Prima pagină » Titlurile zilei » Au ajuns plângând la medic! L-au implorat să le dea o pastilă, dar au fost refuzați! La scurt timp, au fost părăsiți de parteneră! Drama bărbaților vârstnici
Au ajuns plângând la medic! L-au implorat să le dea o pastilă, dar au fost refuzați! La scurt timp, au fost părăsiți de parteneră! Drama bărbaților vârstnici

Au ajuns plângând la medic! L-au implorat să le dea o pastilă, dar au fost refuzați! La scurt timp, au fost părăsiți de parteneră! Drama bărbaților vârstnici

06 feb. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Titlurile zilei

Sute de ieșeni vârstnici au evitat să meargă la medicul de familie când au întâmpinat această problemă. Din cauza rușinii de a-și explica problemele medicale, mulți dintre aceștia au fost părăsiți de partenere. Boala care face din ce în ce mai multe victime, explicată de medicii ieșeni

Sute de ieșeni ajung în această situație! Mulți dintre aceștia intră în depresie și au nevoie să meargă la psiholog când află diagnosticul. Medicii susțin că sunt bărbați care, din cauza rușinii, nu calcă pragul specialistului și suferă în tăcere. Neputința lui afectează viața de cuplu. De multe ori, femeile își aleg un alt partener, deoarece, în ciuda eforturilor, bărbații nu mai sunt capabil să le satisfacă din punct de vedere sexual. O problemă medicală delicată, pe care extrem de mulți bărbați o ascund, este andropauza sau hipogonadismul la bărbați vârstnici.

Un subiect tabu

Un subiect tabu pentru bărbații vârstnici este o boală care le afectează viața de cuplu. Puțini dintre aceștia își acceptă diagnosticul. Mulți aleg să fugă de adevăr și ascund problema multă vreme, până ce soția o depistează și decide să-l trimită la medic.

„Spre deosebire de femei, la care menopauza se instalează între 45 și 50 de ani și este o perioadă destul de ușor de acceptat, la bărbați există hipogonadismul, sau andropauza, un diagnostic destul de greu de acceptat de către aceștia. În general, în jurul vârstei de 55-60 de ani, la pacientul bărbat apar anumite simptome ca urmare a modificărilor hormonale, în special scăderea nivelului de testosteron Testosteronul este un hormon care ajută la menținearea libidoului, contribuie la menținearea puterii de concentrare și sprijină dezvoltarea masei musculare. După 50 de ani, funcția testiculară începe să descrească, fapt pentru care obținerea și menținearea erecției dispare”, spune prof. dr. Mogoș Voichița, medic specialist endocrinolog la clinica de endocrinologie a Spitalului „Sf. Spiridon”, Iași.

Simptome și incidența bolii

Speranța bărbaților tineri că nu vor ajunge în această situație este faptul că moștenesc o genă bună. Nu se știe totuși niciodată, fiindcă acest lucru nu poate fi depistat decât când începe să se manifeste. Lipsa erecției la bărbați este o problemă majoră și la nivel psihic, nu doar fizic, așa cum susțin medicii ieșeni. Mulți dintre aceștia cer o pastilă pentru a fi siguri că își vor putea întreține viața sexuală. Din păcate însă, situația este mult mai complexă, diagnosticarea și tratamentul făcându-se în urma unor lungi investigații medicale.

„Deficitul androgenic al vârstnicului se caracterizează prin definiție prin simptome sexuale și psihologice. Principalele simptome care determină pacientul să ajungă la medic sunt letargie, astenie, reducerea senzației de bine, reducerea activității fizice și mentale. Totodată, pacienții enumeră printre simptome și reducerea libidoului, transpirații, reducerea masei osoase. Incidența este de doi la sută la bărbații cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani, de nouă la sută la bărbații cu vârste cuprinse între 50 și 59 de ani. Peste 34 la sută, incidența se regăsește la bărbații cu vârstele între 60 și 69, peste 68 la sută la bărbații cu vârste cuprinse între 70 și 79 de ani și peste 80 la sută la bărbații cu vârste peste 91 de ani”, adaugă medicul ieșean.

Există soluții!

Spre deosebire de femei, care se confruntă cu menopauza, nu toți bărbații sunt diagnosticați cu hipogonadismul bărbatului vârstnic. Andropauza mai este denumită și criza vârstei mijlocii. Este un proces de durată și treptat care provoacă numeroase schimbări. În afară de tulburările de ordin sexual, intervin și probleme de ordin emoțional. Partea cea mai bună este că există soluții pentru aceste probleme.

„În momentul în care pacientul vine la control, în general el vine pentru a prezenta alte tulburări endocrinologice. De puține ori vin în mod expres pentru a prezenta această problemă. Mulți privesc această perioadă ca fiind o tragedie. Le recomandăm pacienților vârstnici să evite automedicamentația și să consulte un medic specialist dacă se confruntă cu aceste probleme. Fiecare problemă medicală are câte o soluție. În egală măsură, nu toți pacienții pot fi tratați cu testosteron. Tratamentul diferă de la persoană la persoană în funcție de alte boli asociate de care suferă”, încheie prof. dr. Mogoș Voichița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`