetul Vaslui au pus stapanire pe 80% din localitate!!!! Isi fac vile cu zeci de camere din furturi, nu din munca cinstita!!!

  • Da’ totusi sunt magazine legale cu petarde ! De ce ? Cum e cu legal/nelegal ?

  • Nenea asta ar trebui sa-si ia viteza acasa si sa joace sah cu pensionarii in Podu Ros. chirica + zanfirescu = cea mai nociva combinatie pentru orasul nostru!

  • La piața Nicolina țiganii sunt mână în mână cu ăia de la Secția V, curcă beată îi sună când au vreo acțiune, iar ciorile își strâng catrafusele pentru vreo 10 minute, apoi iar la câștigat o pâine cinstită :)) Cum naiba altfel să vândă ăia de atâția ani țigări și petarde dacă nu prin legături la miliție, mai ales că sunt din aceeași comună, Raducaneni? Șefii probabil că își iau și ei dreptul și merg închiși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`