Prima pagină » Local » Ați primit facturi uriașe la energie electrică? Avocata Iulia Medeleanu vă învață ce să faceți pentru a nu le plăti

Ați primit facturi uriașe la energie electrică? Avocata Iulia Medeleanu vă învață ce să faceți pentru a nu le plăti

10 nov. 2022, 02:10, 12 ,
Gabriela Corbu în Local

Facturile la gaz sau electricitate sunt din ce în ce mai mari, iar situația va deveni din ce în ce mai îngrijorătoare în privința plăților. Avocata Iulia Medeleanu ne atenționează asupra pieței energetice și a capcanelor ce sunt întinse cetățenilor. Aceasta face parte dintr-un grup de inițiativă care pune la dispoziția cetățenilor instrumente legale pentru a combate aceste nedreptăți

Ieșeanca se implică în lupta împotriva clauzelor abuzive și a practicilor comerciale, mai ales în ceea ce privește facturile la energia electrică, întrucât perioada în care ne aflăm pare să aducă niște creșteri tot mai mari la energie. Scenariul pe care îl preconizează avocata este și mai sumbru pentru viitor.

avocata

Ieșeanca se implică în lupta împotriva clauzelor abuzive și a practicilor comerciale, mai ales în ceea ce priveste facturile la energia electrică

Scenariu îngrijorător față de plățile la energie electrică. Avocata Iulia Medeleanu avertizează asupra clauzelor abuzive

factura

Avocata Iulia Medeleanu pune bazele unor seturi de instrumente are să vină în sprijinul cetățenilor ce sunt victimele practicilor abuzive pe care le fac marile companii energetice

Pare că situația facturilor uriașe la energia electrică nu se va remedia prea curând, ba chiar mai mult, avocata Iulia Medeleanu spune că de anul viitor va fi și mai gravă.

„Există o ordonanță prin care au stabilit că facturile fiscale bugetare sunt titluri executorii. Asta înseamnă că nu mai trecem prin procedura simplificată a ordonanței de plată, ci se merge direct la executorul judecătoresc pe creanțele fiscale, bugetare. Se trece la executarea silită a oamenilor pe venituri. Iar dacă sunt sume mai mari, urmează proprietățile, asta urmăresc ei.

Ținta acestor facturi foarte mari este proprietatea românilor. Ăsta e adevărul, executarea pe proprietate, adică executarea silită, publicația de vânzare, vânzarea silită, imobiliară. Noi, câțiva avocați, ne-am gândit cum să facem să împiedicăm lucrurile. Și încă n-au venit facturile mari. Vă avertizez că cele mari vor ajunge undeva pe la sfârșitul lui ianuarie, februarie. O să ne fie rău de tot când o să le vedem”, spune avocata Iulia Medeleanu.

Din spusele avocatei, pare a exista un complot al acestor firme care, prin facturile uriașe pe care le emit, nu urmăresc altceva decât să pună mâna pe proprietățile oamenilor. Iulia Medeleanu vine în sprijinul ieșenilor și îi învață cum să facă față acestor provocări pe bază juridică.

„În esență, am gândit un set de acte juridice la îndemâna oamenilor. Să îi punem față în față cu partenerul lor contractual care, bineînțeles, face acțiuni vizând clauzele abuzive, deoarece acestea nu sunt negociate, ci impuse. Prin impunerea unei clauze, aceasta este lipsită de eficacitate juridică, deoarece înfrânge principiul liberei voințe. Înfrângând principiul liberei voințe, rezultă că orice clauză este lipsită de nulitate absolută”, menționează Iulia Medeleanu.

act

Aceasta încurajează toți oamenii care se confruntă cu astfel de situații, care se simt nedreptățiți, să acționeze, întrucât există metode și susținere pentru combaterea abuzurilor

Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze oamenii în cazul unor facturi mari

act

Cetățenii pot face acțiuni care să îi scape de facturile uriașe

Avocata Iulia Medeleanu, alături de alți avocați din țară, pune bazele unor seturi de instrumente menite să vină în sprijinul cetățenilor ce sunt victimele practicilor abuzive pe care le fac marile companii energetice.

„Am gândit acest set de instrumente juridice, astfel încât să-l punem la dispoziția oamenilor în mod gratuit, întrucât trebuie să ajutăm societatea. Setul acesta l-am gândit în mod gradual. Când văd că suma din factură este mai mare decât ceea ce-mi arată indexul, aceasta este o practică necomercială, iar ANPC-ul și ANRE-ul au sancționat drastic furnizorii de energie pentru fraude masive la aceste facturi. Primul instrument pe care l-am dat deja publicității este această notificare pe care eu o fac către furnizorul meu, conform codului fiscal. Am posibilitatea să fac stornare, adică refuzul meu de plată, manifestat față de suma înscrisă pe factură. Firma este obligată să-mi răspundă în scris, să facă verificările, inclusiv să trimită un agent de-al lor la mine acasă, la terminal și să vadă indexul propriu-zis.

