Prima pagină » Economic Local » Ați intrat vreodată în acest magazin din Iași? Mirosul condimentelor atrage imediat clienții. Afacerea inedită este a unui medic libanez

Ați intrat vreodată în acest magazin din Iași? Mirosul condimentelor atrage imediat clienții. Afacerea inedită este a unui medic libanez

09 nov. 2021, 02:00,
Tano FATTAH, în Economic Local

Un medic libanez stabilit la Iași se mândrește cu afacerea de succes cu condimente, deschisă în imediata apropiere a Universității de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa”. Zaki Chehab spune că produsele sale sunt căutate pentru calitatea și gustul oriental autentic. Atât clienții străini, cât și ieșenii care au testat mâncarea orientală și le-a plăcut cumpără condimente din magazinul lui Zaki

Ieșenii au devenit fanii bucătăriei orientale odată cu apariția restaurantelor cu specific oriental. Aceștia vor să achiziționeze condimente care să îi aducă cât mai aproape de gustul bucătăriei orientale. Unul dintre antreprenorii din Iași care a simțit potențialul unei afaceri de succes cu condimente este Zaki Chehab, în vârstă de 60 de ani. A venit din Liban la Iași în anul 1979 pentru a deveni medic.

Nu a profesat în domeniu și a devenit antreprenor. A început cu o shaormerie pe care a administrat-o timp de 12 ani. Clienții care veneau să cumpere shaorma cereau și condimente. A observat că interesul era tot mai mare pentru aceste produse și s-a gândit să se axeze doar pe vânzarea condimentelor orientale. Dacă la început antreprenorul Zaki Chehab avea în șaormerie doar câteva rafturi dedicate condimentelor, cererea crescută a clienților l-a determinat să deschidă un magazin doar cu aceste produse.

„Eu sunt din 1994 cu afaceri la Iași. În 1996 noi am început să aducem niște produse din Liban și Siria la un nivel mai mic. Inițial am avut un fast-food de șaorma unde aveam câteva rafturi, cu condimente, humus, și condimente pentru salatele libaneze. De acolo am văzut că lucrurile au început să meargă bine, ne-am dezvoltat, am adus ce solicita lumea. Le aducem prin niște libanezi din Olanda. Spațiul unde este magazinul este al nostru”, a povestit Zaki Chehab, antreprenorul de origine libaneză.

Zaki Chehab: „Majoritatea clienților sunt români care își doresc produse orientale originale”

Aromele condimentelor îți taie respirația când intri în magazinul lui Zaki, localizat în apropierea Universității de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa”. În aer plutește mireasma nobilă a cardamonului proaspăt, a curry-ului, piperului, lămâilor uscate și a mugurilor de pin. Antreprenorul din Iași se mândrește cu sortimentele sale variate de condimente unice. Odată cu dezvoltarea gustului ieșenilor pentru bucătăria libanează și orientală în general, a apărut și cererea pentru condimentele orientale. Printre clienți care trec pragul magazinului sunt cei pasionați de gastronomia orientală, dar și clienți care au deprins gustul pentru preparatele orientale, călătorind în țări precum Turcia, Egipt sau Tunisia.

„Nu doar studenții străini din țările arabe fac parte din clientela noastră. Majoritatea clienților sunt români care își doresc produse orientale originale. Avem condimente dintr-o gamă variată. Mai sunt câteva pe care nu le avem, dar din cele uzuale avem aproape tot ce ne cer clienții. Condimentul este condiment. Nu conține sare. Condimentul este în stare pură. Nu vorbim de aditivi. Se poate spune că ne-am dezvoltat după ce s-au dezvoltat și restaurantele cu specific oriental”, mai spune Zaki Chehab.

Carnea de oaie, un produs la mare căutare în magazin

În magazinul din Iași nu se vând doar condimente, ci și sortimente variate de curmale, humus, ștevie, năut glazurat, cafea cu cardamon și ceaiuri, dar și produse din carne. În special, carnea este vândută comunității islamice din Iași pentru că aceasta este tăiată și procesată conform regulilor islamice. Produsele din „Magazinul de condimente orientale” au prețuri cuprinse între 3,5 lei și 8 lei suta de grame.

