Prima pagină » National » Atribuțiile Roxanei Mînzatu, vicepreședinte al Comisiei Europene. Responsabilitățile portofoliului pentru Educație, Muncă și Drepturi Sociale
Atribuțiile Roxanei Mînzatu, vicepreședinte al Comisiei Europene. Responsabilitățile portofoliului pentru Educație, Muncă și Drepturi Sociale

Atribuțiile Roxanei Mînzatu, vicepreședinte al Comisiei Europene. Responsabilitățile portofoliului pentru Educație, Muncă și Drepturi Sociale

17 sept. 2024, 15:40,
Simona Ciobanu în National

Portofoliul atribuit României în următoarea Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat, poartă numele „Competențe și Educație, Locuri de muncă și Drepturi Sociale, Demografie.” Acesta nu este un portofoliu economic, contrar afirmațiilor premierului Marcel Ciolacu, care susținea că România va primi un astfel de portofoliu după ce prima propunere a Guvernului, Victor Negrescu, a fost respinsă.

Roxana Mînzatu a fost desemnată comisar european, iar von der Leyen a numit-o și vicepreședinte al Comisiei Europene. Care vor fi responsabilitățile sale?

Roxana Mînzatu, fost deputat PSD și specializată în fonduri europene, a fost ministru al Fondurilor Europene în 2019, înainte de căderea guvernului Dăncilă.

Portofoliul de comisar european atribuit Roxanei Mînzatu – responsabilități

Conform unui document al Comisiei Europene, Mînzatu va avea următoarele responsabilități:

1. Uniunea Competențelor: Principalul său rol va fi dezvoltarea unei Uniuni a Competențelor, un nou portofoliu în cadrul Comisiei, care se va axa pe educație, formare profesională și adaptarea competențelor la cerințele pieței muncii. Politicile sale vor include recunoașterea calificărilor, perfecționarea și recalificarea profesională și inițiative pentru portabilitatea competențelor.

2. Pilonul European al Drepturilor Sociale: Mînzatu va supraveghea inițiative precum dreptul la deconectare, managementul algoritmic, strategii pentru locuri de muncă de calitate și combaterea sărăciei, urmărind și impactul digitalizării asupra pieței muncii. De asemenea, va coordona dialogul social la nivel european, colaborând cu sindicate și angajatori.

3. Schimbările Demografice: Portofoliul său va include și abordarea provocărilor demografice, prin implementarea „Demography Toolbox” și stimularea participării pe piața muncii.

4. Programul Erasmus+: Mînzatu va conduce gestionarea acestui program emblematic al Uniunii Europene.

Buget și fonduri europene

Portofoliul său va gestiona aproximativ o cincime din bugetul Uniunii Europene, incluzând Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă și Erasmus+, fonduri cu impact semnificativ în următorul cadru financiar multianual.

Responsabilități legislative

Roxana Mînzatu va avea și responsabilități legislative în domeniul muncii, cum ar fi libera circulație a lucrătorilor, salariul minim, munca pe platforme, siguranța și sănătatea la locul de muncă. De asemenea, va coordona politicile statelor membre în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, educația și formarea profesională.

Instituțional, ea va reprezenta Comisia în Consiliul pentru Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori (EPSCO) și în Consiliul pentru Educație, Tineret, Cultură și Sport (EYCS). De asemenea, va interacționa cu Comisia pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale (EMPL) și Comisia pentru Cultură și Educație (CULT) din Parlamentul European.

Roxana Mînzatu, desemnată oficial vicepreședinte al Comisiei Europene

După ce Roxana Mînzatu a fost desemnată vicepreședinte al Comisiei Europene, prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut o primă reacție după ce Ursula von der Leyen a făcut anunțul.

„Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obținut poziția de #vicepreședinte al Comisiei Europene și unul dintre cele mai importante portofolii – Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie. Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro.

Practic, România devine parte a deciziei în Uniunea Europeană. Doamna Roxana Mînzatu, propunerea României de comisar european, va coordona atât partea de #educație, cât și zona de politici sociale, dar și programele de #finanțare aferente acestor domenii, respectiv Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă și Erasmus+.

Astăzi eforturile românilor au primit și recunoașterea binemeritată prin acest portofoliu ce combină o greutate politică semnificativă și fonduri substanțiale ale UE, cu potențial legislativ și politic solid și acces esențial la serviciile și agențiile Comisiei.

Astăzi România este reprezentată la cel mai înalt nivel al conducerii Uniunii prin:

vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar al unuia dintre cele mai relevante portofolii în arhitectura noii Comisii – doamna Roxana Mînzatu,
vicepreședinte al Parlamentului European – domnul Victor Negrescu,
președinte al uneia dintre cele mai importante comisii din PE – Comisia REGIO, de dezvoltare regională – domnul Dragoș Benea.

Aceste poziții importante ocupate de România, prin membri ai familiei social-democrate europene, reprezintă în mod evident o recunoaștere în premieră a rolului și importanței țării noastre la nivelul Uniunii Europene.
Toți cei care denigrau țara noastră și capacitatea noastră de negociere la Bruxelles au primit astăzi o lecție extrem de dură: niciodată nu e bine să îți vorbești de rău țara peste hotare, ci să te lupți și să contribui la dezvoltarea ei”, a transmis Marcel Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`