Firma e obligată să-mi răspundă în termen de 5 zile. Dacă nu o face, imediat aduc următorul instrument, reclamația la ANRE, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Totodată, se poate trimite și la ANPC, ce are autoritatea de a face controale, iar ultimul instrument este instanța de judecată, unde se pot obține câștiguri”, ne învață avocata.

Aceasta încurajează toți oamenii care se confruntă cu astfel de situații sau care se simt nedreptățiți să acționeze, întrucât există metode și susținere pentru combaterea abuzurilor.

„Omul are o singură cale, să acționeze. Ori de câte ori acționează are ocazia să câștige. Îndemnul este să acționați. Acționați și veți câștiga. Mi-am dat seama că este o ofensivă fără precedent și o hoție, un jaf național. Ce trebuie să știm este faptul că la nivel energetic, Hidroelectrica noastră, produce tot curentul electric, iar aceasta este proprietatea statului român. Toate aceste rețele de furnizare, Enel, E-on, asigură doar transportul curentului și facturarea lui. Este inadmisibil așa ceva. Nu suntem țară importatoare, iar proprietar pe energie este statul român, adică toți. Aceste firme cu capital străin au primit permisiunea de a emite niște facturi de ni se face rău”, spune despre situația la energie electrică avocata Iulia Medeleanu.

Comentarii
  • Dacă trimiți indexul lunar nu ai nimic in plus. Articol pt prosti

  • @anonim
    Roaga-te sa nu primesti facturi calculate eronat, asa cum au patit destui romani.
    Orice e posibil in acest „exotic” capitalism romanesc.
    Avem legi si regulamente ce nu le respecta nimeni, ba mai mult nici nu prea sunt verificati firmele capitaliste care cica se concureaza una pe alta.
    Din pacate a aparut o intelegere mutuala intre toate firmele care teoretic concureaza pe o piata capitalista reglementata legal.

  • O inițiativă foarte bună. Felicitari, doamna a avocat

  • Tantea ar fi bine sa faca o lista cu banii pe care trebuie sa ii dea inapoi luati de la oameni pe care sa ii reprezinte, si ea a tras teapa!

  • De ce sa ti i dea inapoi? Munca avocatului nu este de rezultat, este de diligenta. Tu nu platesti avocatul conditionat de obtinerea unui rezultat, ca nu el judeca, ci judecatorul. Intr-un proces tot timpul va fi o parte care castiga si una care pierde si asta nu din vina avocatului, ci fiindca atatea dovezi ai. Pana la urma nu el te-a adus in situatia jalnica in care ai ajuns din pdv juridic… Voi furati si vreti sa va scoata avocatul cu orice pret…Uite ca nu se poate.

  • Cum adica sa nu o mai platesti ? Titlul articolului spune totul.
    Atunci sa consumam toti ça prostii doar ça sa irosim si apoi sa nu mai platim.
    Numai la prostit va duce capul. Veti avea o factura in plus fata de cea de la energia électricité, cea à DUAMNEI avocat.

  • Ati ajuns sa faceti reclama unor avocati?!… Asa, mocca?!…

  • hihihi, si firma ar trebui sa-i trimita acasa un om s-o ia si de navasta poate

  • Singura mod de evitare de a plăti prea mult este trimiterea la timp a indexului. Și mare atenție la consum. Dacă consumam mai mult decât limita impusă de distribuitor și autorități, vom plăti mai mult. În caz ca în factura este trecut un alt index decât cel de pe ceas, informam urgent distribuitorul cu indexul real. Trebuie atenție.

  • Tot ce spune d.na avocat este degeaba,eu am primit o asemenea factură cu 3197 kw pentru că nu mi să primit indexul pe 2 luni.Am făcut două plângeri la ANR și două la ANPC nimeni nu ma ajutat.De la Anpc nici nu am primit raspuns.Am ajuns să plătesc curent pe care nu l.am consumat.Toti sunt pe mână. Amenzile astronomice,sunt praf în ochii proștilor. Iar acum desi consumi sub plafon plătești consumul de anul trecut.Deci noi plătim curentul de două ori.Suntem o țară de nimic.

  • Separat de speța aceasta vreau sa spun ca aceasta avocata este o excroaca.Promite clienților dar de fapt nici ea nu crede ce șanse promite clienților.Promite cu ușurintă ca rezolva dar ea nu are nici obșansa.La urma plătesc cei care o angajează.

  • Am citit mai multe comentarii. Ma ingrozesc CUM poate sa fie multi atit de naivi. Oameni buni , d-na avocata Iulia ARE PERFECTA DREPTATE . Trebuie sa STORNATA factura cu preturile astronimice. Toate aceste scumpiri sunt facute si cu acordul Guvernului. Acesta e punctul lor in vizor. SA LESE CETATEANUL ROMAN IN KURUL GOL. Este un plan facut de ceu din U.E. ptr.toate statele. DACA nu vom fi UNITI , vom ramune pe drumuri. Asta vor CEI DE SUS. Sa ne chinezeasca curind in marionete teleghidate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`