Prima pagină » Informații utile » Ați sau a-ți, când și cum le folosim. Află în ce cazuri folosești fiecare variantă

Ați sau a-ți, când și cum le folosim. Află în ce cazuri folosești fiecare variantă

21 dec. 2024, 15:33,
Redacția BZI în Informații utile

În cazul în care nu știți cum să scrieți corect, oscilând între „ați” sau „a-ți”, aflați că ambele variante sunt corecte, dar se scriu diferit, în funcție de context. Gramatica limbii române te poate pune uneori în încurcătură, însă, dacă stăpânești anumite reguli, vei vedea că totul este foarte logic și ușor de înțeles.

Este știut faptul că gramatica limbii române se numără printre cele mai grele din lume. Multe persoane au probleme atunci când vine vorba despre folosirea cratimei și nu numai. Află care este explicația și cum se scrie corect ați sau a-ți.

Ați sau a-ți, când și cum le folosim

Trebuie să știi că ambele forme sunt corecte, însă există situații specifice când se scriu legat și când se scriu cu cratimă. De obicei, confuzia se produce din cauza omofoniei celor două construcții, adică a pronunției identice a acestor forme complet diferite din punct de vedere al scrierii.

Dar, ca regulă generală, ține minte că „ați” se scrie legat când este vorba de o singură parte de vorbire, conjugarea unui verb la timpul trecut perfect compus, și „a-ți” se scrie dezegat dacă sunt două părți de vorbire diferite, „a” vine de la conjugarea unui verb la infinitiv a face și „-ți” este un pronume.

Este corect să scriem „ați” atunci când vrem să conjugăm un verb la timpul perfect compus, persoana a doua plural. Așadar, „ați” este forma la persoana a doua, plural, a verbului auxiliar „a avea”, urmată de participiul verbului de conjugat. Află și câte litere are alfabetul.

Ca să fie pe înțelesul tuturor, vom da și exemple. Astfel, „ați” se folosește în următoarele contexte: voi ați mâncat, voi ați dansat, voi ați mințit sau dumnevoastră ați spus adevărul.

În toate aceste exemple și alte situații asemănătoare, „ați” este urmat întotdeauna de participiul verbului de conjugat. Nu aveți cum să vă încurcați pentru că verbul se va termina de fiecare dată în consoanele „s” sau „t”. Așadar, „ați” vă ajută să formați timpul perfect compus.

Când trebuie să folosim cratima

„Ați” se poate scrie și dezlegat, adică folosind cratima. Nu este nimic greșit, dacă aveți grijă la context. Iată când se scrie „a-ți” dezlegat. Așadar, cratima se folosește atunci când verbul care urmează acestei structuri este la modul infinitiv.

Asta înseamnă că automat se va termina într-o vocală, și nu în consoanele „s” sau „t”, cum se întâmplă atunci folosim „ați” legat. Astfel, folosim cratima în următoarele situații „Am plecat pentru a-ți aduce un cadou”/„Ți-am împrumutat cartea pentru a-ți învăța lecția”/„Am venit la tine, pentru a-ți spune ce am pățit”.

Bineînțeles că exemplele pot continua la nesfârșit, dar important este să rețineți ideea de bază. Cratima arată folosirea, într-o singură silabă, a prepoziției „a”, specifice modului infinitiv, și a pronumelui în formă neaccentuată „ți”. Iată și varianta corectă dintre calumea sau ca lumea.

Cu alte cuvinte, scrieți „a-ți” atunci când „ți” este pronumele și înlocuiește, de fapt, cuvântul „ție”, adică se înțelege că vorbim despre tine. Cratima înlocuiește vocala. Astfel, în loc să scriem „a îți face ceva”, punem cratima în locul lui „î”. Așadar, acum știi care e diferența dintre „ați” sau „a-ți”.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Aprilie de vis pentru aceste zodii. Vor avea luna perfectă
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Cum trebuie să dormi în funcție de vârstă. Ce trebuie să faci la 20, 30, 40 și 50 de ani ca să te odihnești cu adevărat
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`