Prima pagină » Eveniment-Social » Atracție la Palatul Culturii din Iași! Sunt expuse obiecte și sisteme de iluminat, din Preistorie până în Epoca Modernă
Atracție la Palatul Culturii din Iași! Sunt expuse obiecte și sisteme de iluminat, din Preistorie până în Epoca Modernă

Atracție la Palatul Culturii din Iași! Sunt expuse obiecte și sisteme de iluminat, din Preistorie până în Epoca Modernă

19 feb. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

La Palatul Culturii din Iași sunt expuse obiecte și sisteme de iluminat, din Preistorie până în Epoca Modernă! Totul în cadrul unei expoziții care are loc la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național ”Moldova” Iași. Aceasta este organizată până pe 1 mai 2022.

Palatul Culturii din Iași expune obiecte și sisteme de iluminat, din Preistorie până în Epoca Modernă! Este vorba de expoziția intitulată ”Ecleraj. Obiecte și sisteme de iluminat, din Preistorie până în Epoca Modernă”. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național ”Moldova” Iași. Aceasta este organizată la Palatul Culturii din Iași până pe 1 mai 2022. Tema este ilustrată de o varietate de obiecte, precum vetre, opaițe, cățui, sfeșnice din lut, fier sau metale nobile, candele, lămpi pe gaz, candelabre și lampadare.

La Palatul Culturii din Iași sunt expuse obiecte și sisteme de iluminat de acum câteva sute de ani

Pe parcursul expoziției, vizitatorul este pus în legătură directă cu creația materială a înaintașilor, în cazul de față cu realizările, aparent modeste, dintr-un vast și vechi domeniu: iluminatul artificial. Acest discurs muzeal include prezentarea în format fizic a unor produse rezultate din activitățile agro-pastorale, așa cum erau ceara și seul, dar și a altor elemente pe care natura le-a oferit omului. Expoziția, ce prezintă piese ce provin din colecțiile următoarelor muzee din structura Complexului Muzeal Național ”Moldova” Iași: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Unirii, Muzeul Memorial ”Mihail Kogălniceanu”, Muzeul ”Unirii” Iași și Muzeul Etnografic al Moldovei, poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00 și 17:00 (ora 16:30-ultimul bilet), cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

Expoziţia ”Muzeul Științei și Tehnicii «Ștefan Procopiu»-Istoric, colecții și colecționari”

Această expoziție este completată de istoria Muzeului Științei și Tehnicii ”Ștefan Procopiu”, care începe în anul 1955 în cadrul Complexului Muzeistic ieșean sub titulatura de Muzeul Politehnic. Prezenta denumire a fost adoptată în anul 1994 pe parcursul celor aproximativ șapte decenii de existență, muzeul devenind un reper cultural și turistic pe plan național și internațional. Patrimoniul tehnic, științific și memorial, constituit prin achiziţii, donaţii şi transferuri, este structurat în colecții diverse și inedite ce s-au format în timp, marcând specificitatea și originalitatea muzeului. Colecțiile de automate muzicale, telegrafie, telefonie, radiotehnică, televiziune, tehnică fotografică și cinematografică, computere, meteorologie, orologerie, aviație, mașini de scris, mașini de calcul, aparate casnice, colecțiile memoriale ”Petru Poniˮ și ”Ștefan Procopiuˮ sunt ilustrative pentru patrimoniul deținut și valorificat în prezent în numeroase expoziții temporare. Noua expoziție, curatoriată de muzeograf Teodora-Camelia Cristofor, este concepută ca o incursiune în povestea creării și evoluției muzeului, completând documentar expozițiile actuale deschise publicului vizitator.

Expoziţia ”Muzeul Științei și Tehnicii «Ștefan Procopiu»-Istoric, colecții și colecționari” va putea fi vizitată în Holul Muzeului Științei și Tehnicii ”Ștefan Procopiuˮ de marți până duminică în intervalul orar 10:00 – 17:00 (ora 16:30-ultimul bilet). Astfel, alături de expoziția în care sunt expuse obiecte și sisteme de iluminat, din Preistorie până în Epoca Modernă, acestea sunt puncte de atracție la Palatul Culturii din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`