„Românii sunt baza clientelei mele. Cele mai cerute sunt 7 piperuri, condimente amestec care merg la baiț și la carne de vită și de oaie și pentru orez. Sectorul de carne de oaie este foarte căutat. Aducem și carne Halal, (n.r.- carne pregătită după regulile islamice). Studenții și arabii din comunitatea arabă consumă carnea, fiind cei mai mulți străini. Eu nu vând la restaurante. Lumea a mâncat la restaurante, a testat, și vrea să încerce preparatele cu condimente orientale, de aceea vine și cumpără de la noi. Am împărțit rețete libaneze pe CD-uri, la începuturile noastre, și o să aduc din nou, pentru clienții fideli”, mai spune Zaki Chehab.

O afacere de succes din Iași, prezentată de reporterii „BZI”, este a tinerei Oana Maftei, care vinde abonamente pentru slăbit.

Cele mai căutate produse din magazinul cu condimente sunt zatar și piperul în 7 culori

În magazinul lui Zaki se vând 37 de sortimente de condimente. Cele mai căutate sunt zatarul și piperul în 7 culori. Antreprenorul își amintește că în țara natală acest condiment era consumat de toți libanezii.

„La noi acasă, în Liban, ca să ne convingă să mâncăm zatar, ne spuneau că este mâncare care te face deștept (n.r.- râde). Mai avem piper, humus, ulei de măsline, curmale, mai multe feluri. Se vinde mult și concentratul de rodii. Avem prețuri bune, în jur de 8 lei suta de grame. Cel mai ieftin este de 3,5 lei – scortișoara. Noi ambalăm la suta de grame condimente aduse. Vindem bine concentratul de rodie, ștevie, halva, humus, pastă de susan, grâu zdrobit, orez basmati, măsline, ceaiuri, lămâi uscate care se pun în carne când se fierbe să nu mai aibă gustul ăla. Eu sunt în România de 42 de ani, cunosc mentalitatea românească, de aceea am început să aduc ce solicită oamenii”, a explicat omul de afaceri Zaki Chehab, antreprenorul de origine libaneză.

Reporterii „BZI” au prezentat în edițiile anterioare povestea lui Biagio Scrofani, italian stabilit la Iași care a investit în agricultură.

Baclavaua cu curmale este un produs unic în Iași, vândut în magazinul lui Zaki

În magazinul din apropierea Universității de Medicină și Farmacie (UMF) se mai vând și produse orientale precum baclava turcească sau arăbească, dar și sortimente variate de cafea cu cardamon, ulei de măsline. Unul dintre aceste sortimente este unic în Iași, fiind vorba de baclavaua cu curmale.

„Avem și clienți vegani. Mai vindem falafel original, pastă de susan, pastă de soia, humus. Colaborez și cu reprezentanții unui magazin naturist din Piatra Neamț care cumpără de la mine produse vegane. Vindem și baclavale, de două feluri și baclavaua arăbească, pe care o aducem de la niște sirieni, pentru că e mai avantajos ca preț al transportului, și baclava turcească. La baclava, siropul diferă de la un sortiment la altul. Noi facem un sortiment de baclava unic cu curmale care prinde foarte bine. Baclavaua arăbească nu este atât de dulce și se face cu fistic, nucă caju, vindem bine baclavaua asortată”, a mai povestit antreprenorul de origine libaneză, care spune că în Iași ar trebui deschis un magazin de dulciuri cu specific oriental.

Pandemia COVID-19 a afectat vânzările de anul trecut.

„Aș face și afacerea cu dulciuri, dar nu reușesc acum pentru că nu găsesc oameni. Când s-a închis facultatea, am resimțit efectele pandemiei. Aveam o mie și ceva de studenți străini anul trecut care cumpărau de la noi”, încheie Zaki Chehab.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *